Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξαφνικά "άδειασε" η θάλασσα από τον Θερμαϊκό μέχρι το Ιόνιο: Το σπάνιο φαινόμενο της άμπωτης [εικόνες - βίντεο]

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 07 Μαρτίου 2021 18:19 Ξαφνικά "άδειασε" η θάλασσα από τον Θερμαϊκό μέχρι το Ιόνιο: Το σπάνιο φαινόμενο της άμπωτης [εικόνες - βίντεο]

Η άμπωτη προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στους πολίτες που έσπευσαν να αποθανατίσουν το φαινόμενο.

Ανησυχία προκαλεί η πτώση της στάθμης της θάλασσας, ακόμη και κατά 8 μέτρα, σε πολλές παραλιακές περιοχές της χώρας, από τον Θερμαϊκό έως την Κρήτη.

Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές, όπως η Σαμοθράκη, το ανεξήγητο φαινόμενο έχει τέτοια έκταση, που εμποδίζει τα πλοία να δέσουν στα λιμάνια.

Η ανακοίνωση της ZANTE FERRIES, είναι χαρακτηριστική: "Σας ενημερώνουμε ότι λόγω της έντονης πτώσης της στάθμης της θάλασσας στη περιοχή του Θρακικού πελάγους, εξαιτίας έντονων και σπάνιων καιρικών φαινομένων, η προσέγγιση του πλοίου μας Ε/Γ – Ο/Γ "ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ” στο λιμάνι της Σαμοθράκης, κρίνεται επισφαλής".

Ξαφνικά "άδειασε" η θάλασσα από τον Θερμαϊκό μέχρι το Ιόνιο: Το σπάνιο φαινόμενο της άμπωτης [εικόνες - βίντεο]

Μάρτυρες του σπάνιου φαινομένου έγιναν όσοι βρέθηκαν στη θάλασσα στο Καβούρι χθες Σάββατο 6 Μαρτίου, καθώς η στάθμη τoυ νερού υποχώρησε λόγω άμπωτης και οι κάτοικοι της περιοχής μπορούσαν να πάνε μέχρι το νησάκι που βρίσκεται λίγα μέτρα από την ακτή χωρίς να... βραχούν.

Καβούρι

Η θάλασσα έγινε στεριά στο Αργοστόλι, στη γέφυρα Δεβοσέτου και μπορεί κανείς να φτάσει με τα πόδια στον οβελίσκο του μνημείου. Μάλιστα αρκετοί Αργοστολιώτες επέλεξαν την απογευματινή τους βόλτα στην πέτρινη γέφυρα για να δουν από κοντά την άμπωτη στο Αργοστόλι.

Κεφαλονιά

Η επιστημονική εξήγηση

Η υποχώρηση της στάθμης της θάλασσας που σημειώνεται σε διάφορες παραλιακές περιοχές της Ελλάδας εξήγησε στο MEGA ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, σε λίγες περιπτώσεις η κατάκλιση των λιμένων αποτελεί προσεισμικό φαινόμενο. 

"Όταν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, συνήθως οφείλονται σε μετεωρολογικές συνθήκες, όπως νότιους ανέμους, ή μπορεί να οφείλεται στη σύνοδο κάποιων πλανητών που ασκούν έλξη σε θαλάσσιες μάζες" δήλωσε.

Αμπωτη

Όπως υπογράμμισε ο κ. Λέκκας, αν το φαινόμενο της υποχώρησης της στάθμης της θάλασσας είναι μόνο σε μια περιοχή, τότε "μπορεί να αποτελέσει προσεισμικό φαινόμενο".

O γεωλόγος Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης Χαράλαμπος Φασουλάς, μιλώντας στην εκπομπή του OPEN "Τώρα ό,τι συμβαίνει", εξήγησε γιατί υποχώρησε η θάλασσα ξεκαθαρίζοντας πως το φαινόμενο δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό.

Αμπωτη

Η άμπωτη προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στους πολίτες που έσπευσαν να αποθανατίσουν το φαινόμενο, με το διαδίκτυο να κατακλύζεται από βίντεο και φωτογραφίες με τα ρηχά νερά.

Αμπωτη

"Πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο με ετήσια εμφάνιση που σχετίζεται με την εαρινή ισημερία. Εξαιτίας του προκαλείται μετατόπιση νερού στους ωκεανούς. Σε κάποιες θάλασσες το νερό υποχωρεί σε άλλες ανεβαίνει", εξήγησε ο κ. Φασουλάς. Ανάλογα φαινόμενα παρατηρήθηκαν σε Σίφνο, Σκιάθο, Ανδρο, Αττική, Χαλκιδική, Σαμοθράκη, Καβάλα, Σητεία, Ιεράπετρα, Καβούρι, Κεφαλονιά, Θερμαϊκό κι αλλού.

Για να συνεχίσει σε καθησυχαστικό τόνο: "Το φαινόμενο κρατά μερικές μέρες και μετά η θάλασσα επανέρχεται σιγά-σιγά στα φυσιολογικά επίπεδα. Το φαινόμενο δεν έχει καμία σχέση με σεισμό και καμία σχέση με τσουνάμι".

Συνέβη και στη Βενετία

Μπροστά σ’ ένα ασυνήθιστο φαινόμενο βρέθηκαν οι κάτοικοι της Βενετίας σήμερα, με τα φημισμένα της κανάλια να έχουν σχεδόν στερέψει λόγω μιας ασυνήθιστης άμπωτης.

Παραδοσιακές γόνδολες και άλλα πλοιάρια έχουν αράξει στο βυθό, καθώς η στάθμη των υδάτων είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Δυόμιση μήνες μετά τις τελευταίες πλημμύρες στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, η στάθμη των υδάτων υποχώρησε κατά σχεδόν μισό μέτρο (48 εκατ.) στην Πόλη των Δόγηδων.

Βενετία
Βενετία
Βενετία

πηγή: thetoc.gr