Τρομάζει η εκτόξευση του ιικού φορτίου στην Αττική κατά 171%: Τι δείχνουν τα στοιχεία ανά περιοχή

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 09:23 Τρομάζει η εκτόξευση του ιικού φορτίου στην Αττική κατά 171%: Τι δείχνουν τα στοιχεία ανά περιοχή (φωτο intime)

Εκτοξεύτηκε το ιικό φορτίο του κορωνοϊού σε τρεις περιοχές της χώρας - Αττική, Άγιος Νικόλας και Ρέθυμνο στο στόχαστρο της πανδημίας.

Στα ύψη βρίσκεται το ιικό φορτίο του κορωνοϊού στην Αττική, με τα στοιχεία από τα αστικά λύματα να απομακρύνουν όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο χαλάρωσης των υφιστάμενων μέτρων, ενόψει και της περιόδου του Πάσχα.

Οι ανησυχίες των ειδικών για τις εικόνες συνωστισμού των τελευταίων ημερών στις πλατείες και τα βραδινά κορωνοπάρτι σε Παγκράτι, Κυψέλη και αλλού φαίνεται πως επιβεβαιώθηκαν, καθώς σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, η αύξηση του ιικού φορτίου στο Λεκανοπέδιο έφτασε στο δυσθεώρητο +171%, την ώρα που το κέντρο της Αθήνας καταγράφει συστηματικά εδώ και καιρό τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού σε όλη την χώρα.

Η κατάσταση είναι εξίσου ανησυχητική σε άλλες δύο από τις συνολικά 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων. Συγκεκριμένα την εβδομάδα 12 - 18 Απριλίου, στον Άγιο Νικόλαο η αύξηση άγγιξε το 360% και στο Ρέθυμνο το 120%, σε σχέση με την εβδομάδα 5 - 11 Απριλίου.

Σταθεροποιητικές ή οριακές μεταβολές καταγράφονται σε οκτώ περιοχές και ειδικότερα στην Πάτρα (-30%), στη Θεσσαλονίκη (-21%) και στα Χανιά (+16%), ενώ σταθερό παραμένει ουσιαστικά το φορτίο στις πόλεις της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης, όπου η μείωση στα λύματα κυμαίνεται από το -10% έως το +7%.

Σαρηγιάννης: Αύξηση κρουσμάτων στην Αττική λόγω κορωνοπάρτι

Μεταξύ των ειδικών που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ήταν ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. "Στην Αττική έχουμε μία αύξηση στο ιικό φορτίο, ίσως αυτό οφείλεται σε κάποιο βαθμό και στα κορωνοπάρτι" είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή "Ώρα Ελλάδας".

"Την αύξηση αυτή θα τη δούμε και στα κρούσματα τις επόμενες ημέρες, ωστόσο, δεν θα είναι κάτι πολύ μεγάλο και θα μπορέσουμε να την αναχαιτίσουμε. Αυτό θα φανεί γύρω στις 25-26 του μήνα, που θα έχουμε μια μικρή αύξηση στην Αττική. Εδώ και μια εβδομάδα διανύουμε την κορύφωση του τρίτου κύματος" πρόσθεσε.

Τζανάκης: Αν αφήσουμε τα κορωνοπάρτι οι δείκτες θα ανέβουν

Στο ίδιος μήκος κύματος και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νικόλαος Τζανάκης, ο οποίος εξήγησε ότι "η συγκέντρωση κόσμου, ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, όπως είδαμε τις τελευταίες μέρες, ισοδυναμεί με συγκεντρώσεις σε εσωτερικό χώρο".

"Αν τους αφήσουμε, οι δείκτες θα ανέβουν", συμπλήρωσε, αναφερόμενος στα κορωνοπάρτι.

Θωμαΐδης: Κίνδυνος έκρηξης του ιικού φορτίου

Για εκτεταμένη διασπορά εξαιτίας των κορωνοπάρτι έκανε λόγο και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης.

Όπως σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η διασπορά έχει αποδειχθεί ότι γίνεται από τον συνωστισμό είτε σε κλειστούς είτε σε ανοιχτούς χώρους καθώς η μετάδοση είναι αερογενής και έτσι μετά την μόλυνση χρειάζεται μόλις από μία έως τρεις μέρες για να φανεί στα λύματα.

Επεσήμανε δε πως μπορεί να γίνει έκρηξη του ιικου φορτίου και να δούμε αύξηση των κρουσμάτων την άλλη εβδομάδα.

Αναλυτικά οι μεταβολές στα λύματα ανά περιοχή:

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, 12-18/04/21, στην Περιφέρεια Αττικής καταγράφηκε στατιστικά σημαντική αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων (+171%). Παρά τις ελαφρά πτωτικές τάσεις που παρατηρήθηκαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα, το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξήθηκε σημαντικά και παρουσιάζεται ιδιαίτερα υψηλό.

Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα, 12-18/04/21, στη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε μικρή μείωση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων (-21%), σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 5-11/04/2021. Το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα, 12-18/04/21, η μεταβολή (+7%) που παρατηρήθηκε στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της Λάρισας σε σχέση με την εβδομάδα 5-11/04/21 αξιολογείται ως αμελητέα.

Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα, 12-18/04/21, η μεταβολή (-10%) των επιπέδων του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα του Βόλου σε σχέση με την εβδομάδα 5-11/04/21 αξιολογείται ως αμελητέα.

Ηράκλειο: Έπειτα από τη σχετική αύξηση που καταγράφηκε στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πόλης του Ηρακλείου το διάστημα 5-11/04/21, την εβδομάδα 12-18/04/21 δεν παρατηρείται αξιοσημείωτη μεταβολή (ελαφρά μείωση -7% που εμπίπτει στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας).

Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα, 12-18/04/21, δεν παρατηρείται αξιοσημείωτη μεταβολή (ελαφρά αύξηση +16% που εμπίπτει στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης των Χανίων σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 5-11/04/21.

Ρέθυμνο: Το χρονικό διάστημα 15/3-11/04/21 είχε καταγραφεί σχετική μείωση και τάση σταθεροποίησης στο ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης του Ρεθύμνου. Η σχετική αύξηση (+120%), που παρατηρήθηκε την τελευταία εβδομάδα, 12-18/04/21, ακολουθεί την αυξητική τάση(+74%), που είχε καταγραφεί την εβδομάδα 5-11/04/21, με το ιικό φορτίο να επανέρχεται σε υψηλά επίπεδα.

Αγ. Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται αύξηση (+360%) του ιικού φορτίου στα λύματα του Αγίου Νικολάου, σε αντίθεση με την πτωτική τάση που είχε παρατηρηθεί τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, 22/3-11/04/21.

Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα, 12-18/04/21, παρατηρήθηκε αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Πάτρας, με μείωση κατά 30%, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 5-11/4/21.

Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα, 12-18/04/21, η μεταβολή (-10%) των επιπέδων του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Ξάνθης σε σχέση με την εβδομάδα 5-11/04/21 αξιολογείται ως αμελητέα.

Αλεξανδρούπολη: Την τελευταία εβδομάδα, 12-18/04/21, η μεταβολή (-6%) των επιπέδων του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αλεξανδρούπολης σε σχέση με την εβδομάδα 5-11/04/21 αξιολογείται ως αμελητέα.

Πηγή: thetoc.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com