Γιατί η κυβέρνηση και οι λοιμωξιολόγοι λένε όχι στο "Πάσχα στο χωριό": Αυτοί είναι οι δύο λόγοι

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 20 Απριλίου 2021 13:56 Γιατί η κυβέρνηση και οι λοιμωξιολόγοι λένε όχι στο "Πάσχα στο χωριό": Αυτοί είναι οι δύο λόγοι

Η κυβέρνηση δεν θέλει να ρισκάρει το άνοιγμα του τουρισμού και της εστίασης και γι' αυτό προκρίνει την απόφαση για "Πάσχα στην πόλη".

Ολο και απομακρύνεται το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις για τις γιορτές του Πάσχα, παρά τις έρευνες που δείχνουν ότι οι πολίτες θέλουν να αποδράσουν στις γιορτές και να ξεσκάσουν το Πάσχα στην περιφέρεια. Αλλωστε η έξοδος στο χωριό τις ημέρες του Πάσχα, είναι μια παράδοση που προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση και στην οποία προσβλέπουν οι πολίτες, ακόμα και όσοι δεν έχουν μεγάλη σχέση με τη θρησκεία.

Η κυβέρνηση θα ήθελε φυσικά να ικανοποιήσει το αίτημα του κόσμου που πλέον τηρεί πλημμελώς τα μέτρα προστασίας από το κορονοϊό, αφού ο εγκλεισμός έχει προκαλέσει εκτεταμένη δυσφορία και κόπωση, αλλά οι εισηγήσεις των ειδικών είναι απαγορευτικές.

Δεν είναι όμως μόνο οι εισηγήσεις των ειδικών, που αποτρέπουν τα κυβερνητικά στελέχη από αποφάσεις για άνοιγμα τώρα και χαλάρωση των μέτρων. Τυχόν χαλάρωση τώρα θα υπονόμευε το σχέδιο που υπάρχει για το άνοιγμα του τουρισμού και της εστίασης και όλα δείχνουν ότι ίσως και αύριο, στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, να ανακοινωθεί ότι και φέτος το Πάσχα θα το γιορτάσουμε στις πόλεις, με μοναδική παραχώρηση μια ελαφριά χαλάρωση των μέτρων για την πρόσβαση στις εκκλησίες και τα γνωστά μέτρα για την οικογενειακή φούσκα. Δηλαδή θα δοθεί πράσινο φως για οικογενειακά τραπέζια με περιορισμένο αριθμό ατόμων, όπως έγινε και πέρσι.

Το παρασκήνιο

Αυτό που φοβούνται τα κυβερνητικά στελέχη είναι:

Α. Μια επανάληψη τοπικών κρίσεων κορωνοϊού τύπου Μαλεσίνας. Η μετακίνηση των Αθηναίων ή των Θεσσαλονικέων για παράδειγμα, στην επαρχία, μπορεί να προκαλέσει τοπικές κρίσεις κορονοϊού, αφού υπάρχει κίνδυνος για μεταφορά ιικού φορτίου από περιοχές σε βαθύ κόκκινο, σε άλλες, με ελάχιστα ή και καθόλου κρούσματα. Η διαχείριση τέτοιου τύπου κρίσεων είναι και εξαιρετικά δύσκολη, λόγω της περιορισμένης δυνατότητας των νοσοκομείων της περιφέρειας, να ανταποκριθούν σε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων.

Β. Η αύξηση των κρουσμάτων στην περιφέρεια λόγω της μετακίνησης μεγάλου αριθμού εκδρομέων, θα προκαλέσει όμως και άλλου τύπου προβλήματα και να θέσει σε κίνδυνο το μεγάλο σχέδιο της κυβέρνησης- που θεωρείται και sos για την οικονομία- δηλαδή το άνοιγμα του τουρισμού και της εστίασης. Τυχόν ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων, λόγω της ελεύθερης επικοινωνίας μεταξύ των περιφερειών- εκτιμούν στο Μαξίμου- ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα που σχεδιάζεται για τις 14 Μαΐου και προβλέπει: Το άνοιγμα του τουρισμού, της εστίασης και της επιστροφής των μαθητών στα Γυμνάσια και τα Δημοτικά σχολεία.

Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές στο TheTOC, σε περίπτωση που επιτραπεί η έξοδος του Πάσχα, θεωρείται βέβαιον ότι οι λοιμωξιολόγοι θα ζητήσουν μετά περίοδο τουλάχιστον 15 ημερών για να μελετήσουν τις επιπτώσεις του μέτρου, γεγονός που θα έθετε εν αμφιβόλω το άνοιγμα του τουρισμού και της εστίασης. Αυτό από μόνο του θα προκαλούσε καθυστέρηση στο σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα που προβλέπεται για τα μέσα Μαΐου.

Αν δε όντως η έξοδος του Πάσχα προκαλούσε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, θα ήταν το τελικό χτύπημα στο σχέδιο, καθώς θα ανέβαλε την χαλάρωση των μέτρων που προβλέπεται για τον Μάϊο.

Μόσιαλος: Κίνδυνος το Πάσχα στο χωριό

Κατά της απελευθέρωσης των μετακινήσεων την περίοδο του Πάσχα, τάχθηκε και ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ "Ειδικές Αποστολές LIVE".

"Δεν μπορούμε με 850 συμπατριώτες μας στις ΜΕΘ και με την πίεση που υφίσταται αυτή η στιγμή το Σύστημα Υγείας, ενώ παράλληλα έχουν γίνει και κάποιες απελευθερώσεις εκπαιδευτικής και οικονομικής δραστηριότητας, να πάρουμε ένα επιπλέον ρίσκο, όταν μάλιστα η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει με ένα άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, ιδιαίτερα το Μάιο", τόνισε ο κ. Μόσιαλος.

Η άποψη Μόσιαλου δεν είναι πάντως η μοναδική. Υπάρχουν και πολλοί γιατροί που θεωρούν πιο σίγουρο να βρίσκονται οι πολίτες των πόλεων στο χωριό και στο ύπαιθρο, όπως για παράδειγμα η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας Μίνα Γκάγκα. Που δήλωσε ότι "ελπίζει ότι θα μπορέσουμε να φύγουμε" για το Πάσχα, αφού όπως είπε "είναι πιο καλό να έχουμε ελευθερία και να τη χρησιμοποιήσουμε με μέτρο."

Η πλειοψηφία των λοιμωξιολόγων όμως προτιμά να δράσει συντηρητικά και να μην αναλάβει ρίσκα και έτσι η απόφαση που θα ανακοινωθεί είτε αύριο είτε το αργότερο την Παρασκευή θα είναι αρνητική για το Πάσχα στο χωριό.

Δημοσκόπηση Alco: Πάσχα στο χωριό ψηφίζει το 62%

Υπέρ της ελεύθερης μετακίνησης εκτός νομού το Πάσχα, δείχνουν οι απαντήσεις των ερωτηθέντων όσον αφορά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Alco, για λογαριασμό του Open.

Υπέρ της ελευθερίας μετακίνησης εκτός νομού την περίοδο του Πάσχα τάσσεται το 62%, ενώ το 56% απαντούν πως δεν είναι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση σχετικά με την εγκληματικότητα.

Όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, το 51% απάντησε ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα της κυβέρνησης, ενώ το 64% θεωρεί ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων επηρεάζονται από τις επιθυμίες της κυβέρνησης.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση