Βουλή: Σε λίγη ώρα η κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα για τη βία, τους μπαχαλάκηδες και τον Κουφοντίνα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2021 09:24 Βουλή: Σε λίγη ώρα η κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα για τη βία, τους μπαχαλάκηδες και τον Κουφοντίνα

Τα μέτρα για την αναχαίτιση της αστυνομικής βίας που θα ανακοινώσει ο Κ. Μητσοτάκης - Προ των ευθυνών του θα θέσει τον Α. Τσίπρα.

Σε ιδιαιτέρως υψηλούς τόνους αναμένεται να διεξαχθεί στη Βουλή, στις 10:30', η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή το περιστατικό της αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη.

Άλλωστε, το "πολεμικό" κλίμα που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές τα τελευταία 24ωρα μετά και τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε ο αστυνομικός, δείχνει και τις διαθέσεις, με τις οποίες θα προσέλθουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή συζήτηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής θα εξαπολύσει επίθεση προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο θα κατηγορήσει ότι επιχειρεί τον διχασμό της κοινωνίας, επιλέγοντας τον δρόμο της όξυνσης, όπως επίσης ότι υπονομεύει τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της αστυνομικής βίας και θα καλέσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσει με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Τα μέτρα για την αναχαίτιση της αστυνομικής βίας

Τα μέτρα που θα εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τα εξής:

Αναβάθμιση του Συνηγόρου του Πολίτη προκειμένου η ανεξάρτητη αρχή να μπορεί να χειρίζεται τέτοιες υποθέσεις και να έχει την αρμοδιότητα να ξεπερνά τα όποια εμπόδια προκύπτουν. Ήδη εδώ και ένα χρόνο, με νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ, έχει οριστεί ο Συνήγορος του Πολίτη ως ο μηχανισμός διερεύνησης φαινομένων βίας και αυθαιρεσίας στα Σώματα Ασφαλείας. Γι’ αυτό τον λόγο στην ΕΔΕ που διενεργήθηκε εναντίον του αστυνομικού για τον ξυλοδαρμό του νεαρού, συμμετείχε και η ανεξάρτητη αρχή.

Επίσπευση των αποτελεσμάτων και των ποινών από τις ΕΔΕ, ώστε να μην υπάρχει καμία σκιά σε ανάλογες υπόθεση. Ουσιαστικά θα ακολουθεί το παράδειγμα με το περιστατικό στη Νέα Σμύρνη που κινήθηκαν ταχύτατα οι διαδικασίες και μέσα σε λίγα 24ωρα, ο αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Συστηματική διδασκαλία στις αστυνομικές σχολές για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στόχος είναι να εμπεδώσουν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ ότι η χρήση βίας ασκείται σύμφωνα με τις αρχές της νομιμότητας, της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας, που αποτελούν θεμέλιο κάθε δίκαιης κοινωνίας. Το συγκεκριμένο ζήτημα συζητήθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της επιτροπής για την αστυνομική βία Νίκο Αλιβιζάτο.

Μητσοτάκης: Υγειονομική "βόμβα" οι συγκεντρώσεις

Ο πρωθυπουργός θα καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει ξεκάθαρη θέση για τον αν εξακολουθεί να στηρίζει τις συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια παίρνοντας το ρίσκο της διασποράς της πανδημίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κατηγορήσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για ανευθυνότητα και θα παρουσιάσει πιθανότητα συγκεκριμένα στοιχεία για την επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στην Αττική από τις συνεχείς συγκεντρώσεις τις οποίες, όπως θα πει, υποκινεί η αξιωματική αντιπολίτευση.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην διφορούμενη αντιπολιτευτική στρατηγική που ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς από την μία πλευρά ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ζητώντας εντατικοποίηση των ελέγχων και από την άλλη καλεί τους πολίτες σε συλλαλητήρια, αδιαφορώντας για τις σοβαρές υγειονομικές επιπτώσεις.

Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν πως ανάλογη συμπεριφορά από κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν υπάρχει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υπενθυμίζοντας πως μόνο ο Ντόναλντ Τράμπ το είχε πράξει με τις συνέπειες από την διασπορά της νόσου να είναι τραγικές για Αμερικανούς πολίτες.

Δριμύ κατηγορώ για Κουφοντίνα και καταλήψεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός στην απάντηση που θα δώσει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα σταθεί μόνο στο ζήτημα της αστυνομικής βίας, αλλά θα αναφερθεί και στην υπερασπιστική γραμμή, που εξακολουθεί να ακολουθεί η αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στον τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα, όπως και στην έκκληση που του απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να υπάρξει προνομιακή μεταχείριση στον πολυισοβίτη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί και στην πρόσφατη κατάληψη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, την οποία έσπευσαν να στηρίξουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας: Διχαστική η πρακτική της κυβέρνησης

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας θα κατηγορήσει την κυβέρνηση για διχαστική πολιτική και αυταρχισμό. Θα επιρρίψει ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Νέα Σμύρνη που ήταν αποτέλεσμα της αστυνομικής βίας αλλά και των χειρισμών που έκανε η κυβέρνηση.

Παράλληλα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα τονίσει πως η κυβέρνηση επιχείρησε την στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ γνώριζε για το ραντεβού βίας των χούλιγκαν και έπρεπε να μεριμνήσει για την προστασία των διαδηλωτών. Ωστόσο, θα σημειώσει πως, από την πρώτη στιγμή, το κόμμα του καταδίκασε την επίθεση που δέχθηκε ο αστυνομικός τονίζοντας πως η βία δεν απαντιέται με βία.

Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας για την πανδημία, χαρακτηρίζοντας τα περιοριστικά μέτρα ως τα "πιο αποτυχημένα της Ευρώπης", καθώς τα συνεχή lockdown δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα. Αντιθέτως, όπως θα πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει επιφέρει κόπωση στην κοινωνία, ενώ οι έμποροι και οι καταστηματάρχες βρίσκονται σε απόγνωση. Επίσης, θα υποστηρίξει πως τα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση είναι ανεπαρκή μπροστά στα τεράστια προβλήματα, που αντιμετωπίζει η πραγματική οικονομία.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση