Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι για μετακινήσεις, εστίαση, σχολεία, sms και τραπέζι του Πάσχα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 16:38 Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι για μετακινήσεις, εστίαση, σχολεία, sms και τραπέζι του Πάσχα

Σε εξέλιξη ακόμα η συνεδρίαση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

Αν και η συνεδρίαση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων είναι σε εξέλιξη οι πρώτες πληροφορίες μέσα από την Επιτροπή, επιτρέπουν να περιγραφεί με σχετική σιγουριά, ο οδικός χάρτης για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Έτσι, είναι δεδομένο ότι δεν θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις τις ημέρες του Πάσχα. Το σενάριο για Πάσχα στο χωριό έχει τελειώσει και δεν συζητείται πλέον. Άλλωστε το ανακοίνωσε και επισήμως η Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Η κυβέρνηση, μη θέλοντας να θέσει σε κίνδυνο το άνοιγμα του Τουρισμού, δεν το πρότεινε καν.

Είναι όμως δεδομένο ότι οι μετακινήσεις από τη μια περιφέρεια στην άλλη θα επιτραπούν από τις 14 Μαΐου και μετά, όταν δηλαδή θα ανοίξει ο Τουρισμός. Από τις 14 του μηνός εικάζεται ότι θα μπει τέλος και στην αποστολή των περίφημων sms. Για το τραπέζι του Πάσχα θα επιτραπεί η συμμετοχή δυο οικογενειών με μάξιμουμ συμμετοχή τα 12 άτομα.

Επανέναρξη της εστίασης - Διεύρυνση ωραρίου κυκλοφορίας

Η εστίαση ανοίγει στις 3 Μαΐου, δηλαδή την Δευτέρα του Πάσχα, παρά τις αρχικές πληροφορίες που ήθελαν την εστίαση να ανοίγει στις 4 του μηνός. Η εστίαση θα επιτραπεί φυσικά μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με αυστηρούς όρους και πιο συγκεκριμένα, με τραπεζάκια έξω, με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων ανά κατάστημα και τις αποστάσεις που έχουν τεθεί στο πλαίσιο των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Με το άνοιγμα της εστίασης αναμένεται να σταματήσει και η αποστολή των μηνυμάτων στο 13033, ενώ παράλληλα θα αρχίσουν να απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις τις καθημερινές, οι αγορές στα μαγαζιά θα γίνονται πιθανότατα χωρίς ραντεβού, αλλά θα διατηρηθεί ο αριθμός των καταναλωτών εντός των καταστημάτων ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα.

Αποφασίστηκε επίσης η διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας. Αντί για 9 που ισχύει σήμερα, η κυκλοφορία θα επιτραπεί από την επόμενη εβδομάδα των Γιορτών, έως τις 10 το βράδυ. Ούτως η άλλως η πρόβλεψη θα ισχύσει για το βράδυ της Ανάστασης, μετά και την απόφαση της Ιεράς Συνόδου που προβλέπει η τελετή να διεξαχθεί στις 9.00 μ.μ. του Μεγάλου Σαββάτου, στο προαύλιο των Ιερών Ναών.

Επισήμως η διεύρυνση του ωραρίου θα ισχύσει μόνο για τις ημέρες των γιορτών αλλά οι πληροφορίες διίστανται. Άλλες πληροφορίες θέλουν τους ειδικούς να προτείνουν ελεύθερη κυκλοφορία για τις ημέρες μετά το Πάσχα έως τις 11 το βράδυ.

Πότε ανοίγουν Δημοτικά και Γυμνάσια

Το σχολεία είναι οριστικό ότι ανοίγουν στις 10 Μαΐου. Εκτός από τα Λύκεια που ήδη λειτουργούν, θα ανοίξουν και τα Γυμνάσια και τα Δημοτικά, με τη χρήση των self test. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξης Κόπτσης, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε στα self test που γίνονται ήδη στα σχολεία, από τα οποία έχουν προκύψει περίπου 2.000 κρούσματα και έχουν κλείσει 160 σχολεία. Σύμφωνα με τον κ. Κόπτση, το ποσοστό των μαθητών που έχουν βρεθεί θετικοί είναι 0,1% και έχουν κλείσει το 0,7% των τμημάτων και το 0,9% των σχολείων. Η διαδικασία κρίνεται άκρως επιτυχημένη και χάρη σε αυτήν περιορίστηκε η μετάδοση του κορωνοϊού στα σχολεία.

Τα Γυμνάσια θα κλείσουν στις 11 Ιουνίου ενώ δεν θα γίνουν οι ενδοσχολικές εξετάσεις κατά το μοντέλο που εφαρμόστηκε και την προηγούμενη σχολική χρονιά μετά το πρώτο lockdown. H εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) προς το υπουργείο Παιδείας, η οποία αναμένεται να γίνει δεκτή είναι να μην πραγματοποιηθούν προαγωγικές και απολυτήριες ενδοσχολικές εξετάσεις στο γυμνάσιο και στο λύκειο. H εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) προς το υπουργείο Παιδείας, η οποία αναμένεται να γίνει δεκτή είναι να μην πραγματοποιηθούν προαγωγικές και απολυτήριες ενδοσχολικές εξετάσεις στο γυμνάσιο και στο λύκειο.

Ακόμα δεν είναι γνωστό το πώς και το πότε θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις για τον οδικό χάρτη εξόδου από το lockdown. Ακόμα και αν γίνει τελικά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπει σε λεπτομέρειες και θα υπάρξουν εξειδικεύσεις από τους αρμοδίους.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση