Εφορία: Ποια εισοδήματα μπαίνουν στο «μικροσκόπιο»

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 07 Μαρτίου 2021 09:36 Εφορία: Ποια εισοδήματα μπαίνουν στο «μικροσκόπιο»

Τι στοιχεία ζήτησε η ΑΑΔΕ από εργοδότες – Ταμεία.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των εισοδημάτων που εισέπραξαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσα στο 2020: Αν και το taxisnet υπολογίζεται να ανοίξει αργότερα από ότι προηγούμενες χρονιές, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων εσόδων ήδη ζήτησε έως 29 Μαρτίου να έχει παραλάβει από εργοδότες και Ταμεία όλα τα στοιχεία για το τι πλήρωσαν και σε ποιους την περασμένη χρονιά.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων βέβαια ενδέχεται να καθυστερήσει να ανοίξει -ίσως και αρχές Μαΐου- η ΑΑΔΕ όμως φροντίζει να προετοιμαστεί: Με σχετική απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων που θα υποβληθούν μέσω διαδικτύου για το φορολογικό έτος 2020, προκειμένου να βρουν προσυμπληρωμένα στο Ε1 τα εισοδήματά τους οι υπόχρεοι , αλλά και να μπορούν να ελεγχθούν όσα θα δηλώσουν.

Τι στοιχεία ζήτησε η ΑΑΔΕ
Στόχος της ΑΑΔΕ με τις βεβαιώσεις αυτές, είναι η διασταύρωση και η προσυμπλήρωση των δηλούμενων εισοδημάτων, αλλά και των φόρων που έχουν παρακρατηθεί, για να γίνεται άμεσα και αυτοματοποιημένα η εκκαθάριση, στις περισσότερες των περιπτώσεων. Εργοδότες, ασφαλιστικά Ταμεία, τράπεζες κλπ καλούνται να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ:
το σύνολο των αποδοχών που κατέβαλαν σε τρίτους:

  • ως αμοιβές από μισθωτή εργασία
  • για συντάξεις,
  • αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα
  • εισοδήματα από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα που κατέβαλαν στο φορολογικό έτος 2020
  • τον φόρο που παρακρατήθηκε σε κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις

Ίδια υποχρέωση υπάρχει, γενικώς, και στις περιπτώσεις εισοδημάτων για τα οποία δεν προκύπτει φόρος για παρακράτηση. Δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής ηλεκτρονικού αρχείου βεβαιώσεων στην περίπτωση που καταβάλλονται αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα ή μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα σε δικαιούχο νομικό πρόσωπο/νομική οντότητα με φορολογικό έτος που λήγει σε διαφορετική ημερομηνία από αυτή του ημερολογιακού έτους. Στην περίπτωση αυτή θα χορηγείται σχετική βεβαίωση σε έντυπη μορφή προκειμένου το ποσό του παρακρατηθέντος φόρου να δηλώνεται στο έντυπο Ν σε σχετικό κωδικό χωρίς ηλεκτρονική πληροφόρηση.

Ποια εισοδήματα μπαίνουν στο μικροσκόπιο
Για όσους έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, εξετάζεται και δηλώνεται διακριτά το είδος και ο φόρος που τυχόν παρακρατήθηκε κατά περίπτωση. Λόγω κορονοϊού, δηλώνεται και το επίδομα κατάρτισης που καταβάλλεται σε επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID-19, καθώς και αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν σε μη έχοντες εξαρτημένη εργασία στα πλαίσια αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID-19.
Εξ ορισμού οι περισσότερες από τις εισπράξεις αυτές είναι αφορολόγητες, αν και όχι όλες (πχ μέσω ΕΣΠΑ αν δεν εξαιρούνται ρητώς με νόμο από φόρους). Ωστόσο όλες καλύπτουν τεκμήρια ή έχουν άλλες ειδικές χρήσεις κατά την εκκαθάριση ή τον υπολογισμό προνοιακών επιδομάτων κλπ. Αντίστοιχα επίσης, δηλώνονται αμοιβές και οικονομικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν σε επιτηδευματίες στα πλαίσια αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID, καθώς και η αποζημίωση που καταβάλλεται σε ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα εξαιτίας της μίσθωσης τουριστικών καταλυμάτων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κινδύνου μετάδοσης του COVID-19

Ποιες άλλες αμοιβές πρέπει να δηλωθούν
1. αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα και για αμοιβές δικηγόρων, πέραν της ελάχιστης, που αφορούν γραμμάτια προείσπραξης και καταβάλλονται από φορείς εκτός των δικηγορικών συλλόγων
2. εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα απαλλασσομένων, μη υπόχρεων σε τήρηση βιβλίων (ενδεικτικά ελεγκτές ΑΕ, εισηγητές σεμιναρίων), συγγραφείς δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι (μη υπόχρεοι σε τήρηση βιβλίων, οι οποίοι εκδίδουν με δικά τους έξοδα βιβλία και στη συνέχεια τα διαθέτουν έναντι αμοιβής προς τους φορείς γενικής κυβέρνησης)
3. προκαταβολή φόρου στις ελάχιστες αμοιβές των δικηγόρων από τους δικηγορικούς συλλόγους (άρθρο 69§5 περ. α του ν.4172/2013)
4. παρακράτηση φόρου στο μέρισμα που καταβάλλεται από τους οικείους δικηγορικούς συλλόγους. (άρθρο 69§5 περ. γ του ν.4172/2013)
5. ελάχιστες αμοιβές από συμβόλαια(π.χ. μεταβιβάσεις ακινήτων) που αναγράφονται στα γραμμάτια προείσπραξης των οικείων δικηγορικών συλλόγων.
6. αμοιβή μικρότερη των 300€ της παραγράφου 8 και των 150 € της παραγράφου 2 του άρθρου 64 §8 ν.4172/2013
7. ατομική εφάπαξ καταβολή σε δικαιούχους εργαζομένους στον Ο.Τ.Ε.
8 . προμήθειες ασφαλιστικών εταιρειών
9. ελάχιστες αμοιβές δικηγόρων που αφορούν γραμμάτια προείσπραξης και καταβάλλονται από φορείς εκτός των δικηγορικών συλλόγων (υποβάλλεται από φορείς εκτός των δικηγορικών συλλόγων)
10. ακαθάριστα έσοδα ιατρών Ε.Σ.Υ. από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. που καταβλήθηκαν στο έτος 2020 και αφορούν τα φορολογικά έτη 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 (υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση για τα έτη αυτά)

Τι «σκανάρει» η Εφορία σε μισθωτούς- συνταξιούχους
Για τους μισθωτούς, συνταξιούχους, ανέργους κλπ, η εφορία ζητάει και «σκανάρει» τα εξής:
1 Τακτικές αποδοχές
2 Πρόσθετες αποδοχές (επιδόματα, υπερωρίες, μπόνους, που δεν συνεντέλλονται με τις τακτικές αποδοχές)
3 Λοιπά αποδοχών
4 Αμοιβές ασκούμενων δικηγόρων, πρακτική άσκηση φοιτητών, συμμετοχή σε επιδοτούμενα σεμινάρια, περιστασιακά απασχολούμενοι κτλ
5 Αμοιβές μελών ΔΣ, διαχειριστών ΕΠΕ και ΙΚΕ και εκπροσώπων προσωπικών εταιριών.
6 Καταβληθείσες ανείσπρακτες αποδοχές οι οποίες φορολογούνται στο έτος που εισπράττονται
7 Ανείσπρακτες αποδοχές οι οποίες φορολογούνται στο έτος που καταβάλλονται
8 Εισόδημα αξιωματικών εμπορικού πλοίου με ελληνική σημαία
9 Εισόδημα κατώτερου πληρώματος εμπορικού πλοίου με ελληνική σημαία
10 Εισόδημα αξιωματικών εμπορικού πλοίου με ξένη σημαία που εκτελούν εσωτερικούς πλόες (δρομολογημένα σε τακτικές γραμμές)
11 Εισόδημα κατώτερου πληρώματος εμπορικού πλοίου με ξένη σημαία που εκτελούν εσωτερικούς πλόες (δρομολογημένα σε τακτικές γραμμές)
12 Οικογενειακό επίδομα ναυτικών (ΕΛΟΕΝ) για αξιωματικούς εμπορικού ναυτικού
13 Οικογενειακό επίδομα ναυτικών (ΕΛΟΕΝ) για κατώτερο πλήρωμα εμπορικού ναυτικού
14 Αμοιβές από παροχή εργασίας με εργόσημο
15 Παροχές σε είδος του άρθρου 13 του ν.4172/2013
16 Αποδοχές για υπηρεσίες που παρέχονται στην αλλοδαπή από φορολογικό κάτοικο Ελλάδος και καταβάλλονται από ημεδαπές εταιρείες
17 Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
18 Μισθοί και Πάγια Αντιμισθία που χορηγούνται σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό(80%)
19 Μισθοί και Πάγια Αντιμισθία που χορηγούνται σε ολικά τυφλούς ή κινητικά αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό(80%)
20 Αναδρομικά μισθών και πάγιας αντιμισθίας που φορολογούνται στο έτος που ανάγονται (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν).
21 Αναδρομικά μισθών και πάγιας αντιμισθίας πουχορηγούνται σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%)(υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
22 Αναδρομικά μισθών και πάγιας αντιμισθίας που χορηγούνται σε ολικά τυφλούς ή κινητικά αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό(80%)(υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
23 Κύρια σύνταξη
24 Επικουρική σύνταξη από ασφαλιστικές εισφορές
25 Μέρισμα από ασφαλιστικές εισφορές
26 Βοήθημα από ασφαλιστικές εισφορές
27 ΕΚΑΣ
28 Συντάξεις που χορηγούνται σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%)
29 Συντάξεις που χορηγούνται σε ολικά τυφλούς ή κινητικά ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%)
30 Αναδρομικά κύριας σύνταξης που φορολογούνται στο έτος που ανάγονται (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
31 Αναδρομικά επικουρικής σύνταξης από ασφαλιστικές εισφορές (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
32 Αναδρομικά μερίσματος από ασφαλιστικές εισφορές (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
33 Αναδρομικά βοηθήματος από ασφαλιστικές εισφορές (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
34 Αναδρομικά ΕΚΑΣ (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
35 Αναδρομικά συντάξεων που χορηγούνται σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%)(υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
36 Αναδρομικά συντάξεων που χορηγούνται σε ολικά τυφλούς ή κινητικά αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό(80%)
(υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
37 Καταβληθείσα αποζημίωση απόλυσης μετά την αφαίρεση του φόρου για την οποία απέκτησε το δικαίωμα είσπραξης στο φορολογικό έτος 2020
38 Ποσά της παρ.1 του αρ. 14 περ. στ’ του ν.4172/2013 ( εφάπαξ)
39 Επίδομα παιδιού
40 Εξωϊδρυματικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται σε αναπήρους
41 Επιδόματα αναγνωρισμένων πολιτικών προσφύγων
42 Επιδόματα επικίνδυνης εργασίας
43 Άσφάλισμα (προ φόρου) ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων
44 Σύνταξη που καταβάλλεται σε ανάπηρους πολέμου και σε θύματα ή οικογένειες θυμάτων πολέμου, καθώς και σε αναπήρους ειρηνικής περιόδου, στρατιωτικούς γενικά, που υπέστησαν βλάβη κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους ή τις οικογένειές τους.
45 Εκλογική αποζημίωση (αρθ. 108 του ΠΔ 26/2012)
46 Επιδόματα ανεργίας ΟΑΕΔ,ΕΤΑΠ-ΜΜΕ,ΓΕΝΕ
47 Εισοδήματα αυτοτελώς φορολογούμενα ή απαλλασσόμενα
48 Εισοδήματα απαλλασσόμενα από φόρο και εισφορά στο σύνολό τους
49 Συντάξεις που καταβάλλονται από ημεδαπό φορέα σε φορολογικό κάτοικο αλλοδαπής η οποία φορολογείται βάσει ΣΑΦΔ μόνο στην αλλοδαπή
50 Αναδρομικά εισοδήματα αυτοτελώς φορολογούμενα ή απαλλασσόμενα του φόρου
(υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
51 Αναδρομικά εισοδήματα απαλλασσόμενα από φόρο και εισφορά στο σύνολό τους
(υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
52 Αναδρομικά συντάξεων που καταβάλλεται σε ανάπηρους πολέμου και σε θύματα ή οικογένειες θυμάτων πολέμου, καθώς και σε αναπήρους ειρηνικής περιόδου, στρατιωτικούς γενικά, που υπέστησαν βλάβη κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους ή τις οικογένειές τους.
(υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
53 Αναδρομικά συντάξεων που καταβάλλονται από ημεδαπό φορέα σε φορολογικό κάτοικο αλλοδαπής η οποία φορολογείται βάσει ΣΑΦΔ μόνο στην αλλοδαπή (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
54 Αναδρομικά εξωίδρυματικού επιδόματος και κάθε συναφούς ποσού που καταβάλλεται σε αναπήρους(υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
55 Αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας ΟΑΕΔ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΓΕΝΕ (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
56 Αμοιβές εργαζομένων, υπαγομένων στην ασφάλιση ΟΓΑ σε τυποποιητήρια, συσκευαστήρια κ.λπ., έως 150 ημερομίσθια ανά έτος.
57 Αμοιβές μελών αγροτικών ή/και γυναικείων συνεταιρισμών, τα οποία απασχολούνται περιστασιακά και υπάγονται στην ασφάλιση ΟΓ Α
58 Αμοιβές από φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (περ. θ παρ. 3 αρ. 12 ν 4172/2013)
59 Κοινωνικό Μέρισμα
60 Επιδόματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης και αναζήτησης εργασίας στα πλαίσια δράσεων συμβουλευτικής που καταβάλλονται σε ανέργους (παρ.5 αρ. 30 ν.4144/2013)
61 Επιδόματα αυτοτελώς φορολογούμενα ή απαλλασσόμενα
62 Επιδόματα απαλλασσόμενα από φόρο και εισφορά στο σύνολό τους
63 Αναδρομικά επιδόματα αυτοτελώς φορολογούμενα ή απαλλασσόμενα του φόρου (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
64 Αναδρομικά επιδόματα απαλλασσόμενα από φόρο και εισφορά στο σύνολό τους (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
65 Αναδρομικά επιδόματος παιδιού
(υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)
75 Ποσά της παρ.1 του αρ.14 περ.γ’ (επίδομα αλλοδαπής) και άλλα ποσά που δεν μειώνουν την ετήσια δαπάνη
76 Προνοιακές παροχές σε χρήμα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρία και σε ανασφάλιστους υπερήλικες (αρ. 18 ν. 4756/2020)
77 Έκτακτη αποζημίωση της παρ.1 άρθ.33 ν.4690/2020
78 Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν σε εργαζόμενους στα πλαίσια αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID-19 και εξαιτίας των συνεπειών άλλων καταστροφών.

Πηγή: enikonomia.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση