Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διπλωματικός "πυρετός": Στο Κάιρο πριν τον Τσαβούσογλου μεταβαίνει αύριο ο Νίκος Δένδιας

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 17 Απριλίου 2021 19:59 Διπλωματικός "πυρετός": Στο Κάιρο πριν τον Τσαβούσογλου μεταβαίνει αύριο ο Νίκος Δένδιας

Στο Κάιρο θα μεταβεί αύριο ο Νίκος Δένδιας και την Τρίτη στην Σαουδική Αραβία. Σήμερα είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης.

Διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας εν όψει και της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό στη Γενεύη αλλά και των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, στον απόηχο της επεισοδιακής κοινής συνέντευξη ς τύπου Δένδια - Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

Νωρίτερα σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Mohamed al-Menfi. Στο επίκεντρο των συζητήσεων οι διμερείς σχέσεις, η προώθηση της συνεργασίας Ελλάδας - Λιβύης, οι περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και η σταθεροποίηση και η ανοικοδόμηση της χώρας.

"Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ασκεί μια κινητική και δραστήρια εξωτερική πολιτική. Εγώ υπηρετώ αυτή την πολιτική σε απόλυτη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. "Ήταν μια ευκαιρία που βρισκόταν στην Αθήνα και μάλιστα για να χτίσουμε μετά από την εξαιρετικά καλή συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Μένφι με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου", ανέφερε ο κ. Δένδιας. "Όπως ξέρετε, χθες ήμουν στην Κύπρο, στην τετραμερή με τα ΗΑΕ, το Ισραήλ και την Κύπρο. Αύριο στο Κάιρο, την Τρίτη στη Σαουδική Αραβία, τη Δευτέρα έχουμε Συμβούλιο Υπουργών", προσέθεσε.

Επίσης, σήμερα πραγματοποιήθηκε και συνάντηση και με τον πρέσβη της Γαλλίας Πατρίκ Μεζονάβ, όπου στο επίκεντρο βρέθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο Κάιρο αύριο, στην Σαουδική Αραβία την Τρίτη - Ενημέρωση και των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ

Επιπλέον, στο Κάιρο θα μεταβεί αύριο ο Νίκος Δένδιας όπου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι. Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Την ερχόμενη Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί στη Σαουδική Αραβία. Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους υπουργούς Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Η τακτική δεν αλλάζει

Στο υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθαρίζουν πως η στρατηγική της χώρας μας απέναντι στην Τουρκία δεν αλλάζει μετά την σκληρή αντιπαράθεση στην συνέντευξη τύπου. Η Αθήνα θέλει σχέσεις καλή γειτονίας με την Άγκυρα με τον Νίκο Δένδια να αναμένει πλέον την απάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην πρόσκληση που του απηύθυνε για να επισκεφθεί την Αθήνα.

"Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υπέρ μιας θετικής ατζέντας στις διμερείς μας σχέσεις με την Τουρκία, αρχίζοντας από τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις" δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών. Από την άλλη πλευρά όμως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη και το έδειξε αυτό με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν πρόκειται να αφήνει πλέον αναπάντητη καμία τουρκική πρόκληση.

1