Δεν εκκενώθηκε η κατάληψη στην πρυτανεία του ΑΠΘ: Μία σύλληψη και νέα συγκέντρωση - Παρόντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 09 Μαρτίου 2021 10:34 Δεν εκκενώθηκε η κατάληψη στην πρυτανεία του ΑΠΘ: Μία σύλληψη και νέα συγκέντρωση - Παρόντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Νέα συγκέντρωση έξω από τη από την Πρυτανεία έχουν προγραμματίσει για σήμερα στις 11 το πρωί φοιτητές του ΑΠΘ, ενώ σε σύλληψη μετατράπηκε η προσαγωγή ενός ατόμου από τους συνολικά πέντε προσαχθέντες το βράδυ της Δευτέρας, γύρω από τους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι άνδρες της αστυνομίας δεν προέβησαν σε εκκένωση της Πρυτανείας που συνεχίζει να τελεί για 16η μέρα υπό κατάληψη.

Σύλληψη ενός από τους προσαχθέντες

Συγκεκριμένα, συνελήφθη ένα άτομο για απείθεια και παράβαση του νόμου περί όπλων, ενώ σε όλους τους προσαχθέντες βεβαιώθηκαν πρόστιμα για παραβίαση των μέτρων κατά του κορονοϊού.

Χτες επικράτησε ένταση όταν αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν τους χώρους γύρω από το πανεπιστημιακό ίδρυμα εμποδίζοντας την είσοδο από την οδό Εγνατία αλλά και από τα γύρω στενά.

Διμοιρία των ΜΑΤ επιχείρησε να ανακόψει πολυπληθή ομάδα ατόμων να εισέλθει στους χώρους του ΑΠΘ.

Οι αστυνομικοί δέχθηκαν πέτρες από νεαρούς που προλάβαν να μπουν εντός του πανεπιστημιακού campus και την πλατεία Χημείου. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με χημικά και κρότου λάμψης.

O κυριότερος όγκος των ατόμων εμποδίστηκε από τους άνδρες των ΜΑΤ και επέστρεψε στο ΕΚΘ το οποίο τελεί υπό κατάληψη.

Λίγες ώρες μετά τη σύσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στη Θεσσαλονίκη, Μ. Χρυσοχοΐδη υπήρχαν πληροφορίες περί επέμβασης στο εσωτερικό του ΑΠΘ για εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας. Οι φοιτητές αντέδρασαν με συνθήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν περιμετρικά του κτιρίου.

Στη συνέχεια η ένταση μεταφέρθηκε στην οδό Εγνατία στο ύψος του Συντριβανίου και στην οδό Εθνικής Αμύνης ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και άτομα που φέρεται να προσπάθησαν να προσεγγίσουν το ΑΠΘ.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο σημείο

Στο σημείο όπως μετέδωσε το thestival.gr μετέβη και αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές, Κατερίνα Νοτοπούλου, Δώρα Αυγέρη και Γιάννης Αμανατίδης, βρέθηκαν έξω από την πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, και ζήτησαν να μην πραγματοποιηθεί επιχείρηση για τον τερματισμό της κατάληψης.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου δήλωσε ότι "Η Νέα Δημοκρατία έχει επιλέξει τον αντιδημοκρατικό κατήφορο. Μετά το χθεσινό περιστατικό άγριου ξυλοδαρμού στη Νέα Σμύρνη, βλέπουμε να έχει περικυκλώσει το ΑΠΘ με πολλές δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες πιθανότατα θα επιχειρήσουν να εκκενώσουν την κατάληψη. Ζητήσαμε να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος, να υπάρξει διαβούλευση και διαπραγμάτευση με τους ακαδημαϊκούς με τους φοιτητές. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο πρέπει να μείνει τόπος ειρήνης και γνώσης. Σε καμία περίπτωση βίας”.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ "πανηγύρισαν" την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων

Ενδεικτικά, ο Παύλος Πολάκης ανέφερε σε ανάρτησή του:

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ,Αμανατίδη,Αυγερη, Νοτοπουλου που με την παρουσία τους στο ΑΠΘ ,μαζί με ακαδημαϊκούς και τοπικά ΜΜΕ ,φαίνεται ΝΑ ΑΠΕΤΡΕΨΑΝ τη βίαιη εκκένωση της κατάληψης του ΑΠΘ από τα ΜΑΤ του Χρυσο-ΧΟΥΝΤΙΔΗ !

Όπως με ενημέρωσαν αποχώρησαν πριν λίγο οι αστυνομικές δυνάμεις!!

Επαγρύπνηση και περιφρούρηση.

Ο ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΘΑ ΤΣΑΚΙΣΤΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ!!!

"Απετράπη η νυκτερινή αστυνομική εισβολή στο ΑΠΘ. Προς το παρόν. Ασπίδα φοιτητών και καθηγητών. #Χρυσοχοιδη_παραιτησου" ανέφερε ο Νίκος Ξυδάκης.

Έκκληση καθηγητών να μη γίνει αστυνομική επιχείρηση στο ΑΠΘ

Την ίδια ώρα έκκληση να μην γίνει επιχείρηση της αστυνομίας και εκκένωση της κατάληψης απηύθυναν πανεπιστημιακοί του ΑΠΘ:

Οι υπογραφόμενοι/-ες απευθύνουμε έκκληση στα συλλογικά όργανα του Α.Π.Θ. (Σύγκλητο, ΕΣΔΕΠ, Σύλλογο Υπαλλήλων, Φοιτητικούς Συλλόγους) να αναλάβουν αύριο το πρωί την πρωτοβουλία να συγκαλέσουν κοινή συνέλευση έξω από το κτίριο της Διοίκησης, προκειμένου να εξεταστεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιό μας από την παρατεταμένη κατάληψη, με συνέπεια την αναστολή των διοικητικών και των οικονομικών λειτουργιών του.

Εκφράζουμε την διαφωνία μας με τον πρόσφατο νόμο, ο οποίος θεωρούμε ότι ευθύνεται για την πυροδότηση των φοιτητικών κινητοποιήσεων, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη λαίλαπα της πανδημίας.

Δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι/-ες με οποιαδήποτε νέα αστυνομική επιχείρηση μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου, η οποία θα τραυματίσει ανεπανόρθωτα το κύρος του. Πιστεύουμε, αντίθετα, ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες η με ακαδημαϊκά μέσα λύση του προβλήματος είναι εφικτή.

Μαυροσκούφης Δημήτρης Κοσμήτορας Φιλοσοφικής

Ζαρωτιάδης Γρηγόρης, Κοσμήτορας Φυσικού

Άρης Στυλιανού Πρόεδρος Τμήματος Πολιτικών Επιστημών

Δαμιανός Κωνσταντινίδης Καθηγητής Σχολής Θεάτρου

Αθανάσιος Μιχαηλίδης, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών.

Ζητούν παραίτηση του πρύτανη - Στηρίζουν την κατάληψη

Εν τω μεταξύ, σε συλλογή διαδικτυακών υπογραφών για την παραίτηση του πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκου Παπαϊωάννου, προχωρά το Δίκτυο Προοδευτικής Ενότητας Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

"Την Δευτέρα 22/2/2021, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, κ. Νίκος Παπαϊωάννου, κάλεσε την αστυνομία να επέμβει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κατάληψη φοιτητών στην Πρυτανεία, με την δικαιολογία φθορές εντός του κτηρίου. Η επέμβαση της αστυνομίας ήταν βάρβαρη, αλλά και ιστορική" αναφέρει μεταξύ άλλων στο κάλεσμα για το διαδικτυακό ψήφισμα.

"Οι ευθύνες είναι βαριές. Το ΑΠΘ χρειάζεται κάθαρση. Για αυτό ζητούμε την παραίτηση του Πρύτανη του ΑΠΘ, του Πρύτανη των ΜΑΤ, κ. Νίκου Παπαϊωάννου. Για αυτό στηρίζουμε την Κατάληψη της Πρυτανείας" καταλήγει.

Πηγές: Thestival.gr, GRtimes, thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση