Ανησυχία για τα ατελείωτα κορωνοπάρτι στις πλατείες: Καμπανάκι ειδικών για μεγάλη διασπορά και ενδοοικογενειακή μετάδοση

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 09:27 Ανησυχία για τα ατελείωτα κορωνοπάρτι στις πλατείες: Καμπανάκι ειδικών για μεγάλη διασπορά και ενδοοικογενειακή μετάδοση (φωτο intime)

Οι εικόνες εκατοντάδων ατόμων να συμμετέχουν σε ξέφρενα κορωνοπάρτι στις πλατείες, χωρίς να φορούν μάσκες, θα δυσκολέψουν τις αποφάσεις, όπως λένε οι λοιμωξιολόγοι.

Οι σκηνές με τα απέραντα κορωνοπάρτι σε πλατείες και γειτονιές της Αθήνας (Κυψέλη, Περιστέρι Ψυρρή, Κολωνάκι, Παγκράτι), σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, που διαρκούν μέχρι τα ξημερώματα, χωρίς καμία έννοια απόστασης και μέτρων προστασίας, χτύπησαν καμπανάκι.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για μεγάλη διασπορά και ενδοοικογενειακή μετάδοση, σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, που η πανδημία δείχνει εύθραυστα σημάδια σταθεροποίησης και επιπλέον έχουν μπει στο "κάδρο" των λοιμωξιολόγων τα επόμενα στάδια της άρσης των περιοριστικών μέτρων, όπως οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ένα θέμα που θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων.

Όμως οι εικόνες εκατοντάδων ατόμων να συμμετέχουν σε ξέφρενα οργανωμένα πάρτι, χωρίς να φορούν μάσκες, όπως λένε οι λοιμωξιολόγοι θα δυσκολέψουν τις αποφάσεις, με τους ίδιους να φοβούνται πως υπό αυτές τις συνθήκες η τεράστια πίεση στα νοσοκομεία- με υψηλό αριθμό καθημερινών εισαγωγών και τους διασωληνωμένους ασθενείς να τραβούν την ανηφόρα- θα συνεχιστεί και πέραν των επόμενων δύο-τριών εβδομάδων.

Επαναλαμβάνουν δε πως οι επιπτώσεις στην εξάπλωση της διασποράς θα φανούν σε περίπου δέκα ημέρες.

Ο γρίφος της εστίασης και των μετακινήσεων

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει από τους λοιμωξιολόγους ως πρόταση να επισπευστεί το άνοιγμα της εστίασης, μόνο σε ανοικτούς χώρους όμως, ώστε να μειωθούν οι συγκεντρώσεις στις πλατείες και οι έξοδοι να γίνονται με μέτρα προστασίας και αποστάσεις στους χώρους εστίασης. Εντούτοις, σημαντική μερίδα των ειδικών θεωρεί πως ένα τέτοιο μέτρο είναι πρόωρο, δεδομένης της επιδημιολογικής εικόνας.

Παρόμοιες αντιδράσεις υπάρχουν και για το ζήτημα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και για το εάν θα επιτραπεί τελικά το Πάσχα στο χωριό. Οι απόψεις είναι διχασμένες και οι ειδικοί περιμένουν να δουν πως θα διαμορφωθεί το επιδημιολογικό φορτίο την εβδομάδα αυτή. Πάντως μέλη της Επιτροπής ήδη εκφράζουν ανοικτά την αντίθεσή τους στο να δώσουν το πράσινο φως στις μετακινήσεις.

Σε τεντωμένο σχοινί

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο οι διασωληνωμένοι έφτασαν ακόμη υψηλότερα, στους 841, χτυπώντας καμπανάκι για τις αντοχές του συστήματος υγείας και τις πληρότητες στις ΜΕΘ.

"Βρισκόμαστε σε μία ιδιαίτερα εύθραυστη ισορροπία και η όποια χαλάρωση τη στιγμή αυτή, τώρα που ο ιός είναι παντού, άμεσα θα αυξήσει το επιδημιολογικό φορτίο και πάλι", είχε τονίσει η Καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου στη ενημέρωση της Παρασκευής στο υπουργείο Υγείας.

"Πρέπει ο καθένας μας από μόνος του, αλλά και όλοι μαζί συλλογικά, να συνεισφέρουμε στη μείωση της περαιτέρω διασποράς. Κατά την ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων οι δύο μεγάλοι.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση