Χρυσό ριφιφί στο Ψυχικό: Η διαθήκη του ενός εκατομμυρίου ευρώ που έκανε φτερά και η "πρόβα" πριν τη διάρρηξη

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 04 Απριλίου 2021 14:28 Χρυσό ριφιφί στο Ψυχικό: Η διαθήκη του ενός εκατομμυρίου ευρώ που έκανε φτερά και η "πρόβα" πριν τη διάρρηξη

Το "ύποπτο" κατσαβίδι με το οποίο έγινε το ριφιφί και οι "άγραφες" επισκέψεις του κατηγορούμενου στο μικροσκόπιο των Αρχών.

"Το ποσό του 1.000.000 ευρώ θα παραμείνει στη θυρίδα για πάντα. Θα το χρησιμοποιήσετε ΜΟΝΟ για λόγους απόλυτης επιβίωσης σε περίπτωση πολέμου, ή σοβαρότατου προβλήματος υγείας που δεν μπορεί να καλυφθεί αλλιώς". Είναι μία προσωπική ανθρώπινη στιγμή, ενός πατέρα, που αναδείχθηκε από την παραβίαση των τεσσάρων θυρίδων στην τράπεζα του Ψυχικού με το γνωστό ριφιφί. Είχε αφήσει τους κόπους μιας ζωής στα παιδιά και τα εγγόνια του, για μια ώρα ανάγκης, και ξαφνικά αυτά τα χρήματα έκαναν φτερά!

Τον περασμένο Αύγουστο, χτύπησε ο συναγερμός της τράπεζας γιατί είχε μείνει ανοικτή η πόρτα του θησαυροφυλακίου των θυρίδων για 10 λεπτά. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, πριν υπάρξει η ταυτοποίηση του γενετικού υλικού του 58χρονου κατηγορούμενου από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, αναζητούσαν υπόπτους και ρωτούσαν επίμονα στελέχη της τράπεζας για ποιο λόγο είχε χτυπήσει ο συναγερμός και ποιοι είχαν πρόσβαση στον συγκεκριμένο χώρο.

Μία από τις θυρίδες στην οποία έγινε αποτυχημένη απόπειρα διάρρηξης, η 395, ήταν σε άλλο σημείο από τις υπόλοιπες τέσσερις που παραβιάστηκαν, ανήκε σε γυναίκα που είχε πεθάνει το 2018. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι αυτή η θυρίδα ήταν "δοκιμή" του δράστη καθώς είχε τις περισσότερες φθορές από τις παραβιασμένες. Το "ύποπτο" κατσαβίδι, η "δυσπιστία" κάποιων υπαλλήλων στην καταγγελία της πρώτης μισθώτριας θυρίδας, η "υπολειτουργία" της τράπεζας λόγω COVID-19, οι "άγραφες" επισκέψεις του κατηγορούμενου, αλλά και οι κομπίνες του παρελθόντος σε στεριά και… θάλασσα, για τις οποίες κατηγορήθηκε, είναι μερικά από τις άγνωστες πτυχές τις ογκωδέστατης δικογραφίας, που δημοσιοποιεί ο "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής".

Η "διαθήκη" σε μια θυρίδα

Πέρα από την στυγνή αστυνομική υπόθεση της παραβίασης των θυρίδων, πίσω της κρυβόταν και μια ανθρώπινη ιστορία. Ο πατέρας μίας εκ των κατόχων θυρίδας που παραβιάστηκε, είχε αφήσει σε ένα μεταλλικό κουτί μια οικονομική ασφάλεια των παιδιών και των εγγονιών του, με χρήματα που αποταμίευε μια ζωή για το μέλλον τους. Ένα σημείωμα του, που εμπεριέχεται στην δικογραφία, έκανε αστυνομικούς και δικαστικούς λειτουργούς να λυγίσουν.

"Αγαπημένοι μου (αναφέρει τα παιδιά του). Θέλω να σας αφήσω ένα χρηματικό ποσό, για την εξασφάλισή σας, αν ποτέ πάνε όλα στραβά. Το ποσό του 1.000.000 ευρώ μετρητά, θα παραμείνει στην θυρίδα για πάντα και για κανέναν απολύτως λόγο δεν θα το χρησιμοποιήσετε. Το ποσό αυτό θα το χρησιμοποιήσετε ΜΟΝΟ για λόγους απόλυτης επιβίωσης σε περίπτωση πολέμου, ή σοβαρότατου προβλήματος υγείας που δεν μπορεί να καλυφθεί αλλιώς. Να το μοιράσετε στα 4 παιδιά σας για τους ίδιους λόγους με την ίδια δέσμευση. Εύχομαι σε όλους σας να μην χρειαστεί να το χρησιμοποιήσετε ποτέ. Με αγάπη ο πατέρας σας", γράφει το συγκινητικό σημείωμα που δίνει μια άλλη συναισθηματική, πέραν της οικονομικής, απώλεια, πίσω από μία παραβίαση θυρίδας!

Θυρίδες
Συναγερμός… 10 λεπτών τον Αύγουστο

Στις 6 Αυγούστου 2020, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε, ότι ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός των θυρίδων το 10λεπτο, από 14:55 έως 15:05. Μη έχοντας υπόπτους, οι αρμόδιοι αξιωματικοί ρωτούσαν τα στελέχη της τράπεζας, πως και γιατί ενεργοποιήθηκε. Διαπίστωσαν ότι η ενεργοποίηση αυτού του σήματος σήμαινε ότι η εσωτερική πόρτα του θησαυροφυλακίου, δηλαδή η πόρτα με το πλεξιγκλάς και τα κάγκελα έμεινε ανοικτή ένα δεκάλεπτο.

Εκείνη τη μέρα και λόγω ώρας που έγινε, καθώς το κατάστημα ήταν κλειστό για πελάτες, πιθανολογήθηκε πως κάποιος υπάλληλος άφησε την πόρτα ανοικτή. Όταν ενεργοποιείται ο συναγερμός ενημερώνονται τα στελέχη της τράπεζας και ελέγχουν τι έχει γίνει. Εκτιμήθηκε ότι κάποιος υπάλληλος άφησε την πόρτα ανοικτή όταν ήταν στο θησαυροφυλάκιο, σε θυρίδες του οποίου υπάρχει και το αποθεματικό της τράπεζας και κάθε μεσημέρι μπαίνουν σε αυτό οι υπάλληλοι για να μεταφέρουν πράγματα και χρήματα στις θυρίδες.

"Δοκιμή" στη θυρίδα νεκρής

Η 406000395 θυρίδα ήταν μία από αυτές που επιχείρησε να ανοίξει ο δράστης χωρίς όμως επιτυχία. Βρισκόταν σε άλλο σημείο από τις υπόλοιπες που είχαν παραβιαστεί με τους αστυνομικούς να αναζητήσουν τον μισθωτή.

Από την έρευνα διαπίστωσαν ότι αυτή ανήκε σε μία 66χρονη γυναίκα, η οποία είχε πεθάνει στις 31 Ιουνίου 2018. Η τράπεζα είχε προχωρήσει σε ηλεκτρονική δέσμευση της θυρίδας περιμένοντας τους κληρονόμους να προσκομίσουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα για το άνοιγμα της θυρίδας. Αυτή η θυρίδα, σύμφωνα με τις αστυνομικές εκτιμήσεις φαίνεται να ήταν η "δοκιμή" καθώς ήταν η μόνη στην οποία υπήρχαν περισσότερες φθορές στην μεταλλική επιφάνεια της πόρτας και του κασώματος, από εκείνες που είχαν παραβιαστεί.

Μία από τις θυρίδες που είχαν παραβιαστεί, δεν είχε ανοιχθεί από την κάτοχο, από τότε που την άνοιξε στις 25 Σεπτεμβρίου 2017 και ήταν από αυτές που μεταφέρθηκαν από άλλη τράπεζα. Στο εσωτερικό της, είχε σύμφωνα με την κάτοχο, 75 χρυσές λίρες Αγγλίας, κοσμήματα και ρολόγια αξίας άνω του 1.500.000 ευρώ.

Κομπίνες σε στεριά και θάλασσα...

Πλαστά συμβόλαια πώλησης αυτοκινήτων, "μαϊμού" συναλλαγματικές, αγοραστές φαντάσματα, νοθευμένα πιστοποιητικά τελωνισμού, κλοπή αποδεικτικών εγγράφων. Οι απάτες του 58χρονου κατηγορούμενου, όπως περιγράφονται στη δικογραφία, έχουν αφετηρία τουλάχιστον 26 χρόνια πίσω, όταν "ειδικευόταν" στις αγοραπωλησίες αυτοκινήτων. Το ...αμαρτωλό παρελθόν του ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν τις έρευνες των αρχών στο πρόσωπο του, καθώς ήταν ο μόνος με "βεβαρημένο" ποινικό παρελθόν από όλους τους κατόχους θυρίδων, στο τραπεζικό υποκατάστημα του Ψυχικού.

Μια σειρά αγορών αυτοκινήτων από... ανύπαρκτα πρόσωπα μεταξύ 1995 και 1996, είχε αποφέρει στον 58χρονο κέρδη που ξεπέρασαν τα 52.129 ευρώ (17.763.000 δρχ). Ο κατηγορούμενος για την διάρρηξη των θυρίδων, διατηρούσε τοτε κατάστημα στην Καισαριανή και συνεργαζόταν με μεγάλη εταιρία εμπορίας αυτοκινήτων. Λειτουργώντας ως ενδιάμεσος έπαιρνε τις μετρητοίς χρήματα για πώληση αυτοκινήτων, έδινε όμως στην εταιρία εμπορίας ένα μόνο μέρος του ποσού, σε συνδυασμό με συμβόλαια και συναλλαγματικές με αλλοιωμένα ονόματα. Φρόντιζε μάλιστα να αλλάζει μόνο μερικά γράμματα από τα επώνυμα των αγοραστών για να μπορεί στη συνέχεια "διορθώνοντας" τα, να τα καταθέτει στο Υπουργείο Μεταφορών και σε άλλες υπηρεσίες με γνήσια στοιχεία. Τον Ιανουάριο του 1996, ο 37χρονος τότε άνδρας δεν δίστασε να "τρυπώσει" στα γραφεία της εταιρείας εμπορίας αυτοκινήτων και να αφαιρέσει από τα συρτάρια προϊσταμένου πλαστές συναλλαγματικές, συμφωνητικά και επιταγές που αποτελούσαν αποδεικτικά στοιχεία από τις κομπίνες του.

Για αυτή την απάτη το 1999, ο 58χρονος είχε τεθεί υπό περιοριστικούς όρους σύμφωνα με τους οποίους έπρεπε να δίνει το παρόν στο Α.Τ. της περιοχής του μια φορά το μήνα, ενώ του είχε απαγορευτεί και η έξοδος από τη χώρα.

Με την πάροδο του χρόνου, οι κομπίνες συνεχίστηκαν, άλλαξαν ...μεταφορικό μέσο και μετακινήθηκαν από τη στεριά στη θάλασσα. Τον Νοέμβριο του 2009, ο προφυλακισμένος κατηγορούμενος ήταν πρωταγωνιστής σε υπόθεση υπεξαίρεσης σκάφους. Το πλοίο μήκους 17,40 μέτρων και πλάτους 4,80 μέτρων, κατασκευής 2005, είχε προσυμφωνήσει να αγοράσει ο 58χρονος έναντι του ποσού των 660.796 ευρώ. Τις πρωινές ώρες της 5-11-2009, το μετέφερε από τη μαρίνα Αγίου Κοσμά όπου ήταν ελλιμενισμένο σε καρνάγιο στον Ωρωπό Αττικής και λίγες ώρες αργότερα τηλεφώνησε στον ιδιοκτήτη του και δήλωσε την απώλεια του. Το σκάφος το οποίο παρακρατούσε ο 58χρονος εντοπίστηκε τελικά από το λιμενικό σε χώρο φύλαξης στο Χαλκούτσι έπειτα από μήνυση για κλοπή στην οποία προχώρησε ο ιδιοκτήτης.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση