Δράμα: Απίστευτος συνωστισμός με 2.000 άτομα σε κηδεία ιερέα - Επί τόπου κλιμάκιο του ΕΟΔΥ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2021 12:27 Δράμα: Απίστευτος συνωστισμός με 2.000 άτομα σε κηδεία ιερέα - Επί τόπου κλιμάκιο του ΕΟΔΥ (φωτογραφία αρχείου)

Ερωτηματικά και ανησυχία προκαλεί μια κηδεία ιερέα σε χωριό της Δράμας το περασμένο Σαββατοκύριακο, η οποία επί 2 ημέρες συγκέντρωσε περίπου 2.000 άτομα. Τι λέει ο δήμαρχος της περιοχής στο newsit.gr…

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας και ειδικά στον δήμο Προσοτσάνης, μετά την κηδεία του πατέρα Αριστείδη Παπαδόπουλου (ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών Εφημέριος και πνευματικός πατέρας της Ενορίας του Ιερού Ναού Υψώσεως Τιμίου Σταυρού, η οποία βρίσκεται
στο χωριό Μικρόπολη), η οποία κατά δήλωση του δημάρχου, Θεόδωρου Αθανασιάδη «συγκέντρωσε» επί 2 ημέρες το περασμένο Σαββατοκύριακο περίπου 2.000 άτομα»!

Μιλώντας στο newsit.gr ο δήμαρχος είπε τα εξής: «Ο παπάς επεβίωσε το περασμένο Σάββατο και η κηδεία του έγινε την Κυριακή. Ο συγκεκριμένος ήταν ένας ταπεινός ιερέας με μεγάλο έργο και κοινωνική προσφορά. Τα πνευματικά του παιδιά σε όλη την Ελλάδα είναι τουλάχιστον 2.000. Στο χωριό βέβαια δεν βρέθηκαν 2.000, αλλά υπολογίζω ότι ήρθαν περί τα 1000 για να τιμήσουν τη μνήμη του γέροντα, κάτι που έγινε και το Σάββατο αλλά και την Κυριακή. Πρόκειται για ανθρώπους που ήρθαν κατά βάση από όλη την Βόρεια Ελλάδα».

Όπως συνεχίζει να μας περιγράφει ο κος Αθανασιάδης, ο κόσμος ξεκίνησε κατ’ αρχάς να προσέρχεται στο σπίτι του ιερέα το περασμένο Σάββατο με την αστυνομία να ελέγχει τα αυτοκίνητα που έμπαιναν στο χωριό και με την οικογένεια του ιερέα να επιτρέπει την ανά 2 άτομα είσοδο στο σπίτι του ιερέα.

Την Κυριακή, η δράση μεταφέρθηκε στην εκκλησία όπου και βρισκόταν το σκήνωμα του ιερέα. Εκεί, πάλι σύμφωνα με τον δήμαρχο, τα άτομα έμπαιναν στην εκκλησία για να προσκυνήσουν ανά 6, τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας και φορώντας μάσκες. Παρ΄όλα αυτά, οι άνθρωποι που περίμεναν τη σειρά τους για να μπουν στην εκκλησία, έξω στην πλατεία, έφταναν σύμφωνα με τον δήμαρχο ανά φάσεις και τα 200 με 300 άτομα.

Λίγο αργότερα, αρκετός πάλι κόσμος μεταφέρθηκε και στο παρακείμενο κοιμητήριο για να βρεθεί στην ταφή του ιερέα. O δήμαρχος επιμένει: « η αστυνομία φρόντισε για την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας και το κοινό δεν μετακινούνταν σε μπουλούκια. Το θέμα έχει διογκωθεί λανθασμένα Δεν θα μπορούσαμε να εμποδίσουμε όλα αυτά τα άτομα να προσέλθουν». Ο ίδιος όμως παραδέχεται: « το κοινό κράτησε το πρωτόκολλο ασφαλείας των μέτρων όσο μπορούσε».

O δήμαρχος εξηγεί ακόμα, πως το γεγονός ότι η κηδεία έγινε το Σαββατοκύριακο και όχι μια καθημερινή ημέρα, ήταν κάτι που συνέβαλε στην τόσο έντονη μετακίνηση του πλήθους. Ο ίδιος προσθέτει πως χθες έγιναν δειγματοληπτικά 48 rapid test στους κατοίκους και βγήκαν όλα αρνητικά. Παρ’ όλα αυτά πρόκειται μάλλον για μικρό δείγμα, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Προσοτσάνη έχει περίπου 1000 κατοίκους.

O κος Αθανασιάδης προσθέτει ότι έχει καλέσει τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ να επισκεφτούν την περιοχή εκ νέου την επόμενη εβδομάδα έτσι ώστε να δοθεί μια καθαρή εικόνα του τι αποτελέσματα είχε τελικά όσον αφορά την εξάπλωση του κορωνοϊού, αυτή η κηδεία.

Ενδιαφέρον είναι πάντως το γεγονός, ότι σύμφωνα με τον ίδιο τον δήμαρχο, η Δράμα βρέθηκε σε πολλή δεινή θέση, όσον αφορά την εξάπλωση του κορωνοϊού τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο. « Ήμασταν στο βαθύ κόκκινο. Αρρώστησα και εγώ με κορωνοϊό. Τώρα είμαστε σε καλή κατάσταση» λέει ο ίδιος, την ίδια ώρα όμως, που οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» είναι ξεκάθαρες. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, για την «τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών
τελετών, καθώς και προσέλευση προσώπων για κατ’ ιδίαν προσευχή σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας με αναλογία ένα (1) άτομο ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τα εννέα (9) άτομα..

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση