Ημέρα αποφάσεων για lockdown, εμπορικά κέντρα και εμβόλιο AstraZeneca

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 09 Απριλίου 2021 09:18 Ημέρα αποφάσεων για lockdown, εμπορικά κέντρα και εμβόλιο AstraZeneca

Στο «μικροσκόπιο» Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη - Σήμερα η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών - Πρόωρη η συζήτηση για το «Πάσχα στο χωριό» - Πότε θα αρχίσει η επόμενη φάση χαλάρωσης των μέτρων.

Η πίεση στο ΕΣΥ, η κόπωση των πολιτών, τα self tests και η πορεία του εμβολιασμού είναι οι τέσσερις παράγοντες που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην χαλάρωση των μέτρων του lockdown.

Όπως έγραφε το protothema.gr σε πανελλαδικό επίπεδο δεν αναμένεται κάποια θεαματική αλλαγή, προς το χαλαρότερο, τον μήνα που διανύουμε και μέχρι την Μεγάλη Εβδομάδα, μιας και οι επιστήμονες θέλουν τις επόμενες εβδομάδες να εξετάσουν την επιδημιολογική επιβάρυνση που θα εμφανιστεί από τις μέχρι τώρα κινήσεις ανοίγματος κοινωνίας και οικονομίας. Υπενθυμίζεται πως λειτουργούν ήδη κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, το λιανεμπόριο ενώ από Δευτέρα επιστρέφουν στις τάξεις τους οι μαθητές του Λυκείου.

Την ίδια ώρα, ωστόσο παραμένει κλειστό το λιανεμπόριο σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη μιας και η επιδημιολογική εικόνα των συγκεκριμένων περιοχών ανάγκασε τους επιστήμονες να γνωμοδοτήσουν προς την μη λειτουργία των καταστημάτων έως ότου αποτυπωθεί βελτίωση.

Σήμερα, η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει στην καθιερωμένη συνεδρίασή της την επιδημιολογική κατάσταση σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη και σύμφωνα με τις πληροφορίες αναμένεται να καταλήξει σε αποφάσεις τις οποίες θα μεταφέρει στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες φαντάζει δύσκολο να δοθεί πράσινο φως για την επεναλειτουργία του λιανεμπορίου, ωστόσο πλέον υπάρχει ένα «όπλο» κατά της πανδημίας που δεν υπήρχε μία εβδομάδα πριν και αυτό δεν είναι άλλο από τα self tests. Εάν κριθεί πως τα self tests μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλους τομείς εκτός της εκπαίδευσης και σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, τότε σε συνδυασμό με την όποια βελτίωση εμφανιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, ίσως να είναι εφικτό το λιανεμπόριο σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη να επαναλειτουργήσει στις 19 Απριλίου.

Εάν και εφόσον συμβεί αυτό, τότε το πλαίσιο θα είναι ίδιο με αυτό που ισχύει στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, δηλαδή με χρήση του 13032, click away και click in shop.

Η επιτροπή επίσης καλείται να αποφασίσει κατά πόσο είναι εφικτό σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου, να επιτραπεί η λειτουργία και των εμπορικών κέντρων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι επιστήμονες είναι πολύ πιθανόν να δώσουν το «πράσινο φως».

Αποφάσεις και για το εμβόλιο AstraZeneca

Γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, για το εμβόλιο της AstraZeneca, αναμένεται σήμερα, καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) μετέθεσε την απόφαση στις χώρες μέλη της ΕΕ για την χορήγηση του εμβολίου. Ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε ορισμένους ενήλικες που έλαβαν το εμβόλιο αυτό, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων του. 


Πάσχα στο χωριό

Παράλληλα και με δεδομένο πως το επόμενο διάστημα είναι αναγνωριστικό, το βάρος πέφτει στο κατά πόσο θα μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα στο χωριό, καθώς και στο ενδεχόμενο να απελευθερωθούν πλήρως οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Όπως έγραφε χθες το protothema.gr και επιβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης στην συνέχεια μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ, οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα.

Τα δεδομένα προς το παρόν δεν αφήνουν περιθώρια για προβλέψεις και όπως έχουν πολλάκις πει τα κυβερνητικά στελέχη, δεν είναι της παρούσης να γίνει μία τέτοια συζήτηση. Τον δρόμο πάντως τον έδειξε ο πρωθυπουργός ο οποίος στην πρόσφατη συνέντευξή του στο STAR ξεκαθάρισε πως δεν θέλει να προκαταβάλει τις αποφάσεις των επιστημόνων και όλα θα κριθούν βάσει των διαθέσιμων επιδημιολογικών εβδομάδων το επόμενο διάστημα.

Τούτων δοθέντων τα βλέμματα επικεντρώνονται στο Πάσχα καθώς εκείνη την περίοδο θα ξεκινήσει η επόμενη φάση χαλάρωσης των Μέτρων η οποία περιλαμβάνει εκτός των προαναφερθέντων, την εστίαση, άλλους κλάδους της οικονομίας καθώς και τον Τουρισμό.

Πηγή: protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση