Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το σχέδιο Μητσοτάκη για άνοιγμα στις 14 Μαΐου - Έως αύριο το διάγγελμα για "Πάσχα στην πόλη"

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 09:10 Το σχέδιο Μητσοτάκη για άνοιγμα στις 14 Μαΐου - Έως αύριο το διάγγελμα για "Πάσχα στην πόλη" (φωτο intime)

Πιθανότατα την Πέμπτη - εκτός απροόπτου - ο πρωθυπουργός με διάγγελμα του θα αναφερθεί στα επόμενα βήματα και για την απόφαση για "Πάσχα στην πόλη".

Στην πρωινή σύσκεψη που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους λοιμωξιολόγους θα "κλειδώσουν" ουσιαστικά οι αποφάσεις για την περίοδο του Πάσχα, την οποία θα την περάσουν οι πολίτες στις πόλεις, καθώς δεν θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Η επιβαρυμένη εικόνα των επιδημιολογικών στοιχείων σε συνδυασμό με το μεγάλο στοίχημα που είναι η έναρξη του τουρισμού στις 14 Μαΐου δεν αφήνουν περιθώρια για χαλάρωση των μέτρων την Μεγάλη Εβδομάδα. Οι ειδικοί εκτιμούν πως το επόμενο διάστημα θα αρχίσει να φαίνεται η αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, αν και υπάρχει ανησυχία για τα κορωνοπάρτι και τις επιπτώσεις που θα έχουν στην δημόσια υγεία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιθανότατα την Πέμπτη - εκτός απροόπτου - με τηλεοπτικό του μήνυμα προς τον ελληνικό λαό θα περιγράψει τον οδικό χάρτη για την σταδιακή επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα αμέσως μετά το Πάσχα. "Θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει και πάλι να παίρνει μπρος. Με προφανώς, ημερομηνία ορόσημο τα μέσα Μαΐου, όπου σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας", τόνισε ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση της ΝΔ.

Με συμμάχους τις καλές καιρικές συνθήκες που βοηθούν τους πολίτες να παραμένουν περισσότερο στους εξωτερικούς χώρους και την αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών, η κυβέρνηση εκτιμά πως η κατάσταση θα γίνεται ολοένα και καλύτερη. "Η υγειονομική κρίση με το έναν ή τον άλλο τρόπο φτάνει στο τέλος της. Οι εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί σημαντικά και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τους επόμενους δύο μήνες", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πρώτος στόχος η εστίαση

Τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα υπάρχουν το επόμενο διάστημα θα κρίνουν το άνοιγμα της εστίασης με πιθανότερη ημερομηνία την 10η Μαΐου, μία εβδομάδα ουσιαστικά πριν από την έναρξη του τουρισμού.

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, θα λειτουργήσουν μόνο οι εξωτερικοί χώροι, με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό αλλά και με τα τραπέζια να έχουν μεταξύ τους αποστάσεις ασφαλείας. "Η κυβέρνηση ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με τους ειδικούς για το οργανωμένο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους και αναμένει τις εισηγήσεις της Επιτροπής", τόνισε η Αριστοτελία Πελώνη.

Τέλος τα sms στο 13033

Με το άνοιγμα της εστίασης αναμένεται να σταματήσει και η αποστολή των μηνυμάτων στο 13033, ενώ παράλληλα θα αρχίσουν να απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις τις καθημερινές, οι αγορές στα μαγαζιά θα γίνονται πιθανότατα χωρίς ραντεβού, αλλά θα διατηρηθεί ο αριθμός των καταναλωτών εντός των καταστημάτων ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα.

Επίσης μετά το Πάσχα θα επαναλειτουργήσουν τα Mall και τα κέντρα αισθητικής. "Από την στιγμή που ανοίξει η εστίαση, εάν επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις θεωρώ ότι πλέον θα λείπουν και οι λόγοι για την αποστολή SMS. Νομίζω ότι ο καθοριστικός μήνας για όλα αυτά θα είναι ο Μάιος", δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

Στις 10 Μαΐου η επιστροφή των μαθητών

Με το τέλος των διακοπών του Πάσχα, το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει την επιστροφή των μαθητών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στα θρανία με την χρήση των self - test που κρίθηκαν αποτελεσματικά μετά την εφαρμογή τους στα λύκεια.

Ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα με τους λοιμωξιολόγους να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Η αύξηση των ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς που αναμένεται να τοποθετηθούν αμέσως μετά το Πάσχα.

Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις για τις εκκλησίες

Οι λοιμωξιολόγοι την Παρασκευή αναμένεται να δώσουν την τελική τους εισήγηση για την λειτουργία των ναών την Μεγάλη Εβδομάδα. Κυβέρνηση και εκκλησία μπορεί να έχουν συμφωνήσει στα βασικά όπως η Αναστάσιμη ακολουθία να πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ, ωστόσο απομένουν ορισμένες ακόμη αποφάσεις για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα υπάρξουν όπως η υποχρεωτική χρήση των self - test από κληρικούς, ψάλτες και το προσωπικό των ναών.

Επίσης αναμένεται να ξεκαθαριστεί ο αριθμός των ατόμων που θα είναι εντός των εκκλησιών καθώς η Ιερά Σύνοδος έχει ζητήσει αύξηση της συμμετοχής ανάλογα βέβαια με τα τετραγωνικά μέτρα. Μεταξύ των λοιμωξιολόγων υπάρχουν επιφυλάξεις για την περιφορά των Επιταφίων πέριξ των ναών καθώς ανησυχούν για τον συγχρωτισμό που θα δημιουργηθεί μεταξύ των πιστών.

Πηγή: thetoc.gr