Αρσάκειο: Παρέμβαση εισαγγελέα μετά τις καταγγελίες αποφοίτων για σεξουαλική βία - Τι απαντά ο Μπαμπινιώτης

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021 17:17 Αρσάκειο: Παρέμβαση εισαγγελέα μετά τις καταγγελίες αποφοίτων για σεξουαλική βία - Τι απαντά ο Μπαμπινιώτης

Για απόπειρα συγκάλυψης των περιστατικών παρενόχλησης στα Αρσάκεια σχολεία κάνουν λόγο η ΟΕΙΛΕ και 285 απόφοιτοι των σχολείων. Κατάθεση αιτήματος στην εισαγγελία κατέθεσε η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία που τονίζει πως οι καταγγελίες πρέπει να παίρνουν το δρόμο της δικαιοσύνης και όχι των φημών. Πριν από λίγο ανακοινώθηκε εισαγγελική έρευνα.

Στα Αρσάκεια σχολεία μετατοπίζεται, μετά τον θεατρικό χώρο, το ενδιαφέρον στην υπόθεση Λιγνάδη. Η ΟΙΕΛΕ από πλευράς της καταγγέλλει απόπειρα συγκάλυψης και εκφοβισμού των καθηγητών των σχολείων να μην προχωρήσουν σε αποκαλύψεις, ενώ ο κος Μπαμπινιώτης τονίζει από τη δική του πλευρά ότι καμία καταγγελία δεν έχει δεχθεί το Αρσάκειο όλα αυτά τα χρόνια και πως ο Δημήτρης Λιγνάδης ήταν εξωτερικός συνεργάτης του σχολείου.

Εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας με αίτημα της διοίκησης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας με αντικείμενο την διερεύνηση των καταγγελιών 285 αποφοίτων των Αρσακείων Σχολείων περί σεξουαλικών και άλλων μορφών παρενοχλήσεων από εκπαιδευτικούς. Μετά την υποβολή του αιτήματος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας , που προανήγγειλε ο πρόεδρος καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης, η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης η διενέργεια της οποίας ανατέθηκε στον Εισαγγελέα πρωτοδικών Γιώργο Νούλη.

Όλο το χρονικό

Το βράδυ της Πέμπτης 25/02/2021, και την ώρα που η απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη βρισκόταν σε εξέλιξη, σε επιστολή τους στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρία, 285 απόφοιτοι των σχολείων ανέφεραν ότι γνωρίζουν και έχουν πληροφορίες για υποθέσεις λεκτικών, σεξουαλικών και ψυχολογικών προσβολών με θύματα μαθητές, από συγκεκριμένους καθηγητές και καθηγήτριες των Αρσακείων. Οι απόφοιτοι δηλώνουν ότι στέκονται στο πλευρό όλων των θυμάτων και προτίθενται να τα στηρίξουν με κάθε τρόπο, είτε θέλουν να μιλήσουν είτε όχι.
Όπως σημειώνουν στην επιστολή τους: «Αν πράγματι οι υπεύθυνοι δεν γνώριζαν τίποτα, θα έπρεπε τουλάχιστον να αναλάβουν την ευθύνη για το ότι δεν φρόντισαν να υπάρχει στη διάθεση των μαθητών και των μαθητριών ο τρόπος για να καταγγελθούν τέτοια περιστατικά».

 Σημειώνεται εδώ, πως σε κλειστά group του facebook που έχουν δημιουργήσει οι απόφοιτοι, προχωρούν σε πλήθος αναρτήσεων που κάνουν αναφορά σε παρελθόντα γεγονότα, παρακινώντας παράλληλα ανθρώπους που έπεσαν θύματα αυτών των συμπεριφορών αλλά και όσους γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις να συνδράμουν στην υπόθεση.

Τι λέει ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ

Όπως λέει στο newsit.gr ο Μιχάλης Κουρουτός, πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ  (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας): «Οι εξελίξεις που πυροδοτήθηκαν από χθες δικαιώνουν αυτά που γράφω και λέω τις τελευταίες ημέρες. Πιστεύω ότι θα επέλθει κάθαρση στο χώρο των Αρσακείων. Ότι η ιστορία θα καθαρίσει και ότι θα παρέμβει εισαγγελέας. Το ποτάμι δεν σταματάει.  Πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να διατάξει έλεγχο. Θα το κάνει; Η άποψη μας είναι ότι ο κος Μπαμπινιώτης γνώριζε ότι υπήρχε κάτι σάπιο στα σχολεία εδώ και χρόνια. Υπήρξαν διαδικασίες διερεύνησης των περιστατικών που ξεκίνησαν το 2012 αλλά σταμάτησαν αιφνιδίως. Οι 285 απόφοιτοι που υπέγραψαν τη χθεσινοβραδινή επιστολή λένε ότι έχουν στοιχεία στα χέρια τους και έχουν και νομική κάλυψη. Δεν εκφοβίζονται».

Όπως μάλιστα σημειώνει ο κος Κουρουτός, τις τελευταίες εβδομάδες εμφανίζονται στα social media ανατριχιαστικές ιστορίες βάναυσης κακοποίησης παιδιών από τον Δημήτρη Λιγνάδη. Σύμφωνα με τον κο Κουρουτό, ο Δημήτρης Λιγνάδης εργαζόταν ως υπεύθυνος της θεατρικής ομάδας στο Αρσάκειο από το 1990 έως και το 2002  ενώ όπως σημειώνει,  βάσει της ιστοσελίδας των Αρσακείων, καλούνταν ως «εξωτερικός βοηθός» για τις παραστάσεις μέχρι πρόσφατα. Όπως σημειώνει ο κος Κουρουτός: «Γνώριζαν οι μαθητές, γνώριζαν γονείς, γνώριζαν όλοι, εκτός από τον κ. Μπαμπινιώτη; Πώς συνέχισε να καλεί τον Δημήτρη Λιγνάδη στο σχολείο, όταν ήταν ήδη γνωστή η αποπομπή του για ‘ανάρμοστη συμπεριφορά και σεξουαλικά σχόλια σε σπουδαστές’ από τη δραματική σχολή ΙΑΣΜΟΣ το 2015; Όταν ήταν επίσης γνωστή η αποπομπή του από τη Σχολή Μωραΐτη για ανάλογα θέματα;

 Το σύνολο της αρσακειακής κοινότητας βοούσε στη δεκαετία του ’90 για τη ‘δράση’ Λιγνάδη. Η τότε Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων παραδέχεται δημόσια ότι είχε δημιουργηθεί μέγα ζήτημα στο σχολείο για το ‘έργο’ του και ότι είχε συμφωνήσει θεσμικά στην απομάκρυνσή του».

Σημειώνεται εδώ ότι σε μια ανάρτηση της δημοσιογράφου και πρώην προέδρου της ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, Νάνσυς Καλαφάτη η ίδια γράφει τα εξής: «Ήμουν πρόεδρος τότε της ομοσπονδίας και συμφώνησα στην απομάκρυνση από τις θεατρικές “διδαχές” του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη “ που δεν θέλει να γίνει βορά” τώρα! Χαίρομαι κορίτσια που δεν τραβάτε κουρτίνες και δεν εθελοτυφλείτε!»

Μάλιστα, χθες η ΟΙΕΛΕ έφερε στο φως e-mail που έλαβαν, αργά, προχθές τη νύχτα, οι καθηγητές στα Αρσάκεια σχολεία. Η ΟΙΕΛΕ καταγγέλει ότι με όχημα αυτό το e-mail γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης μέσω έμμεσου εκβιασμού των εκπαιδευτικών, ώστε να μην υπάρξουν μαρτυρίες για την υπόθεση Λιγνάδη.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΟΙΕΛΕ: « Στο κείμενο αυτό με τον παραπλανητικό τίτλο ‘Δεν φοβόμαστε’ χαρακτηρίζονται ως ‘ψευδολογίες’ οι συγκλονιστικές μαρτυρίες κακοποίησης θυμάτων της ‘δράσης’ Λιγνάδη στα Αρσάκεια Σχολεία. Ο πανικός που διακατέχει κάποιους και ο τρόμος μπροστά στο τσουνάμι των αποκαλύψεων που έρχεται αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το κείμενο διακινήθηκε μέσα στη νύχτα! Τι φοβούνται άραγε τόσο πολύ;»

Τι απαντούν καθηγητές στα Αρσάκεια και Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία

Την ώρα που έτρεχαν οι παραπάνω εξελίξεις ήρθε κι η αντίδραση του Γιώργου Μπαμπινιώτη, ο οποίος εισηγήθηκε στο Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας την άμεση κατάθεση αιτήματος στην εισαγγελία, μετά την επιστολή των 285 αποφοίτων του Αρσακείου Ψυχικού. 

Η σημερινή ανακοίνωση του Γιώργου Μπαμπινιώτη, προέδρου του ΔΣ της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, αναφέρει τα εξής: «Συνεπής προς τη χθεσινή μου ανακοίνωση σας ενημερώνω ότι με σημερινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας υποβλήθηκε αυθημερόν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών Αναφορά με αίτημα να κληθούν ένας προς έναν οι 285 απόφοιτοι των Αρσακείων Σχολείων που υπογράφουν την επίμαχη ανακοίνωση, η οποία διοχετεύθηκε στα ΜΜΕ, προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσουν τις καταγγελίες τους ώστε να διερευνηθούν αυτές αρμοδίως από την Εισαγγελία Αθηνών. Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία και θα συνδράμει το έργο των εισαγγελικών αρχών με οποιονδήποτε τρόπο της ζητηθεί». 

Σε χθεσινή  του ανακοίνωση, ο ίδιος σημείωνε και το εξής : «Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία θα συνδράμει τις μόνες αρμόδιες αρχές σε ό,τι τής ζητηθεί και θα είναι αρωγός στο έργο της Eισαγγελίας, όταν και εάν οι αόριστες και γενικόλογες αναφορές της επιστολής λάβουν την μορφή συγκεκριμένων και επωνύμων καταγγελιών» ενώ σε προωσπικό του ποστ αναφέρει και τα εξής:« δηλώνω ότι ο Δ. Λιγνάδης εργάστηκε στο Αρσάκειο, ως εξωτερικός συνεργάτης, στους προαιρετικούς απογευματινούς ομίλους των Αρσακείων (και όχι στο διδακτικό προσωπικό του σχολικού προγράμματος) πριν από 19 ολόκληρα χρόνια. Τα όσα μεμονωμένα διακινούνται περί παύσης-απόλυσής του από το Αρσάκειο το έτος 2002 είναι απολύτως ψευδή. Αποχώρησε, προτιμώντας να μετακινηθεί στον θεατρικό όμιλο τού Κολλεγίου. Δηλώνω δε κατηγορηματικά και σε όλους τους τόνους ότι καθ΄ ον χρόνο συνεργάστηκε με το Αρσάκειο, ουδεμία καταγγελία περιήλθε σε γνώση μου έστω και προφορική».

Την ίδια στιγμή  θέση έπαιρνε και ο Σύλλογος Καθηγητών Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (ΣΚΦΕ), μιλώντας τόσο και για την επιστολή των 285 αλλά και για το mail που έλαβαν μέσα στη νύχτα οι καθηγητές.

Η επιστολή  τους είναι η εξής:

«Σχετικά με ηλεκτρονικό δημοσίευμα και επιστολή που διακινήθηκαν στην Αρσακειακή κοινότητα

Συνάδελφοι,

Μας προκαλεί οργή και καταδικάζουμε απερίφραστα οποιαδήποτε μορφή παρενόχλησης, εκφοβισμού και βίας προς οποιονδήποτε άνθρωπο οποιασδήποτε ηλικίας, πόσο μάλλον των ανηλίκων. Τέτοια περιστατικά δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν ούτε κατά διάνοια. Εάν όμως συμβαίνουν, πρέπει να αποκαλύπτονται και οι ένοχοι να τιμωρούνται παραδειγματικά.

Στον χαώδη και μη ελεγχόμενο κόσμο του διαδικτύου, κυκλοφορούν διάφορα δημοσιεύματα αληθινά ή ψευδή, από ανώνυμους ή επώνυμους, τα οποία αφορούν στα Αρσάκεια Σχολεία. Μεταξύ αυτών, χθες έπεσε στην αντίληψή μας ανώνυμη – ανυπόγραφη διαδικτυακή επιστολή και φόρμα καταγραφής καταγγελιών από άτομα που ισχυρίζονται ότι είναι «Απόφοιτοι του Αρσακείου Ψυχικού 1995-2012». Απάντηση σε παρόμοιου είδους ενέργειες, αμφιβόλου προέλευσης και προθέσεων, τις οποίες απορρίπτουμε, μπορεί να προκαλέσει περισσότερες παρερμηνείες.

Οποιαδήποτε καταγγελία, ανώνυμη ή επώνυμη, δεν επιτρέπεται να σπιλώνει συνολικά τους εκπαιδευτικούς των Αρσακείων Σχολείων, το σημαντικό εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο τους, και σαφώς ούτε την ιστορική διαδρομή των Σχολείων αυτών από το 1836 έως σήμερα.

Οι νόμιμοι εκπρόσωποι των καθηγητών της Φ.Ε. είναι τα εκλεγμένα μέλη του Δ.Σ. του Σ.Κ.Φ.Ε. (Σύλλογος Καθηγητών Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας). Είναι προφανές ότι όποιος συνάδελφος ή τρίτο πρόσωπο επιθυμεί να αναδείξει, αναφέρει, καταγγείλει οποιοδήποτε θέμα που αφορά στην εκπαιδευτική κοινότητα, απευθύνεται στο όργανο αυτό.

Η απόπειρα συλλογής υπογραφών συμφωνίας σε ένα κείμενο γενικώς, και στην προκειμένη περίπτωση στο κείμενο που διακινήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 25ης/2/2021 στις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των εκπαιδευτικών από τη Διοίκηση της Φ.Ε., εγκυμονεί τον κίνδυνο να διχάσει τους συναδέλφους, αφού έμμεσα υπονοεί ότι όποιος δεν υπογράψει το κείμενο αυτό διαφωνεί, αποκλείοντας το δικαίωμα κάποιου να μην θέλει να εκφραστεί δημοσίως, έστω και αν συμφωνεί. Όταν μάλιστα, το έγγραφο αυτό διακινείται μέσω της Διοίκησης της Φ.Ε. καθίσταται αυτόματα εκβιαστικό προς τον κάθε εργαζόμενο για τη μελλοντική του πορεία».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του newsit.gr, μερίδα των καθηγητών αναφέρει πως η επιστολή των 285 αποφοίτων είναι δυσφημιστική για τα Αρσάκεια σχολεία και ότι τα κίνητρα της είναι θολά και με ένα μεγάλο ερωτηματικό να τα σκεπάζει.

Μάλιστα τονίζουν ότι η φόρμα της επιστολής των 285 φαίνεται να είναι ανώνυμη, να μην εμφανίζεται ο δημιουργός της, αυτός που την έφτιαξε –εμπνεύστηκε αλλά και τη διακίνησε. «Ποιος και γιατί ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία;» αναρωτιούνται, σημειώνοντας ότι η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία έχει πάρει θέση για το ζήτημα.

Σημειώνουν ακόμα πως ποτέ όλα αυτά τα χρόνια, καμία καταγγελία για παρενόχληση δεν έφτασε στα χέρια τους, αλλά ούτε και είχε υποπέσει στην αντίληψη τους κάποιο σφάλμα. Καταλήγουν επίσης πως η απόπειρα διασυρμού και σπίλωσης του σχολείου βάζει σε κίνδυνο τη θέση των 700 εκπαιδευτικών που εργάζονται στα Αρσάκεια, λέγοντας ότι μπορεί να υπάρξει ο κίνδυνος οι γονείς μετά από όσα διακινούνται στο διαδίκτυο «χύδην και αφιλτράριστα» όπως λένε, για το σχολείο, να πάρουν τους μαθητές από τα σχολεία εξ αιτίας καταγγελιών που μένουν ακόμα σε επίπεδο φημολογίας. Για αυτό κατά τη  άποψη τους είναι σημαντικό οι καταγγελίες, αν υπάρχουν, να γίνουν με σοβαρότητα, επώνυμα, συγκροτημένα και μέσω του δρόμου της δικαιοσύνης.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση