Δημοσκόπηση Metron Analysis: Απαισιοδοξία για κορονοϊό και οικονομία – Δίχασε η Νέα Σμύρνη – Η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021 20:44 Δημοσκόπηση Metron Analysis: Απαισιοδοξία για κορονοϊό και οικονομία – Δίχασε η Νέα Σμύρνη – Η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Απαισιοδοξία και προβληματισμός επικρατεί στην κοινωνία αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού αλλά και την επόμενη ημέρα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το κεντρικό δελτίου του Mega.

Η κυβέρνηση κρίνεται πιο αυστηρά για την αντιμετώπιση της πανδημίας όμως παραμένει πρώτη και με διαφορά στην πρόθεση ψήφου καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να καρπώνεται αυτή τη δυσαρέσκεια. Παράλληλα ο Κυριάκος Μοτσοτάκης παραμένει ως καταλληλότερος πρωθυπουργός με μεγάλη διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα.

Όσον αφορά τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη οι πολίτες καταδικάζουν και την αστυνομική βια και την βία που προέρχεται από τα ακραία στοιχεία και τους χούλιγκαν.

Στην ερώτηση για το αν η χώρα κινείται προς τη σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνση το 56% λέει πως την λάθος, το 36% προς τη σωστή ενώ ούτε λάθος , ούτε σωστή ένα 5%.

Όσον αφορά για το ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα το 37% λέει πως είναι ο κορονοϊός και η ιατρική περίθαλψη, το 27% η οικονομία, το 11% οι πολιτικοί και το πολιτικό σύστημα συνολικά, το 7% η ανεργία και το 3% η εξωτερική πολιτική.

Στην αξιολόγηση της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι και από τους δυο. Συγκεκριμένα το 53% κρίνει αρνητικά την κυβέρνηση ενώ το 40% θετικά ενώ ακόμη χειρότερα είναι τα νούμερα για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς μόλις το 16% τον κρίνει θετικά και το 74% αρνητικά.

Σε ερώτηση για τις εντυπώσεις για τις κινήσεις της κυβέρνησης για τον κορονοϊό και τη δημόσια υγεία το 51% την κρίνει μάλλον αρνητικά, το 43% μάλλον θετικά ενώ ένα 5% ούτε θετικά, ούτε αρνητικά.

Για το θέμα της πανδημίας του κορονοϊού και στο ερώτημα να τα χειρότερα είναι μπροστά μας ή τα έχουμε αφήσει πίσω, οι απαντήσεις είναι μοιρασμένες. Συγκεκριμένα το 47% θεωρεί πως τα χειρότερα τα έχουμε αφήσει πίσω μας και το 45% πως τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Στην ερώτηση για το πότε εκτιμάται πως θα επιστρέψουμε σε μια φυσιολογική κανονικότητα το 63% απαντά μετά το 2021, το 25% μέχρι το τέλος του 2021 και ένα 10% μέχρι τα μέσα του 2021.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των πολιτών για τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη και τα φαινόμενα αστυνομικής βίας. Στο ποιος φταίει οι απαντήσεις είναι οι εξής:

Με την πρόταση «κάποιοι αστυνομικοί ασκούν υπερβολική βία» συμφωνεί το 77% και διαφωνεί το 20%.

Με την πρόταση «ακραία στοιχεία και χούλιγκαν» συμφωνεί το 72% και διαφωνεί το 25%.

Με την πρόταση «η κυβέρνηση που γίνεται όλο και πιο αυταρχική» το 47% συμφωνει και το 50% διαφωνεί

Με την πρόταση «τα κόμματα της αντιπολίτευσης που επιδιώκουν την φθορά της κυβέρνησης» το 42% συμφωνεί και το 53% διαφωνεί.

Στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει το 40%, ο Αλέξης Τσίπρας το 17% ενώ ο κανένας παίρνει 27%.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία παραμένει στην κορυφή με 32,3% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 20,5%. Το ΚΙΝΑΛ παραμένει τρίτο κόμμα με 6 % και ακολουθούν το ΚΚΕ με 4,4%, η Ελληνική Λύση με 4,3% και το ΜεΡΑ25 με 3,4%. Όσον αφορά την αδιευκρίνιστη ψήφο φτάνει στο 10,5%.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση