Ελλάδα - Τουρκία ξανά στο σημείο μηδέν: Γιατί πάει ο Δένδιας στην Αίγυπτο - Το ταξίδι "σφήνα" στις νέες προκλήσεις

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2021 09:44 Ελλάδα - Τουρκία ξανά στο σημείο μηδέν: Γιατί πάει ο Δένδιας στην Αίγυπτο - Το ταξίδι "σφήνα" στις νέες προκλήσεις

Καθυστερήσεις παίζει η Άγκυρα για τις διερευνητικές. Καμία απάντηση στις ημερομηνίες που έχει στείλει η Αθήνα.

Με συνεχείς φραστικές επιθέσεις εναντίον της χώρας μας, η Άγκυρα εξακολουθεί να παίζει το παιχνίδι των καθυστερήσεων, καθώς δεν απαντά στις ημερομηνίες που έχει στείλει η Αθήνα για την συνέχιση των διερευνητικών επαφών.

Η Τουρκία προσπαθεί να βρει συμμάχους στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, ρίχνοντας "δίχτυα" ακόμα και στην Αίγυπτο με προφανή τρόπο να δημιουργήσει ζητήματα στις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Καΐρου, οι οποίες παραμένουν σε εξαιρετικό επίπεδο.

Όμως οι γέφυρες διαλόγου που επιχειρεί να στήσει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πέφτουν στο κενό. Διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για δήθεν πρόσκληση της Τουρκίας προς την Αίγυπτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ, οι οποία, σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ, δεν έχει βρει ανταπόκριση. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκη με τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ενώ στο Κάιρο μεταβαίνει σήμερα ο Νίκος Δένδιας.

Το οικόπεδο που προβλημάτισε

Όλα ξεκίνησαν όταν το υπουργείο πετρελαίου της Αιγύπτου προκήρυξε οικόπεδα προς εκμετάλλευση στην ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, ένα από αυτά βρίσκεται στα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας που μονομερώς έχει αναγνωρίσει η Άγκυρα, σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν κατατεθεί από την Άγκυρα στον ΟΗΕ τον περασμένο Νοέμβριο.

Το Κάιρο διαψεύδει κατηγορηματικά πως υπάρχει οποιαδήποτε συνεργασία με την Τουρκία, η οποία όμως έχει το τελευταίο διάστημα κάνει προσπάθειες προσέγγισης. "Με την Αίγυπτο έχουμε επαφές και σε επίπεδο πληροφοριών και σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών. Έχω συναντηθεί πολλές φορές με τον Σούκρι. Για παράδειγμα, στις συναντήσεις μας στον ΟΗΕ, είχαμε πολύωρες συνομιλίες για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις", δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο διπλός στόχος του Δένδια

Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο έχει ως στόχο να επιβεβαιώσει τη σημασία που αποδίδει η Αθήνα στις σχέσεις με το Κάιρο, αλλά και να πληροφορηθεί για το τι ακριβώς συνέβη με την προκήρυξη των οικοπέδων από το υπουργείο Πετρελαίου. Οι δύο χώρες βλέπουν πως η Τουρκία εντείνει τις προσπάθειες της με στόχο να δημιουργήσει εκ νέου προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο και στις διακρατικές συμμαχίες, που γίνονται για τις έρευνες ενεργειακών πόρων.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε ουσιαστικά και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τονίζοντας πως η Τουρκία θα εμποδίσει οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια. "Στην περιοχή μας δεν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας των ενεργειακών σχεδιασμών που προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία", δήλωσε.

Ένα ακόμη ζήτημα που θα βρεθεί στην ατζέντα των συνομιλιών του υπουργού Εξωτερικών στην Αίγυπτο είναι και ο αγωγός "East Med". Πρόκειται για ένα ακόμη ζήτημα που αντιδρά η Άγκυρα, καθώς βρίσκεται εκτός νυμφώνος. Ο Νίκος Δένδιας αμέσως μετά θα επισκεφθεί στην Λευκωσία, προκειμένου με τον Κύπριο ομόλογο του να υπάρξει ένας συντονισμός, ενόψει του επικείμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και στο Κυπριακό.

Συντονισμένες επιθέσεις από την Άγκυρα

Το κλίμα έντασης που συντηρεί η Άγκυρα με συνεχείς, προκλήσεις, απειλές και παραβιάσεις δείχνει πως η γειτονική χώρα δεν δείχνει πρόθυμη να συνεχίσει τις διερευνητικές επαφές, προσπαθώντας να ρίξει την ευθύνη στην Ελλάδα. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε την προηγούμενη εβδομάδα δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Άνγκελα Μέρκελ, αλλά συνομίλησε και με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Στόχος του Τούρκου προέδρου ήταν να κατηγορήσει την χώρας μας πως επιλέγει την οδό κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο. Είναι ενδεικτικό πως τόσο ο Χουλουσί Ακάρ, όσο και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με διαδοχικές δηλώσεις τους ακολούθησαν την ίδια προκλητική ρητορική απέναντι στην Ελλάδα.

" Έχουμε πει ότι είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα ήταν η πλευρά που έφευγε. Αντί να μιλήσουν μαζί μας προσπάθησαν να μεταφέρουν τα ζητήματα στην Ε.Ε. Στο τέλος, όταν ήρθαν στο τραπέζι, ακολούθησαν την οδό της κλιμάκωσης της έντασης για να ανατρέψουν το τραπέζι. Η παρενόχληση στο πλοίο μας Τσεσμέ και οι προβοκατόρικες δηλώσεις των Ελλήνων αξιωματούχων είναι τα πρόσφατα παραδείγματα", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Χαμηλοί τόνοι ενόψει συνόδου

Στην Αθήνα αποφεύγουν να μπουν στην αντιπαράθεση με την Άγκυρα και κρατούν χαμηλούς τόνους, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 25 Μαρτίου. Ο Νίκος Δένδιας το τελευταίο διάστημα είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με αρκετούς ευρωπαίους ομολόγους του προκειμένου να μεταφέρει το κλίμα της τουρκικής προκλητικότητας.

"Ελπίζουμε ειλικρινά ότι αυτές οι συνομιλίες μπορούν να συνεχιστούν σε ένα θετικό περιβάλλον χωρίς προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις που θα μπορούσαν να τις υπονομεύσουν", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών σε εκδήλωση του LSΕ, τονίζοντας πως, από την πρώτη στιγμή, η χώρα μας είναι υπέρ του διαλόγου σεβόμενη το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση