Παραιτήθηκε ο Στάθης Λιβαθινός από το Εθνικό Θέατρο μετά τις καταγγελίες σπουδαστών

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021 10:49 Παραιτήθηκε ο Στάθης Λιβαθινός από το Εθνικό Θέατρο μετά τις καταγγελίες σπουδαστών

Σπουδαστές της δραματικής σχολής της εξέφρασαν παράπονα για την συμπεριφορά του κατά την διάρκεια των μαθημάτων -  Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά τα όσα του καταλογίζουν.

Την παραίτησή του από τη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου υπέβαλε σήμερα ο Στάθης Λιβαθινός, ύστερα από καταγγελίες που είχαν κάνει σπουδαστές.

Οι πρώτες πληροφορίες βγήκαν στο φως την Δευτέρα το απόγευμα, όταν και το protothema.gr μετέφερε πως παρά τις όποιες προσπάθειες έγιναν, δεν γεφυρώθηκε το χάσμα που είχε δημιουγηθεί ανάμεσα στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και κάποιους σπουδαστές της δραματικής σχολής της πρώτης θεατρικής σκηνής της χώρας οι οποίοι εξέφρασαν παράπονα για την συμπεριφορά του κατά την διάρκεια των μαθημάτων. Έτσι αναμενόταν άμεσα η ανακοίνωσης της παραίτησης.

Ο κ. Λιβαθινός επιβεβαίωσε τελικά τις πληροφορίες αυτές, μιλώντας στην Καθημερινή, την Τρίτη, σημειώνοντας πως σήμερα θα αποχαιρετήσει τους μαθητές του αλλά δεν πρόκειται να μπει σε διάλογο μαζί τους αναφορικά με τις αιτιάσεις που οδήγησαν στην παραίτησή του. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως όπως ο ίδιος αναφέρει στην Καθημερινή, αρνείται κατηγορηματικά τα όσα του καταλογίζουν οι σπουδαστές.

Υπενθυμίζεται πως όλα ξεκίνησαν στη σκιά των συγκλονιστικών αποκαλύψεων σχετικά με τον μέχρι πρότινος καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη.

Μετά από μια πρώτη επιστολή συμπαράστασης των σπουδαστών της δραματικής σχολής του θεάτρου σε όλα θύματα βίας οποιαδήποτε μορφής και της γενικής καταγγελίας ότι και κάποιοι από τους ίδιους έχουν δεχτεί ανάλογες συμπεριφορές, άνοιξε ένας ευρύς διάλογος με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που πιθανόν να υπάρχουν στους κόλπους της. Τα αποτελέσματα αυτού του διαλόγου συνοψίστηκαν στην κοινή ανακοίνωση σπουδαστών – καθηγητών, που δημοσιεύθηκε στις 13 Φεβρουαρίου.

«Οι σπουδαστές αναφέρθηκαν σε μεμονωμένα περιστατικά που αφορούσαν πρακτικές διδασκαλίας, όπου παρατηρήθηκε αυταρχική συμπεριφορά και, κατά τα λεγόμενα των σπουδαστών, χρησιμοποιήθηκαν μειωτικά, απαξιωτικά και ομοφοβικά σχόλια τα οποία τραυμάτιζαν την αξιοπρέπειά τους και δημιουργούσαν ένα κλίμα διακρίσεων και φόβου. Τα παράπονα αυτά εκφράστηκαν ανοιχτά, ενώπιον του συνόλου διδασκόντων και σπουδαστών. Η Σχολή έχει προχωρήσει ήδη στη διερεύνηση των περιστατικών που αναφέρθηκαν, ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα» αναφερόταν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση ενώ γινόταν παράλληλα λόγος και για «αποκατάσταση του τραυματισμένου κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ διδασκόντων και διδασκομένων».

Όπως προκύπτει από τις εξελίξεις κάποιες από τις καταγγελίες για αυταρχική συμπεριφορά σχετίζονταν με το πρόσωπο του Στάθη Λιβαθινού που έχει υπηρετήσει επί σειρά ετών το Εθνικό Θέατρο τόσο ως ηθοποιός – σκηνοθέτης όσο και ως καλλιτεχνικός διευθυντής του και δάσκαλος της δραματικής του σχολής.

Ποιος είναι ο Στάθης Λιβαθινός

Απόφοιτος της δραματικής σχολής του Πέλου Κατσέλη και με πλούσιες σπουδές υποκριτικής και σκηνοθεσίας στη Μόσχα, ο Στάθης Λιβαθινός έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα ως ηθοποιός στο Ελληνικό Θέατρο του Μάνου Κατράκη. Παρόλα αυτά έγινε πολύ σύντομα αισθητή η ιδιαίυερη κλίση του στην σκηνοθεσία στην οποία και αφοσιώθηκε με τις δουλειές του μάλιστα να αποσπούν πολυάριθμα ελληνικά αλλά και διεθνή βραβεία.

Έχοντας στο ενεργητικό του σημαντικές παραστάσεις, με έργα διαφορετικού ρεπερτορίου, κλασικά αλλά και σύγχρονα, τα οποία παρουσίασε σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθιερώθηκε ως ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους Έλληνες σκηνοθέτες.

Οι δεσμοί του με το Εθνικό Θέατρο είναι μακροχρόνιοι και ισχυροί. Το 2001 ανέλαβε το τιμόνι της της Πειραματικής του Σκηνής όπου παρέμεινε για έξι ολόκληρα χρόνια επιτελώντας σημαντικό έργο με αποκορύφωμα την ίδρυση της Εργαστηρίου Σκηνοθεσίας Θεάτρου. Το εργαστήριο αυτό αποτέλεσε το φυτώριο της νέας γενιάς Ελλήνων σκηνοθετών. Παράλληλα, διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κατά την περίοδο 2015 – 2019 οπότε και παρέδωσε τη σκυτάλη στον Δημήτρη Λιγνάδη, συνεχίζοντας όμως να διδάσκει στην δραματική σχολή.

Πηγή: protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση