Εμβόλιο AstraZeneca: Αγωνία ενόψει των αποφάσεων του ΕΜΑ μετά την παραδοχή για θρομβώσεις - Σε στάση αναμονής η Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 07 Απριλίου 2021 10:19 Εμβόλιο AstraZeneca: Αγωνία ενόψει των αποφάσεων του ΕΜΑ μετά την παραδοχή για θρομβώσεις - Σε στάση αναμονής η Ελλάδα (φωτο Reuters)

Το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων θα καθορίσει το εάν θα υπάρξουν αναθεωρημένες συστάσεις αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Μετά τις "φωτιές" που άναψαν οι δηλώσεις του υπεύθυνου στρατηγικής εμβολιασμών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, Μάρκο Καβαλιέρι, στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero, ότι δηλαδή κατά τη γνώμη του "υπάρχει μια κάποια σχέση με το εμβόλιο, αλλά δεν ξέρουμε τι είναι, ακριβώς, που προκαλεί αυτή την αντίδραση", αναφερόμενος σε ενδεχόμενες παρενέργειές του εμβολίου της AstraZeneca, τα βλέμματα είναι στραμμένα στις τελικές αποφάσεις του ΕΜΑ, που αναμένεται να ανακοινωθούν το αργότερο μέχρι αύριο.

Στάση αναμονής ως εκ τούτου τηρούν υπουργείο Υγείας, Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και ΕΟΦ, καθώς το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων θα καθορίσει το εάν θα υπάρξουν αναθεωρημένες συστάσεις αναφορικά με το εν λόγω εμβόλιο.

Το δεδομένο όμως είναι πως ο προβληματισμός είναι μεγάλος, ενώ τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν αναφερθεί (ένα επί του παρόντος στην Ελλάδα και συνολικά 44 στην Ευρώπη, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 18,1 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου της AstraZeneca, έχουν διαπιστωθεί 22 περιπτώσεις θρόμβωσης των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου και 8 περιπτώσεις θρομβώσεων με θρομβοπενία) επιτείνουν την αγωνία, όχι μόνο σε όσους έχουν κλείσει ραντεβού προετοιμάζονται για την πρώτη δόση του εμβολίου τις επόμενες ημέρες, αλλά και αναφορικά με την επαναληπτική δόση.

Ο ΕΜΑ από την πλευρά του, βλέποντας το θέμα των παρενεργειών του εμβολίου της AstraZeneca να παραμένει στο επίκεντρο και των περιστατικών θρομβώσεων που έχουν αναφερθεί για αυτό, κράτησε αποστάσεις από τις δηλώσεις του Μάρκο Καβαλιέρι, τονίζοντας πως η επιτροπή ασφάλειας της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα και η εξέταση βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι ανακοινώσεις όμως είναι θέμα χρόνου.

Οι προηγούμενες τοποθετήσεις του ΕΜΑ

Είναι η τρίτη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων καλείται να προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου, ειδικά σε ότι αφορά τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί.

Στις 18 Μαρτίου, είχε αποφανθεί πως το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, ότι δεν σχετίζεται με κίνδυνο θρομβώσεων και ότι τα οφέλη του υπερτερούν των κινδύνων. "Δεν μπορέσαμε να βρούμε συσχέτιση ανάμεσα στο εμβόλιο και τα περιστατικά", είχε πει η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ Emer Cooke, προσθέτοντας ωστόσο ότι τα σπάνια περιστατικά που έχουν αναφερθεί θα διερευνηθούν περαιτέρω.

Στις 31 Μαρτίου είχε επίσης ανακοινώσει πως οι ειδικοί που ερευνούν για ενδεχόμενη σχέση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 με θρόμβους στο αίμα δεν έχουν βρει παράγοντες ειδικού κινδύνου, περιλαμβανομένης της ηλικίας, αλλά συνεχίζουν τις αναλύσεις τους.

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Στη χώρα μας πάντως, Επιτροπή Εμβολιασμών και Αριστοτέλους δίνουν στοιχεία πως δεν υπάρχουν ακυρώσεις εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση της Δευτέρας είχε πει πως για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna το ποσοστό ακυρώσεων κυμαίνεται έως 1%, ενώ για την AstraZeneca το ποσοστό κυμαίνεται έως 3%. Από την εταιρεία AstraZeneca αναμένουμε από περίπου 450.000 δόσεις για Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση