Χρυσοχοΐδης για τον ξυλοδαρμό από αστυνομικούς στη Νέα Σμύρνη: Ασκοπη βία δεν δικαιολογείται - "Γελοιότητες ΣΥΡΙΖΑ"

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2021 13:41 Χρυσοχοΐδης για τον ξυλοδαρμό από αστυνομικούς στη Νέα Σμύρνη: Ασκοπη βία δεν δικαιολογείται - "Γελοιότητες ΣΥΡΙΖΑ" (φωτο intime)

Η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το ξύλο από άνδρες της ΕΛΑΣ, σε νεαρούς στην πλατεία Νέας Σμύρνης.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη, ότι για το επεισόδιο στη Νέα Σμύρνη- όπου αστυνομικοί εμφανίζονται σε βίντεο να έχουν ξυλοκοπήσει νεαρούς- έχει ενημερωθεί ήδη ο Συνήγορος του Πολίτη ενώ διενεργείται και Ενορκη Διοικητική Εξέταση.

Ασκοπη βία δεν δικαιολογείται είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε ότι το σε αυτό είναι απόλυτος. Παράλληλα, χαρακτήρισε "γελοιότητες" τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και του ΜέΡΑ 25 ότι "κινδυνεύει" η δημοκρατία από τέτοιες συμπεριφορές, λέγοντας ότι η δημοκρατία κινδύνευσε επί των δικών τους ημερών.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε ακόμα στην κατάσταση που επικρατεί στο ΑΠΘ, σημειώνοντας ότι "όσοι εμποδίζουν τη λειτουργία των Πανεπιστημίων δεν ασκούν νόμιμο δικαίωμα" και ότι "τα Πανεπιστήμια είναι αυτοδιοίκητα, δεν είναι αδιοίκητα, ούτε ανοχύρωτα απέναντι στην παρανομία". Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ανακοίνωσε ότι στο δεύτερο 15μερο του Απριλίου θα τοποθετηθούν οι πρώτες ομάδες φύλαξης στα ΑΕΙ από ήδη υπηρετούντες στην Αστυνομία μέχρι να γίνουν οι προσλήψεις το Φθινόπωρο.

Παρέμβαση εισαγγελέα - Έρευνα για αξιόποινες πράξεις αστυνομικών

Νωρίτερα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή βίντεο και καταγγελίες που δημοσιοποιήθηκαν σχετικά με άσκηση βίας από αστυνομικούς σε βάρος πολιτών, χθες μετά το μεσημέρι, στην πλατεία της Νέας Σμύρνης με αφορμή ελέγχους για την τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό.

Στο στόχαστρο της Εισαγγελίας τίθενται όσα έγιναν χθες στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, με σκοπό να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης αξιόποινων πράξεων από αστυνομικούς. Η έρευνα θα διενεργηθεί υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Νίκου Ορνεράκη.

Θύελλα αντιδράσεων για τη βία των αστυνομικών

Οι εικόνες από την πλατεία της Νέας Σμύρνης έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Μετά τους αρχικούς ισχυρισμούς της αστυνομίας ότι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ δέχτηκαν επίθεση ακολούθησε ένα τσουνάμι οπτικοακουστικού υλικού στα social media που δείχνουν καθαρά ότι στην περιοχή σημειώθηκαν περιστατικά αστυνομικής βίας. Για το λόγο αυτό, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι διενεργείται ΕΔΕ για όσα έγιναν.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ο ξυλοδαρμός ενός νεαρού στην πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Βίντεο ντοκουμέντο δείχνει την στιγμή και συγκεκριμένα πώς ξεκίνησε ο ξυλοδαρμός ενός νεαρού στην πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Όπως φαίνεται ο νεαρός φοράει μάσκα και συζητά ήρεμα με τους αστυνομικούς, γεγονός που δείχνει ότι δεν εμπλέκεται σε κάποια επίθεση εναντίον τους. Ξαφνικά ένας από τους ένστολους τον σπρώχνει, του φωνάζει "εσύ συλλαμβάνεσαι" τον τραβά και αρχίζει να τον χτυπά με το σιδερένιο πτυσσόμενο γκλομπ.

Στον ξυλοδαρμό συμμετέχουν ή απλώς παρακολουθούν και οι υπόλοιποι ενώ στη συνέχεια καταφθάνουν και άλλοι αστυνομικοί για να βοηθήσουν τον συνάδελφό τους. Παρόλο που ο νεαρός φωνάζει "πονάω", εκείνοι συνεχίζουν να τον χτυπούν.

Κρικέτος: Αυτές δεν είναι εικόνες Αστυνομίας, είναι αλητείας

Ο γ.γ. αστυνομικών υπαλλήλων Δυτικής Αττικής Σπήλιος Κρικέτος καταδίκασε χωρίς περιστροφές τη συμπεριφορά των συναδέλφων του και ζήτησε από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να λάβει άμεσα μέτρα, ενώ έκανε λόγο για εικόνες αλητείας.

"Δεν ξέρω τι προηγήθηκε και δεν με ενδιαφέρει. Μένω στην εικόνα του ξυλοδαρμού που προσβάλει και ντροπιάζει όλους τους αστυνομικούς. Αποστολή μας δεν είναι να είμαστε έτσι. Αποστολή μας είναι να είμαστε δίπλα στον κόσμο. Αυτό που έγινε είναι ντροπή. Ελπίζω η ηγεσία της Αστυνομίας να κόψει ποπούς σήμερα. Αυτές δεν είναι εικόνες Αστυνομίας, είναι αλητείας" τόνισε.

"Έχουμε και εμείς παιδιά που βγαίνουν στο δρόμο και μπορεί να ξεχάσαν να στείλουν το sms. Δεν θα τα ξυλοφορτώσουμε. Και φταίνε και οι επικεφαλής αυτών των αστυνομικών. Ό,τι και να έκανε ο πολίτης δεν δικαιολογούνται αυτές οι εικόνες", πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Κρικέτος είπε ότι το γκλοπ που με το οποίο ξυλοκόπησε ο αστυνομικός τον πολίτη στη Νέα Σμύρνη ήταν μεταλλικό, κάτι που απαγορεύεται όπως είπε.

Στη συνέχεια ο συνδικαλιστής σημείωσε ότι οι ΕΔΕ που διατάσσονται στην ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να έχουν αποτέλεσμα κάποια στιγμή και πως "ο πολίτης όταν βλέπει έναν αστυνομικό πρέπει να νιώθει ασφάλεια όχι τρόμο".

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση