Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τύρναβος: Ρωγμές σε παραδοσιακό οινοποιείο πάνω από 100 ετών

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2021 11:25 Τύρναβος: Ρωγμές σε παραδοσιακό οινοποιείο πάνω από 100 ετών

Από τις παράπλευρες απώλειες της σειράς σεισμών που σημειώθηκαν στη περιοχή Δαμασίου, συγκαταλέγεται και ο κλάδος της οινοποιίας.

«Σε περίπτωση σεισμού, πέραν των κτηριακών, τα οινοποιεία βάλλονται λόγω τον κάθετων δεξαμενών όπου αποθηκεύεται το κρασί. Συνήθως οι δεξαμενές, που έχουν πόδια στη βάση, ‘’περπατάνε’’ με αποτέλεσμα να σχίζονται και να χάνεται το κρασί, το ρεύμα κομμένο, έτσι δεν μπορούσα να κάνω μεταφορά το κρασί, μήπως μπορέσω να γλιτώσω κάτι», λέει ο Οινοποιός – Οινολόγος Θοδωρής Σταυράκης και συνεχίζει, «παλέτες με μπουκάλια, φελλοί, μηχανήματα ‘χόρευαν’ στο ρυθμό του Εγκέλαδου, και φυσικά ο χώρος εργασίας μου, που είναι το παραδοσιακό οινοποιείο του παππού μου και μετράει πάνω από 100 χρόνια ζωής, ρηγμάτωσε σε πολλά σημεία.

Τώρα ελέγχω τις τσιμεντένιες δεξαμενές που υπάρχουν εάν έσκισαν, με δυσάρεστα νέα και από εκεί. Ήδη 3 δεξαμενές χάνουν νερό, με αποτέλεσμα να είναι ουσιαστικά άχρηστες για τον επόμενο τρύγο.

Στο εκθετήριο του Οινοποιείο, τη παλιά πέτρινη κατοικία της οικογένειας, που κατασκευάστηκε το 1912, η οροφή έχει ανοίξει σε πολλά σημεία, μπουκάλια έπεσαν και έσπασαν και φυσικά δεν έμεινε ποτήρι.

Συμπληρώνοντας ένα χρόνο από την αρχή της πανδημίας με όλες τις συνέπειες της στην εστίαση και τις εξαγωγές, ο εγκέλαδος ήρθε να μας δώσει ακόμη ένα γερό χτύπημα. Ας ευχηθούμε να είναι το τελευταίο και να αρχίσει και πάλι η ανάπτυξη, με τη βοήθεια της πολιτείας».

*Ο Θεόδωρος Σταυράκης είναι Οινολόγος – Οινοχόος και ιδιοκτήτης του Οινοποιείου Σταυράκη που εδρεύει στο Τύρναβο.

Δείτε χαρακτηριστικές εικόνες:

Zημιές στο κτίριο του 1912, εκθετήριο του Οινοποιείου Σταυράκη

Η οροφή σκίστηκε από τα 6,3 Ρίχτερ.

Μεγάλες οι ζημιές και στα εκθέματα…

Καταστροφές και στους αποθηκευτικούς χώρους.

Μεγάλες ρωγμές στους τοίχους…

πηγή: Larissanet.gr