Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα από τον Μάιο - Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2021 10:36 Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα από τον Μάιο - Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά αναμένεται η νομοθετική διάταξη για την άρση ακινησίας των οχημάτων και την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, η δυνατότητα αυτή αναμένεται να δοθεί φέτος σε χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων από τον Μάιο και όχι από τον Ιούνιο όπως έγινε πέρυσι.

Σημειώνεται ότι, όπως προκύπτει από στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «R», το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου περισσότεροι από 130.000 ιδιοκτήτες οχημάτων προχώρησαν στην ηλεκτρονική ακινησία αυτοκινήτων και δικύκλων. Εκτός, όμως, από τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες οχημάτων, τη δυνατότητα να λάβουν πίσω τις πινακίδες τους θα έχουν και όσοι τις έχουν καταθέσει στις κατά τόπους εφορίες τα προηγούμενα χρόνια.

Ήδη, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη σύνταξη της σχετικής νομοθετικής διάταξης, η οποία θα κατατεθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στη Βουλή προς ψήφιση. Μάλιστα, ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος μελετά όλα τα δεδομένα προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να μπορούν να επανεκκινήσουν τα οχήματά τους με την καταβολή αναλογικών τελών κυκλοφορίας. Αυτό σημαίνει ότι, εάν κάποιος θέλει να προχωρήσει σε άρση της ακινησίας από τον Ιούλιο μέχρι το τέλος του χρόνου, θα πρέπει να πληρώσει τα μισά ετήσια τέλη κυκλοφορίας, ενώ εκείνος που θέλει να κινήσει το όχημά του για τρεις μήνες θα πληρώσει τα 3/12 των τελών κυκλοφορίας. Μάλιστα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα, για δεύτερη χρονιά, στους ιδιοκτήτες των οχημάτων να κυκλοφορήσουν τα οχήματά τους χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις. Σημειώνεται ότι τα προηγούμενα χρόνια, εάν ήθελε κάποιος να πάρει τις πινακίδες που είχε καταθέσει στην εφορία, θα έπρεπε να πληρώσει «πρόστιμο» ίσο με το 1/12 ή με τα 2/12 των ετήσιων τελών. Ειδικότερα, μέχρι και το 2019, εάν κάποιος ήθελε να πάρει πίσω τις πινακίδες του για ένα μήνα, θα έπρεπε να καταβάλει τα 2/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για τρεις μήνες τα 4/12 και για το υπόλοιπο διάστημα μέχρι τη λήξη του έτους τους μήνες που απομένουν με προσαύξηση δύο μηνών. Με την προωθούμενη διάταξη, διευκολύνονται οι πολίτες που θα χρησιμοποιήσουν τα οχήματά τους για διάστημα μικρότερο του ενός έτους, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται αύξηση των κρατικών εσόδων από την άρση της ακινησίας οχημάτων για τα οποία δεν θα καταβάλλονταν τέλη κυκλοφορίας.

Του Δημήτρη Χριστούλια

Πηγή: Realnews

Προσαρμοσμένη αναζήτηση