Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εμβόλιο κορωνοϊού: Όχι, δεν θα μπορούμε να διαλέγουμε εταιρεία – Ο Θεμιστοκλέους διευκρινίζει

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021 22:40 Εμβόλιο κορωνοϊού: Όχι, δεν θα μπορούμε να διαλέγουμε εταιρεία – Ο Θεμιστοκλέους διευκρινίζει

Μια ατάκα του Γενικού Γραμματέα για την ΠΦΥ, Μάριου Θεμιστοκλέους, στην ενημέρωση της Τρίτης, 16.03.2021, για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, στην οποία ανακοινώθηκε και ο προγραμματισμός για τις επόμενες ηλικιακές ομάδες που θα «ανοίξουν» για ραντεβού, έβαλε… φωτιά.

Κι αυτό διότι στην ερώτηση δημοσιογράφου «τι θα κάνετε σε περίπτωση που οι πολίτες αρνηθούν να πάρουν το εμβόλιο της Astra Zeneca; Εάν κάποιος έχει κάνει την πρώτη δόση και αρνηθεί την δεύτερη με το εν λόγω εμβόλιο, θα δώσετε την δυνατότητα υποκατάστασης;», ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε το εξής:

«Κατ’ αρχήν έχουμε πει από την προηγούμενη ενημέρωση ότι σταδιακά ενώνονται τα δυο συστήματα εμβολιασμού που έχουμε. Και τα άτομα που είναι δικαιούχα με τα άλλα δύο εμβόλια, καθώς και το εμβόλιο της Astra Zeneca.
Από την στιγμή που στο τέλος του μήνα που θα ενωθούν τα δυο συστήματα, όλοι θα είναι δικαιούχοι για όλα τα εμβόλια και ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει.

Το θέμα αν είχε κάνει την πρώτη δόση για να κάνει την δεύτερη, αυτό έχει και μια επιστημονική χροιά, ανάλογα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα ακολουθήσουμε όποια απόφαση μας πει».

Αυτή η φράση με τον πολίτη που θα «θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει» άναψε… την φωτιά, καθώς η ερώτηση της δημοσιογράφου ήταν κάτι παραπάνω από σαφής: «Τι θα κάνετε σε περίπτωση που οι πολίτες αρνηθούν να πάρουν το εμβόλιο της Astra Zeneca».

Αφού, λοιπόν, πολλοί ερμήνευσαν την απάντηση αυτή ως δυνατότητα να επιλέγει ο κάθε πολίτης ποιας εταιρείας εμβόλιο θέλει να κάνει, συνεργάτες του κ. Θεμιστοκλέους τόνιζαν: «Είναι προφανές ότι η φράση «ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει» δεν αφορά επιλογή εμβολίων αλλά με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός αφορά τη δυνατότητα του πολίτη να εμβολιαστεί η όχι».

πηγή: newsit.gr