Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορωνοϊός: Εισήγηση για αυστηρό lockdown σε ολόκληρη τη χώρα - Αύριο οι αποφάσεις

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021 16:28 Κορωνοϊός: Εισήγηση για αυστηρό lockdown σε ολόκληρη τη χώρα - Αύριο οι αποφάσεις

Σε αυστηρό lockdown να μπει ολη η χώρα, εισηγούνται λοιμωξιολόγοι-μέλη της επιτροπής και η πρότασή τους φαίνεται να κερδίζει έδαφος

Κερδίζει έδαφος η εισήγηση για αυστηρό lockdown σε ολόκληρη τη χώρα καθώς το ιικό φορτίο είναι μεγάλο σε πολλές περιφέρειες, με τη Λαμία και τη Λάρισα να ανησυχούν ιδιαίτερα τους ειδικούς. Αυτή είναι μια σκέψη των λοιμωξιολόγων η οποία φαίνεται να επικρατεί ενόψει και της τελική απόφασης που αναμένεται να παρθεί την Τετάρτη.

Η μεγάλη άνοδος στα κρούσματα κορωνοϊού που αναμένεται να αποτυπωθεί σήμερα από την επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ έχει προκαλέσει ανησυχία, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να προειδοποιούν και να συνιστούν την αυστηροποίηση των μέτρων σε ολόκληρη τη χώρα ενόψει και της Τσικνοπέμπτης.

Έρχονται αλλαγές στον κωδικό "6" - Τέλος οι "βόλτες" στη θάλασσα

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει νέα μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η κινητικότητα εν μέσω lockdown και να επιστρέψουμε σταδιακά στην κανονικότητα. Ένα από τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι και ήταν έτοιμο να εφαρμοστεί την ημέρα που ανακοινώθηκε το νέο σκληρό lockdown στην Αττική, είναι οι αλλαγές στον κωδικό "6" που αποστέλλουν οι πολίτες στο πενταψήφιο 13033 προκειμένου για ατομική άθληση, περπάτημα και βόλτα με το κατοικίδιο, αλλά τελικά δεν ανακοινώθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο ο συγκεκριμένος κωδικός να μην ισχύει για τις μετακινήσεις με τα αυτοκίνητα. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τον κωδικό "6" προκειμένου να αθληθεί ή να περπατήσει μακριά από το σπίτι του. Η κυβέρνηση δείχνει να προχωρά σε αυτή την κίνηση καθώς αρκετοί ήταν που με πρόφαση την ατομική άθληση πήγαιναν στα νότια προάστια για να κάνουν την βόλτα τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει άσκοπη μετακίνηση αλλά και να δημιουργείται συγχρωτισμός.

Σχέδιο να μετατραπεί το Ερρίκος Ντυνάν σε νοσοκομείο μόνο για non Covid περιστατικά

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπάρχει σχέδιο από το υπουργείο Υγείας να μετατραπεί το Ερρίκος Ντυνάν σε νοσοκομείο μόνο για non Covid περιστατικά.

Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center έχει διαθέσει από το Νοέμβριο για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ, 50 κλίνες νοσηλείας, καθώς και 14 κλίνες ΜΕΘ για non-Covid ασθενείς. Η συνδρομή αυτή θα αυξηθεί σίγουρα και μπορεί να φτάσει και το 50% της δυναμικής του νοσοκομείου σε απλές κλίνες και ΜΕΘ. Το νοσοκομείο έχει πάνω από 400 κλίνες και 40 ΜΕΘ.

Το νοσοκομείο ενδέχεται να "διασυνδεθεί" με το Σωτηρία. Δηλαδή non covid περιστατικά που σε εφημερία του Σωτηρία θα κατευθύνονταν σε αυτό, τώρα θα πηγαίνουν στο Ερρίκος Ντυνάν. Το ίδιο θα γίνει με τον Ευαγγελισμό, που θα πηγαίνουν στο ΝΙΜΙΤΣ ως πιο κοντινά και στις δύο περιπτώσεις. Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν αύριο από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Το plan B για τα νοσοκομεία: 300 κρεβάτια δίνει ο ιδιωτικός τομέας - "Δανεικοί" παθολόγοι στο ΕΣΥ από ιδιωτικό μαιευτήριο

Ο ιδιωτικός τομέας έχει, ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, θέσει στη διάθεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας 110 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για non covid περιστατικά.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις κλινικαρχών με το υπουργείο Υγείας για την παραχώρηση και 300 απλών κλινών, επίσης για τη νοσηλεία non covid περιστατικών.

Οι επαφές, όπως λέει το ρεπορτάζ, είναι συνεχείς τα τελευταία εικοσιτετράωρα, την ώρα που τα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς του λεκανοπεδίου- Σωτηρία, Ευαγγελισμός, Αττικόν- έχουν χτυπήσει "κόκκινο" και μπροστά στην έκρηξη των εισαγωγών (152 μόνο στην Αττική στις 28/2).

Στόχος, να μετατραπούν όσο γίνεται περισσότερες κλίνες σε κρεβάτια covid και να ενισχυθούν οι αντοχές των νοσοκομείων, τη στιγμή που το επόμενο δεκαήμερο σύμφωνα με τους ειδικούς τα μαθηματικά μοντέλα της πανδημίας δείχνουν άνοδο και των διασωληνώσεων και των νέων θανάτων.

Μονάδες ΜΕΘ έχουν διαθέσει όλοι οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι, όπως το Υγεία, το Μητέρα, το Metropolitan, ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών, το Ιασώ. Από το τελευταίο δε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, γιατροί παθολόγοι συνδράμουν στο νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ, το οποίο εξετάζεται να μετατραπεί αποκλειστικά σε non covid νοσοκομείο, ώστε να αδειάσουν κλίνες στο ΕΣΥ για την νοσηλεία περιστατικών covid.

Σύμφωνα εξάλλου με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου, βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο για την μετατροπή κλινών, την ώρα που στην Αττική οι κλίνες ΜΕΘ covid είναι 340 και καθημερινά αυξάνονται.

Ανεβάζουν την πίεση οι διασωληνωμένοι

Την ίδια ώρα επιβεβαιώνονται οι αρνητικές προβλέψεις για ανησυχητική άνοδο στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών. Σύμφωνα με την καταγραφή του ΕΟΔΥ, χθες οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 406, με μέση ηλικία τα 68 έτη.

Μια αύξηση που και τις επόμενες ημέρες θεωρείται πως θα διατηρηθεί, ανεβάζοντας την πίεση στο ΕΣΥ. Κατά την ΠΟΕΔΗΝ, χθες υπήρχαν μόνο 12 κενές κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής.

Η αποκλιμάκωση των νοσοκομείων, όπως λένε οι προβλέψεις, θα είναι αργή και δύσκολη. Εφόσον τα κρούσματα αρχίσουν να μειώνονται από την επόμενη εβδομάδα, υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια αποσυμφόρησης των νοσοκομείων προς τα τέλη του μήνα.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που το lockdown στην Αττική αναμένεται να παραταθεί μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα. Η τελική εισήγηση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων θα δοθεί την Παρασκευή, μετά την εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων της εβδομάδας αυτής.

Πηγή: thetoc.gr