Αυστηρή προειδοποίηση Δένδια σε Τσαβούσογλου: Ακυρώνεται η επίσκεψη στην Τουρκία αν...

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 02 Απριλίου 2021 09:16 Αυστηρή προειδοποίηση Δένδια σε Τσαβούσογλου: Ακυρώνεται η επίσκεψη στην Τουρκία αν... (φωτο intime)

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ξεκαθαρίσει πως αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση από την τουρκική πλευρά δεν θα μπορέσει να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ Δένδια και Τσαβούσογλου.

Συνεχείς προειδοποιήσεις απευθύνει η Αθήνα προς την Άγκυρα που τα τελευταία 24ωρα έχει αυξήσει την προκλητικότητα της, γεγονός που ενδεχομένως να τινάξει στον αέρα την συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου που έχει προγραμματιστεί στις 14 Απριλίου.

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση από την τουρκική πλευρά δεν θα μπορέσει να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των δύο ομολόγων. Η Άγκυρα συνεχίζει τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, ενώ η ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της γειτονικής χώρας περί τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα, αλλά και ότι η χώρα μας προκαλεί την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, πυροδότησε την έντονη αντίδραση της Αθήνας.

Αρχικά ο Νίκος Δένδιας κάλεσε στο γραφείο τον Τούρκο πρέσβη στον οποίο κατέστησε σαφές πως θα πρέπει να υπάρξει αποχή από τις προκλητικές ενέργειες. Την σκυτάλη πήρε στην συνέχεια ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, ο οποίος ξεκαθάρισε ουσιαστικά πως για να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση του κλίματος από την πλευρά της Άγκυρας. "Εφόσον υπάρξει μια σαφής και συνεχής αποκλιμάκωση, τουλάχιστον βελτίωση του κλίματος, που να επιτρέψει να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος", τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την ατζέντα καθώς με την ρητορική της η Τουρκία επιχειρεί να διευρύνει τον κατάλογο των θεμάτων μεταξύ των δύο χωρών, ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου υπενθύμισε πως θα είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών μετά από τέσσερα χρόνια, σημειώνοντας πως θα τεθούν ζητήματα διμερών σχέσεων και περιφερειακής ενότητας.

Πελώνη: Οι επιθετικές δηλώσεις δεν βοηθούν

Η Αθήνα από την πρώτη στιγμή αποφεύγει να ακολουθήσει την τακτική των προκλήσεων και ενισχύει διαρκώς τις διπλωματικές της συμμαχίες. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε με την ολόθερμη στήριξη του Προέδρου των ΗΠΑ στην χώρα μας και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε αντίθεση με τον Ταγίπ Ερντογάν που ακόμα αναμένει στο ακουστικό του τον Τζο Μπάιντεν.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως η ελληνική πλευρά δεν θα πέσει στην παγίδα να υπονομεύσει τον διάλογο τονίζοντας πως οι προκλήσεις και οι επιθετικές δηλώσεις δεν βοηθούν στην εμπέδωση ενός θετικού κλίματος εμπιστοσύνης.

"Είναι στο χέρι της Τουρκίας -στη στάση και στη συμπεριφορά της- το πώς θα προχωρήσει και σε σχέση με εμάς και σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση", είπε χαρακτηριστικά η Αριστοτελία Πελώνη.

Σημαντική επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λιβύη

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού την ερχόμενη Τρίτη στη Λιβύη έχει προκαλέσει ήδη την ενόχληση της Τουρκίας που όλο το προηγούμενο διάστημα εκμεταλλευόμενη την εμφυλιοπολεμική κατάσταση στην περιοχή, είχε επιχειρήσει να διαδραματίσει ρόλο στα εσωτερικά της χώρας.

Παράλληλα με την προηγούμενη κυβέρνηση η Άγκυρα είχε υπογράψει το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο για την ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Η αποχώρηση Φαγιέζ Αλ Σάρατζ και η ανάληψη από τον μεταβατικό πρόεδρο Μοχάμεντ Γιουνές Μένφι έβαλε την Λιβύη σε μια νέα εποχή ενώ το δικαστήριο της χώρας ανέστειλε την συμφωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η Αθήνα με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχειρεί να ανοίξει τους διαύλους επικοινωνίας με την Τρίπολη, επιβεβαιώνοντας την στήριξη της στην μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης. Παράλληλα θα επαναλειτουργήσει η ελληνική πρεσβεία η οποία θα προετοιμάσει και την επίσκεψη του πρωθυπουργού.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί και το τουρκολιβυκό μνημόνιο με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρο Παπαϊωάννου να υπενθυμίζει πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019 το είχε χαρακτηρίσει ανυπόστατο και άκυρο και πως δεν έχει κανένα αποτέλεσμα για καμία άλλη τρίτη χώρα, τονίζοντας πως δεν το έχει επικυρώσει ούτε καν η λιβυκή Βουλή.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση