Εμβόλιο AstraZeneca: Ανάβει το πράσινο φως για τους άνω των 65 - Γιατί καθυστέρησαν οι αποφάσεις

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2021 09:16 Εμβόλιο AstraZeneca: Ανάβει το πράσινο φως για τους άνω των 65 - Γιατί καθυστέρησαν οι αποφάσεις (φωτο Reuters)

Η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που και αυτή θεωρείται πως θα ανάψει το πράσινο φως για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca και για τις ηλικίες άνω των 65, αναμένεται την Τρίτη.

Χθες η Σουηδία επέκτεινε τη σύσταση για χρήση του εμβολίου της AstraZeneca -Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στους άνω των 65 ετών. Το ίδιο έχουν κάνει η Γερμανία και το Βέλγιο, ενώ η Γαλλία επέκτεινε τη χορήγηση του εμβολίου στους 65-75 ετών με συννοσηρότητες.

Θα είναι άραγε η Ελλάδα η επόμενη που θα ακολουθήσει;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που και αυτή θεωρείται πως θα ανάψει το πράσινο φως για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca και για τις ηλικίες άνω των 65, αναμένεται την Τρίτη. Εντούτοις, πηγές της Αριστοτέλους αναφέρουν πως η συνεδρίαση μπορεί να επισπευστεί, δεδομένης της ανάγκης επιτάχυνσης της εμβολιαστικής διαδικασίας και της αναχαίτισης του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε περίπτωση θετικής εισήγησης, που είναι και το πιθανότερο, οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν άμεσα, με την πλατφόρμα των ραντεβού να ανοίγει γρήγορα, ακόμη και μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Το έδαφος εξάλλου έχει προετοιμαστεί.

Στις 29 Ιανουαρίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε τη χορήγηση του εμβολίου της Οξφόρδης/AstraZeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως και οι ανάλογες επιτροπές άλλων κρατών, ανασκόπησαν λεπτομερώς όλα τα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια, τη ανοσογονικότητα και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Ο λόγος που καθυστέρησε η εισήγηση

Το εμβόλιο αποδείχθηκε πως είναι ασφαλές, ανοσογόνο, δηλαδή παράγει αντισώματα και είναι και αποτελεσματικό. Το σημαντικό όμως, όπως είχε αναφέρει στις αρχές του Φεβρουαρίου η Επιτροπή, είναι ότι προστατεύει το σύνολο των εμβολιαζόμενων έναντι σοβαρής νόσου, μειώνει τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και προστατεύει σε σημαντικό βαθμό τους εμβολιαζόμενους από ήπια νόσο.

Όμως οι δημοσιευμένες μελέτες περιελάμβαναν ένα μικρό αριθμό συμμετεχόντων μεγαλύτερης ηλικίας, με αποτέλεσμα το δείγμα αυτό να μην θεωρούνταν αξιόπιστο για την εξαγωγή συμπερασμάτων σε σχέση με την αποτελεσματικότητά του στα άτομα αυτά.

"Βέβαια, τα στοιχεία που υπάρχουν για την ανοσογονικότητα του εμβολίου, δηλαδή την παραγωγή αντισωμάτων για όλες τις ηλικίες, μας κάνει να πιστεύουμε ότι και για αυτές τις ηλικίες, τις μεγάλες, θα είναι αποτελεσματικό. Αναμένονται αποτελέσματα με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων σύντομα, τα οποία θα τροποποιήσουν πιθανώς και τη θέση που έχει σήμερα η Επιτροπή" είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

"Αναμένονται, λοιπόν, νεότερα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτού του εμβολίου στις μεγαλύτερες ηλικίες και δεν θα είναι και μετά από πολύ χρόνο, ούτως ώστε εάν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του, όπως και στις μικρότερες ηλικίες, να επεκταθεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού και στους ηλικιωμένους" προσέθετε.

Υπενθυμίζεται πως η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 60-64 με το εμβόλιο της Astra Zeneca είχε ανοίξει στις 10 Φεβρουαρίου και οι πρώτοι εμβολιασμοί ξεκίνησαν στις 15 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ακόμη πως πέρα από αυτή την ομάδα, οι εμβολιασμοί τρέχουν για όσους είναι άνω των 75 ετών, με τα εμβόλια των Pfizer και Moderna. Για όσους βρίσκονται μεταξύ των δύο ομάδων δεν υπάρχει ακόμη κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Τα τελευταία στοιχεία

Τελευταία μελέτη υπό πραγματικές συνθήκες στη Βρετανία, σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών, είχε δείξει ότι τα εμβόλια των εταιριών Pfizer και AstraZeneca είναι "πολύ αποτελεσματικά" μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης, ιδίως σε ό,τι αφορά την πρόληψη των νοσηλειών.

Η μελέτη της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας Αγγλίας (PHE) συμπέραινε ότι τα δύο εμβόλια έχουν αποτελεσματικότητα άνω του 80% σε άτομα άνω των 80 ετών, τρεις με τέσσερις εβδομάδες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης. Το εμβόλιο της Pfizer μειώνει μάλιστα κατά 83% τους θανάτους που οφείλονται στην Covid-19.

Στα άτομα άνω των 70 ετών, η προστασία από τις συμπτωματικές μορφές της ασθένειας, τέσσερις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, βρισκόταν μεταξύ 60-73% για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση