Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καιρός: Χαλάει το τριήμερο - Βροχές, σκόνη και ισχυροί άνεμοι

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021 09:48 Καιρός: Χαλάει το τριήμερο - Βροχές, σκόνη και ισχυροί άνεμοι (φωτο intime)

Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν από αύριο το απόγευμα από τα δυτικά και την Κυριακή  θα περιοριστούν στην ανατολική και νότια χώρα.

Άστατος θα είναι ο καιρός το τριήμερο, καθώς αβαθές βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί προς τη χώρα μας και σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, θα προκαλέσει βροχές, σκόνη και ισχυρούς ανέμους.

Σήμερα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, ενώ αύριο (Σαββάτο 24/04) οι βροχές θα είναι περισσότερες και θα επηρεάσουν το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας. Βαθμιαία όμως και από τα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και την Κυριακή 25/04 θα περιοριστούν στην ανατολική και νότια χώρα. Παράλληλα, ισχυροί άνεμοι ανατολικών-νοτιοανατολικών διευθύνσων προβλέπονται σήμερεα στο Κεντρικό και Νότιο Ιόνιο, ενώ από το Σάββατο 24/04 και κυρίως την Κυριακή 25/04, οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα ενισχυθούν σημαντικά.

Τέλος, σύμφωνα με το προγνωστικό σύστημα DUSTMeteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στα κεντρικά και νότια, σήμερα και αύριο.

Η κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού έως και την Κυριακή 25/04, με τα εκτιμώμενα ύψη βροχής και το πεδίο των ανέμων παρουσιάζεται στο βίντεο, το οποίο ακολουθεί.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23-04-2021

Τοπικές βροχές στα δυτικά, βόρεια και κεντρικά και ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις βαθμιαία πυκνότερες στην υπόλοιπη χώρα. Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες στα δυτικά θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική, ενώ η ορατότητα τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 21 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 7 έως 15 βαθμούς), 11 έως 23 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 12 έως 23 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 8 έως 18 βαθμούς), 11 έως 24 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 9 έως 24 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο γενικά από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και στο Νότιο Ιόνιο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το βράδυ μεμονωμένες καταιγίδες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές σταδιακά από το μεσημέρι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις, με τοπικές βροχές στα βόρεια. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν βαθμιαία στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5, βαθμιαία τοπικά 6 και από το βράδυ στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 22 και στα βόρεια έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στα βόρεια νεφώσεις με βροχές και στη Θεσσαλία μετά το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Στα νότια αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ και στα δυτικά νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Το βράδυ θα επικρατήσουν βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος και μόνο στα βόρεια θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Στα βόρεια, νότιοι 3 με 4 και από το απόγευμα βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ, εξασθενούντες.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές τις πρώτες πρωινές και τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς. Πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με παροδικές βροχές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 24-04-2021
Στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τις βραδινές ώρες πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές στα κεντρικά και τα βόρεια.
Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν εξασθένηση στα δυτικά.
Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα ανατολικά και τα νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ, στρεφόμενοι αργά το απόγευμα από τα βόρεια σε βόρειους 4 με 6 μποφόρ. Στα ανατολικά, βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και βαθμιαία 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και τα βόρεια.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΙΩΝ 25-04-2021
Στα δυτικά προβλέπονται πρόσκαιρες νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών νωρίς το πρωί και βελτίωση του καιρού. Στην υπόλοιπη χώρα, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, ενώ τις πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και από τις απογευματινές ώρες ο καιρός θα βελτιωθεί.
Η μεταφορά αφρικανικής σκόνης θα περιοριστεί μόνο τις πρωινές ώρες στη νοτιοανατολική νησιωτική χώρα.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στο Αιγαίο 7 και πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ. Από τις απογευματινές ώρες στα δυτικά και τα βόρεια θα εξασθενήσουν και στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα νότια.