Δημήτρης Λιγνάδης: Το χρονικό που τον οδήγησε στις φυλακές της Τρίπολης

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021 11:17 Δημήτρης Λιγνάδης: Το χρονικό που τον οδήγησε στις φυλακές της Τρίπολης

Οι δυο επίσημες καταγγελίες κατά του ηθοποιού και σκηνοθέτη έφεραν ραγδαίες δικαστικές εξελίξεις. Η γραμμή της πλήρους άρνησης των κατηγοριών που ακολούθησε ο Δημήτρης Λιγνάδης. Οι καταθέσεις εναντίον του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Μία εβδομάδα μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης σε βάρος του, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης, βρίσκεται πλέον, στις φυλακές της Τρίπολης, κρατούμενος μετά την απολογία του, για το κακούργημα του βιασμού κατά συρροή.

Η σύλληψη και η προφυλάκιση του ηθοποιού και σκηνοθέτη δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αίθρια…Οι φήμες υπήρχαν καιρό, ωστόσο, οι δυο επίσημες καταγγελίες σε βάρος του, για τον βιασμό ενός 14χρόνου το 2010 και ενός 17χρόνου, το 2017, έφεραν ραγδαίες δικαστικές εξελίξεις.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης ακολούθησε στην απολογία του ενώπιον της 19ης τακτικής ανακρίτριας τη γραμμή της πλήρους άρνησης των κατηγοριών, υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε είχε σχέσεις με ανήλικους. Τις κατηγορίες σε βάρος του, τις χαρακτήρισε κατασκευασμένες στο «εργαστήριο» του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, καθώς όπως ανέφερε, «τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου από τη στιγμή που ανέλαβα Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου τον Σεπτέμβριο του 2019, βρίσκονταν σε ιδεολογική αντίθεση με το πρόσωπο μου».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι καταθέσεις σε βάρος του από θύματα και μάρτυρες, δίνουν μία άλλη εικόνα, για τις επαφές του με ανήλικους.

Ο 23χρόνος που κατήγγειλε τον βιασμό του από τον ηθοποιό-σκηνοθέτη σε ηλικία 17 ετών δίνει στη κατάθεση του στην ανακρίτρια το…στίγμα της σχέσης που είχε με το Δημήτρη Λιγνάδη και ξεκαθαρίζει γιατί περίμενε πέντε χρόνια για να μιλήσει.

Στην ερώτηση γιατί δε μίλησε νωρίτερα, απαντά «εγώ δεν είχα αναφέρει μέχρι τώρα το περιστατικό που έγινε με τον κατηγορούμενο στην Επίδαυρο αλλά και τις σεξουαλικές μου σχέσεις μαζί του, γιατί ο Λιγνάδης με είχε απειλήσει ότι εάν δημοσιευόταν φωτογραφία μου μαζί του, θα ερχόταν μια πρώην του, να μου ρίξει οξύ στο πρόσωπο.

Μου έλεγε συγκεκριμένα: «… και δε θέλεις να πάθει κάτι τέτοιο, το όμορφο προσωπάκι σου. Βρήκα το θάρρος να το πω τώρα, γιατί θέλω να τιμωρηθεί για αυτό που μου έκανε. Μου πήρε πολύ χρόνο να αποδεχτώ ότι μου συνέβη αυτό το γεγονός του βιασμού, γιατί δεν ήθελα να το αντιμετωπίσω, ήταν πολύ δύσκολο. Γι’αυτό είμαι περήφανος με τον εαυτό μου, που βρήκα το θάρρος να το αναφέρω, έστω και τώρα» ξεκαθαρίζει στην κατάθεση του στην ανακρίτρια.

Παράλληλα, ο 23χρονος, με καταγωγή από την Αίγυπτο, δίνοντας στην ανακρίτρια δύο φωτογραφίες με τον σκηνοθέτη, επισημαίνει ότι δεν το είχε κάνει νωρίτερα καθώς «φοβόμουν τον Λιγνάδη μήπως μου προκαλέσει κακό και γιατί με είχε ήδη απειλήσει ότι εάν «ανέβει» στο διαδίκτυο κάποια κοινή μας φωτογραφία, θα μου πετάξει οξύ στο πρόσωπο, μια πρώην του. Τον φοβόμουν γιατί ξέρω ότι έχει πολλές διασυνδέσεις και αυτός είναι ο λόγος που δεν μιλάνε πολλά άλλα άτομα».

Βέβαια, ο κατηγορούμενος, από την πλευρά του, δικαιολόγησε την εμφάνιση του, χωρίς μπλούζα, υποστηρίζοντας ότι το «ημίγυμνο δικαιολογείται γιατί η παράσταση σε όλο το δεύτερο μέρος με ήθελε ημίγυμνο και γύριζα στο καμαρίνι ημίγυμνος».

Απαντώντας σχετικά με φωτογραφία που έστειλε ο ίδιος στον 16χρονο, σχολίασε: «Δεν αποκλείω να είχα στείλει. Την περίοδο εκείνη, στα πλαίσια της παράστασης του Ριχάρδου έπρεπε να χάσω βάρος και να γυμναστώ».

Ωστόσο, η απολογία του σκηνοθέτη αλλά και οι καταθέσεις των πέντε μαρτύρων δεν έπεισαν ανακρίτρια και εισαγγελέα, που του έδειξαν τον δρόμο για την φυλακή, κρίνοντας ότι «o κίνδυνος υποτροπής συνάγεται ευκρινώς και από τα περιστατικά της προηγούμενης ζωής του, που αφορούν στην αδιάλειπτη επιθυμία του για ικανοποίηση, καθ’οιονδήποτε τρόπο, της γενετήσιας ορμής του με ανήλικα, κυρίως άρρενα άτομα, αδιαφορώντας για το ενδεχόμενο προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς τους και της γενετήσιας ελευθερίας του».

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση