Μητσοτάκης: Ενίσχυση των ψυχογραφικών τεστ για να δούμε αν κάποιος αστυνομικός έχει ροπή στη βία

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2021 15:59 Μητσοτάκης: Ενίσχυση των ψυχογραφικών τεστ για να δούμε αν κάποιος αστυνομικός έχει ροπή στη βία

Την ενίσχυση των ψυχογραφικών τεστ στην ΕΛΑΣ, προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νέα μέτρα για τον περιορισμό των φαινομένων αστυνομικής βίας ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής στα οποία μεταξύ άλλων προβλέπεται και η ενίσχυση των ψυχογραφικών τεστ στην ΕΛΑΣ.

Στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρας για την αστυνομική βία, περιλαμβάνονται επίσης οι κάμερες στους ένστολους και ειδικός Συνήγορος για την αυθαιρεσία.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως όλες οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ θα πρέπει να φέρουν κάμερες επάνω τους, καλώντας την αντιπολίτευση να συνεργαστεί σε αυτό το ζήτημα. "Η άποψή μου είναι ότι όλες οι δυνάμεις, ΔΙΑΣ, Άμεση Δράση, ΜΑΤ πρέπει να φέρουν ατομική κάμερα καταγραφής εικόνας και ήχου, για να μη μπορεί κανείς να κατασκευάζει γεγονότα κατά το δοκούν. Θα έχουμε αντιδράσεις από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Θέλω την ξεκάθαρη άποψή σας, κ. Τσίπρα, εάν συμφωνείτε ή αν διαφωνείτε με αυτήν την πρόταση. Κάμερες παντού σε όλους τους αστυνομικούς", τόνισε χαρακτηριστικά.

"Ενίσχυση των ψυχογραφικών τεστ"

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως "θα εξετάσουμε τη δυνατότητα συνεργασίας με άλλες αστυνομίες, όπως της Γαλλίας και της Βρετανίας, ώστε να ενισχύσουμε τα ψυχομετρικά τεστ στα οποία υποβάλλονται οι αστυνομικοί, τα οποία είναι απαραίτητα προκειμένου να μπορούμε να διαγνώσουμε εκ των προτέρων εάν κάποιος αστυνομικός, νέος αστυνομικός, υποψήφιος αστυνομικός, έχει κάποια ροπή στη βία που να τον καθιστά επικίνδυνο για να αναλάβει αυτό το βαρύ λειτούργημα.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι σύντομα θα έρθει στη Βουλή νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών. "Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει αναλάβει μία δέσμευση να φέρει σύντομα στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για τη συνολική αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών", ανέφερε.

Τέλος, επισήμανε πως η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ειδικό βοηθό - συνήγορο στον Συνήγορο του Πολίτη με ειδική αρμοδιότητα να συμβάλλει στα θέματα αστυνομικής βίας, για τον έλεγχο πιθανής αστυνομικής αυθαιρεσίας. "Αυτές είναι οι προτάσεις της κυβέρνησης για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε περεταίρω το πλαίσιο που θα διασφαλίσει ότι τα φαινόμενα αστυνομικής βίας θα περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατόν", κατέληξε για το ζήτημα.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση