Στουρνάρας - Σταϊκούρας για τη διαγραφή δημόσιου χρέους και σύμφωνο σταθερότητας

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021 18:54 Στουρνάρας - Σταϊκούρας για τη διαγραφή δημόσιου χρέους και σύμφωνο σταθερότητας

Τα δύο ερωτήματα, περί διαγραφής χρέους και βιώσιμων επιχειρήσεων, που απαντούν οι κ. Στουρνάρας και Σταϊκούρας.

Με αφορμή τις συζητήσεις που έχουν γίνει σε επίπεδο Eurogroup αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο προβλημα δημοσίου χρέους και κόκκινων δανείων, η "Καθημερινή της Κυριακής" έθεσε δύο ερωτήματα στον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, και τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

1. Συμφωνείτε με την πρόταση για διαγραφή του δημοσίου χρέους από την ΕΚΤ; Ήρθε η ώρα να αλλάξουν οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας;

2. Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους; Συμφωνείτε με την προσέγγιση της Κομισιόν για στοχευμένες παρεμβάσεις σε βιώσιμες επιχειρήσεις;

Γ. Στουρνάρας: Αποκλείεται η διαγραφή χρέους από την ΕΚΤ

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας στο πρώτο ερώτημα, σημειώνει: "Το δημόσιο χρέος που διακρατεί η ΕΚΤ και το οποίο απέκτησε από την αγορά κρατικών ομολόγων μέσω των πράξεων άσκησης νομισματικής πολιτικής δεν μπορεί να διαγραφεί. Διότι αυτό θα ισοδυναμούσε με νομισματική χρηματοδότηση, η οποία απαγορεύεται από τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το καταστατικό της ΕΚΤ". Και συνεχίζει: "Ακόμα και αν επιτρεπόταν η διαγραφή του χρέους που διακρατεί η ΕΚΤ, αυτό δεν θα έλυνε αυτομάτως το πρόβλημα, εφόσον δεν θεραπευτούν οι συνθήκες που οδηγούν σε υψηλό δημόσιο χρέος".

Όσον αφορά ενδεχόμενες αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, ο διοικητής της ΤτΕ εκτιμά ότι "έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την αλλαγή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, με στόχο να γίνουν πιο απλοί, κατανοητοί, μετρήσιμοι και ρεαλιστικοί".

Σχετικά με το δεύτερο ερώτημα, ο κ. Στουρνάρας, αφενός για τις βιώσιμες επιχειρήσεις, υπογραμμίζει πως "οι τράπεζες έχουν κάθε συμφέρον να προχωρούν, και πράγματι προχωρούν, σε ρύθμιση των χρεών τους, και μάλιστα ενθαρρύνονται από τις εποπτικές αρχές". Ωστόσο, στην περίπτωση των οριστικά μη βιώσιμων επιχειρήσεων, "αυτές θα πρέπει να αφεθούν να κλείσουν". Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντικό να υπάρξει κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζομένους των εν λόγω επιχειρήσεων μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων στήριξης. "Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο πτώχευσης μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων ενέχει δημοσιονομικους κινδύνους, που θα επηρεάσουν την επιστροφή της χώρας στη δημοσιονομική σταθερότητα", προσθέτει.

Χρ. Σταϊκούρας: Αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας

Ο υπουργός Οικονομικών στο πρώτο ερώτημα σχολιάζει πως "οι όποιες αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας θα πρέπει να εξασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, να προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στην αντιμετώπιση κρίσεων, να προστατεύουν και να ενθαρρύνουν τις δημόσεις επενδύσεις, ειδικά σε τομείς προτεραιότητας όπως είναι η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, και, τέλος, να χαρακτηρίζονται από διαφάνεια στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή τους".

Στο δεύτερο ερώτημα, ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει πως ο πυρήνας της προσαρμογής της οικονομίας, μετά το τέλος της πανδημίας, θα πρέπει να έχει ισορροπημένο μείγμα ανάμεσα σε δύο στοιχεία: Πρώτο, τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη της ανάκαμψης και, δεύτερο, τη λελογισμένη, αποτελεσματική, δίκαιη και διαφανή αξιοποίηση των, σε κάθε περίπτωση ανεπαρκών, δημοσιονομικών πόρων.

Πηγή: Capital.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση