Προκαταβολή σύνταξης: Πάνω από 31.000 αιτήσεις - Ποιοι μένουν εκτός και πότε θα γίνουν πληρωμές

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021 12:15 Προκαταβολή σύνταξης: Πάνω από 31.000 αιτήσεις - Ποιοι μένουν εκτός και πότε θα γίνουν πληρωμές

Ξεπέρασαν τις 31.000 οι αιτήσεις ασφαλισμένων που βρίσκονται στην αναμονή για τη σύνταξή τους και διεκδικούν την προκαταβολή που έχει θεσμοθετήσει το υπουργείο Εργασίας.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την πρώτη φάση ολοκληρώνεται έως τις 31 Μαρτίου και όπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας στο enikonomia.gr ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων μέχρι τότε, δηλαδή σε περίπου δύο εβδομάδες, ενδεχομένως να έχει φτάσει ακόμη και τις 65.000 αιτήσεις.

Αναφορικά με τις πληρωμές, όλα δείχνουν ότι οι πρώτοι που θα πάνε ταμείο είναι όσοι έκαναν αίτηση για σύνταξη έως τις 15 Μαρτίου του 2021. Αυτοί εκτιμάται ότι θα πληρωθούν έως το Πάσχα και εκτός από την προκαταβολή του μήνα θα λάβουν και αναδρομικά. Από την στιγμή που θα πληρωθούν για πρώτη φορά και έπειτα θα τους καταβάλλεται μηνιαίως η προκαταβολή έως ότου εκδοθεί η προσωρινή τους σύνταξη. Σε δεύτερη φάση θα πληρωθούν όσοι έχουν αιτηθεί σύνταξη μετά τις 16 Μαρτίου, ο αριθμός των οποίων θα κινείται περίπου στα ίδια επίπεδα. Πάντως, δεν είναι λίγοι αυτοί που ακόμα δεν έχουν μπει καν στην διαδικασία να διεκδικήσουν την προκαταβολή σύνταξης. Εκτιμάται ότι οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν οικονομικές εκκρεμότητες στα ασφαλιστικά ταμεία, και το σύστημα τους βγάζει εκτός αυτομάτως. Υπενθυμίζεται ότι εκτός προκαταβολής έναντι ποσού σύνταξης μένουν οι εξής περιπτώσεις:

  • όταν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές, το ποσό των οποίων υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις ανώτατα όρια,
  • όταν χορηγείται ήδη προσωρινή ή οριστική σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ οποιασδήποτε κατηγορίας,
  • όταν η αίτηση συνταξιοδότησης κρίνεται με τις διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.) ή των Διακρατικών Συμβάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη, μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του Δημοσίου gov.gr και, συγκεκριμένα, μέσω του συνδέσμου https://prokatavoli.syntaxeis.gov.gr/, καθώς και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του e-EΦΚΑ (www.efka.gov.gr).

Πηγή: enikos.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση