Δημοσκόπηση Pulse: Ανοιχτά μαγαζιά και σχολεία θέλουν οι πολίτες - Διχασμένοι για τη χαλάρωση του lockdown

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2021 22:43 Δημοσκόπηση Pulse: Ανοιχτά μαγαζιά και σχολεία θέλουν οι πολίτες - Διχασμένοι για τη χαλάρωση του lockdown

Στις 12 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Το 81% θα κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Καταστήματα λιανεμπορίου και σχολεία είναι τα πρώτα που θέλουν οι πολίτες να ανοίξουν, με τη χαλάρωση του lockdown, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της εταιρείας Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Η έρευνα της Pulse είναι πανελλαδική και έγινε τηλεφωνικά με τη χρήση δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου σε δείγμα 1.306 ατόμων το διάστημα 26 - 28 Μαρτίου 2021.

Δημοσκόπηση Pulse: Ανοιχτά μαγαζιά και σχολεία θέλουν οι πολίτες - Διχασμένοι για τη χαλάρωση του lockdown

Το 42% εκτιμούν ότι πρώτα πρέπει να ανοίξει το λιανεμπόριο, το 30% επιθυμούν να ανοίξουν αρχικά τα σχολεία και το 14% οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

ανοιγμα

Σχετικά με την άρση lockdown οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι, καθώς το 35% επιθυμεί άμεση χαλάρωση και το 34% μικρή παράταση και επανεξέταση των δεδομένων. Επίσης, ένα 17% είναι υπέρ της παράτασης των περιορισμών για όσο χρειαστεί.

λοκνταουν

Ενθαρρυντικά είναι τα ποσοστά για την αποδοχή των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Η συντριπτική πλειονότητα, το 82% απαντά ότι θα κάνει το εμβόλιο (61% σίγουρα ναι, 21% μάλλον ναι), ενώ οι αρνητικές απαντήσεις είναι μόλις 16% (8% μάλλον όχι, 8% σίγουρα όχι).

εμβόλιο
Στις 12 μονάδες η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

Προβάδισμα 12 μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 37%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25%, το ΚΙΝΑΛ 7%, το ΚΚΕ 5,5%, η Ελληνική Λύση 4,5% και το ΜέΡΑ 25 3%. Το 7,5% δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν άλλο κόμμα, ενώ το 10,5% είναι αναποφάσιστοι.

δημοσκοπηση

Όσον αφορά το ερώτημα "ποιον θεωρείτε καταλληλότερο πρωθυπουργό;", το 43% απάντησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, 27% τον Αλέξη Τσίπρα και άλλο ένα 27% απάντησαν "κανέναν από τους δύο".

πρωθυπουργός

Σχετικά με την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, το 47% την αποτιμά θετικά (22% σίγουρα θετικά, 25% μάλλον θετικά), ενώ επίσης το 47% την αποτιμά αρνητικά (15% μάλλον αρνητικά, 32% σίγουρα αρνητικά).

νδ διαχειριση

Σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τα ελληνοτουρκικά το 41% κρίνει ότι ήταν θετικές (33% μάλλον θετικά, 8% σίγουρα θετικά), ενώ το 39% εκτιμά ότι ήταν αρνητικές (25% μάλλον αρνητικά, 14% σίγουρα αρνητικά).

Οι θετικές απαντήσεις για τις ευρωπαϊκές αποφάσεις προέρχονται κυρίως από ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής (66%) και της ΝΔ (55%) ενώ οι αρνητικές κυρίως από ψηφοφόρους του ΚΚΕ (67%) και του ΣΥΡΙΖΑ (47%).

Στο ερώτημα εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα βοηθήσει στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το 32% απάντησαν θετικά (πολύ 11%, αρκετά 21%) και το 32% αρνητικά (12% λίγο, 20% ελάχιστα έως καθόλου).

Οι περισσότερες θετικές απαντήσεις δόθηκαν από ψηφοφόρους της ΝΔ (51%) και του Κινήματος Αλλαγής (42%) και οι περισσότερες αρνητικές από ψηφοφόρους του ΚΚΕ (72%) και του ΣΥΡΙΖΑ (39%).

ελληνοτουρκικα

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση