Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορωνοϊός: Γιατί ήταν αναγκαία η παράταση του lockdown – Οι λόγοι που δεν αποδίδει πλήρως

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021 10:53 Κορωνοϊός: Γιατί ήταν αναγκαία η παράταση του lockdown – Οι λόγοι που δεν αποδίδει πλήρως

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Αχιλλέας Γκίκας εξηγούν την παράταση του lockdown. Πότε αναμένουν οι δυο επιστήμονες την επιστροφή σε μερική κανονικότητα. Ο φόβος των μεταλλάξεων που τρενάρει την άρση των περιορισμών

Το lockdown πήρε παράταση για ακόμη μια εβδομάδα και πλέον το θέμα είναι αν θα υπάρξει νέα παράταση ή αν η χώρα θα καταφέρει να μπει σε καθεστώς μερικής κανονικότητας από τις 8 Μαρτίου.

Για τους παράγοντες που θα το καθορίσουν αυτό το ενδεχόμενο μίλησαν στο Open ο Αχιλλέας Γκίκας και Δημοσθένης Σαρηγιάννης που εξήγησαν και τους λόγους της αναγκαιότητας της παράτασης του lockdown. Σύμφωνα με τους δυο ειδικούς τεράστιο ρόλο θα παίξει η εικόνας στις ΜΕΘ και ο αριθμός των κρουσμάτων.

Ο καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών Αχιλλέας Γκίκας, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Eμπειρογνομόνων τόνισε πως «τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα θέλαμε και έχουμε πολύ μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας, επομένως δεν μπορούσε να ανοίξει κάποια δραστηριότητα. Ελπίζουμε ότι οι επόμενες μία με δύο εβδομάδες θα μας δώσουν καλύτερες προοπτικές.Είμαστε σε έναν κυκλώνα».

Στην ερώτηση γιατί δεν αποδίδει το lockdown, ο κ. Γκίκας απαντά ότι από τη μια η μετάλλαξη και από την άλλη η κόπωση των πολιτών, επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων.

«Βλέπουμε να αποκλιμακώνεται ο αριθμός μεγάλων ηλικιών που μπαίνουν στις ΜΕΘ. Ίσως αρχίζει να κάμπτεται η επιθετικότητα του τρίτου κύματος», ανέφερε, τονίζοντας παράλληλα πως θα ήθελε πρώτα να ανοίξουν τα σχολεία.

Σαρηγιαννης: Δεν αρκεί μια εβδομάδα

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημείωσε από την πλευρά του πως τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια αποκλιμάκωση.

«Στην Αττική για 2-3 μέρες θα βλέπουμε αυξημένα τα κρούσματα. Ανησυχητικό είναι το θέμα των μεταλλάξεων. Μπορεί να χειροτερέψουν την έκφανση του 3ου κύματος και για αυτό χρειάζεται προσοχή».

Ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά πως δεν αρκεί μια εβδομάδα lockdown και πως θα ήταν καλύτερο να επεκταθεί για μια ακόμη εβδομάδα. «Τέλος Ιουνίου θα είμαστε σε χαμηλά επίπεδα διασποράς, διακοπές θα κάνουμε καλύτερα από ότι είναι τώρα η κατάσταση», είπε.

πηγή: newsit.gr