Lockdown: Συνεχίζεται το «μαρτύριο» – Όλα τα νέα μέτρα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2021 23:41 Lockdown: Συνεχίζεται το «μαρτύριο» – Όλα τα νέα μέτρα

«Περικοπές» στον τρόπο χρήσης των SMS στο 13033, αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας και χρώμα… κόκκινο βαθύ. Τι αλλάζει στα ψώνια και την άθληση, τέλος γάμοι και βαφτίσια. Το νέο lockdown ξεκινά από την φετινή Τσικνοπέμπτη με φόντο και στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ένα lockdown… που μοιάζει να μην έχει τελειωμό. Έχει επιβληθεί από τον περασμένο Νοέμβριο, άλλαξε «πρόσωπο» αρκετές φορές, όμως το «ακορντεόν» αποδείχτηκε «ξεκούρδιστο» και η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλλει μέτρα ακόμη πιο σκληρά.

Η αλλαγή ρότας είχε φανεί ήδη από την Τρίτη, 02.03.2021, όταν το «φως» της δημοσιότητας είδαν τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση αναζητούσε «έξυπνα μέτρα» για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Τελικά το απόγευμα της Τετάρτης, 03.03.2021, Νίκος Χαρδαλιάς και Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσαν την αυστηροποίηση του lockdown, με την χώρα να βιώνει ένα εφιαλτικό Deja Vu, καθώς και φέτος, όπως και πέρυσι, έχουμε σκληρά μέτρα τον μήνα Μάρτιο.

Σε σχέση με το 2020, βέβαια, υπάρχουν δύο βασικές διαφορές. Η μία με πρόσημο θετικό και η έτερη με αρνητικό:

– Από τη μία, φέτος έχουμε στην «φαρέτρα» μας το εμβόλιο και όσο περνά ο καιρός και οι εμβολιασμοί αυξάνονται, τόσο η κανονικότητα δείχνει πιο κοντά μας.

– Από την άλλη όμως, η κόπωση του 2021 αποτελεί… βαρίδι τόνων. Το γνωρίζει η κυβέρνηση και ίσως για τον λόγο αυτό αποφάσισε να αυστηροποιήσει το lockdown μέχρι -τουλάχιστον- τις 16 Μαρτίου, ώστε να «κερδίσουμε χρόνο», να αποσυμφορηθεί το ΕΣΥ που έχει φτάσει στα όριά του και ο εμβολιασμός να «τρέξει» ακόμα περισσότερο. Το είπε άλλωστε χθες ο πρωθυπουργός: «Κουράγιο άλλες δυο εβδομάδες για να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς»…

Νέο lockdown, λοιπόν, με αυστηρούς κανόνες και με την ελπίδα να είναι το τελευταίο. Με την ελπίδα την επόμενη φορά που θα ανακοινωθούν «νέα μέτρα», αυτά να αφορούν σε χαλάρωση των περιορισμών. Με την ελπίδα αυτό το νέο lockdown να αποτελέσει την απαρχή για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με συμμάχους το εμβόλιο και τον καιρό που το επόμενο διάστημα θα βελτιωθεί.

Μέχρι τότε; Μένουμε σπίτι ξανά…

lockdown

Ιδού το νέο lockdown που ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς

Αρχή με τα SMS στο γνωστό μας πια 13033. Οι μετακινήσεις μας με τους κωδικούς 2, 3, 4 και 6 αλλάζουν, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Πιο συγκεκριμένα από τις 6 το πρωί της Πέμπτης, 04.03.2021 και μέχρι την Τρίτη 16 Μαρτίου την ίδια ώρα, το πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας αναπροσαρμόζεται ως εξής:

Στο SMS 2 που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους αλλά και στο SMS 3, όσον αφορά το σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας.

Ως προς το SMS 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, κανείς σε όλη τη χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα του προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο.

Ακόμη, όσον αφορά το SMS 4, την περίπτωση δηλαδή της μετακίνησης για παροχή βοήθειας, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τα ελεγκτικά όργανα από αύριο εντέλλονται να ζητήσουν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.

lockdown

Αλλάζει ο υγειονομικός χάρτης – Ποιες περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο»

Σχετικά τώρα με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, αυτός διαμορφώνεται ως εξής:

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατατάσσεται η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες: Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο). Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές, σε όλη τη χώρα, κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, δηλαδή το κόκκινο

Τα μέτρα ισχύουν από αύριο στις 6 το πρωί έως και την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 6 το πρωί, με εξαίρεση την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, όπου τα μέτρα θα ξεκινήσουν από το Σάββατο 6 Μαρτίου στις 6 το πρωί προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση των συνεπειών του σεισμού που έπληξε την περιοχή, με την γη μάλιστα να μη σταματά τα τρέμει…

Αλλαγές και στην απαγόρευση κυκλοφορίας

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε αλλαγές ως προς το ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Πιο συγκεκριμένα:

– Όσες περιοχές ανήκουν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

– Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου πλέον αναπροσαρμόζεται (βαθύ κόκκινο) και θα είναι από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών, ωστόσο, τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 7 το απόγευμα.

Γάμοι και βαφτίσια… τέλος στο «βαθύ κόκκινο»

Παράλληλα, όσον αφορά τις τελετές ανακοινώθηκε ότι στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) αναστέλλεται η τέλεση γάμων, βαφτίσεων αλλά και μνημόσυνων. Επιτρέπεται η τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων. Με εξαίρεση τις κηδείες, όπου επιτρέπεται η παρουσία έως εννέα ατόμων.

Φάκελος σχολεία

Σχετικά με τα σχολεία ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) είναι σε αναστολή η δια ζώσης λειτουργία των λυκείων, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) είναι σε αναστολή η δια ζώσης λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων και βαθμίδων εκπαίδευσης (εξαιρουμένης της ειδικής αγωγής).

Κατά τα άλλα, τα μέτρα ισχύουν ως είχαν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) και πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) και τα οποία αναλυτικά αναφέρονται στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr.

Να θυμηθούμε το… lockdown του 2020

Ο Νίκος Χαρδαλιάς κάλεσε τους πολίτες για τις επόμενες εβδομάδες να υιοθετήσουν το σκεπτικό, τη λογική του προηγούμενου Μαρτίου. «Μένουμε σπίτια μας, μένουμε στη γειτονιά μας κι όταν πρέπει να μετακινηθούμε, μετακινούμαστε στη μικρότερη δυνατή απόσταση. Για να περιοριστεί η διασπορά του ιού από γειτονιά σε γειτονιά, από δήμο σε δήμο. Και για να τελειώνουμε οριστικά με την πανδημία», επισήμανε, καθώς όπως τόνισε «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, αλλά και στην τελική αναμέτρηση με την covid-19. Πρέπει να φανούμε ευέλικτοι στα μέτρα που αποφασίζουμε, αλλά άκαμπτοι στην τήρησή τους από όλους. Μόνο έτσι θα πετύχουμε».

Έκκληση για την Τσικνοπέμπτη

Τέλος και σε ό, τι αφορά την φετινή Τσικνοπέμπτη, παρότρυνε τους πολίτες να περάσουν την μέρα αυτή στο σπίτι τους, με την οικογένειά τους και να μην προσπαθήσουν να βρουν τρόπο να πάνε σε φίλους και γνωστούς.

«Γιατί κάθε προσπάθεια να παρακάμψουμε τα μέτρα, οδηγεί σε παράτασή τους. Κάθε δική μας περιττή μετακίνηση σημαίνει αυτόματα και διακίνηση τού ιού προς πολλούς άλλους. Γι΄ αυτό κι ένας μικρός περιορισμός σήμερα, μάς φέρνει πιο κοντά στον προορισμό του αύριο», σημείωσε.

Δείτε όσα είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση