Μετά τον καυγά Δένδια - Τσαβούσογλου "ψήνεται" συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Οι 3 σταθμοί μέχρι το ραντεβού

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021 10:30 Μετά τον καυγά Δένδια - Τσαβούσογλου "ψήνεται" συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Οι 3 σταθμοί μέχρι το ραντεβού (φωτο intime)

Οι δίαυλοι επικοινωνίας φέρνουν ακόμη πιο κοντά την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν. Οι τρεις σταθμοί μέχρι την συνάντηση.

Η on camera σύγκρουση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκάλεσε πολλές συζητήσεις αλλά και αναλύσεις διεθνολόγων που υποστήριζαν πως η Άγκυρα θα επιχειρήσει να απαντήσει με ένα νέο γύρο προκλήσεων και απειλών εναντίον της χώρας μας.

Ωστόσο μέχρι στιγμής, οι αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ παράλληλα παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας φέρνοντας ακόμη πιο κοντά την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν.

"Δεν πιστεύω ότι η συνάντηση αυτή θα αργήσει ιδιαίτερα. Και όπως σας έχω πει και σε προηγούμενη συνέντευξή μου, δεν θα έπρεπε να είναι είδηση μία συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον τούρκο Πρόεδρο", είπε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη του στον "Alpha" δείχνοντας πως ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών για να "κλειδώσει" η ημερομηνία του ραντεβού.

Η Αθήνα γνωρίζει πως ο διπλωματικός δρόμος σαφώς δεν θα είναι εύκολος, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ιδιαιτέρως απρόβλεπτος και πιεσμένος από τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίσει στο εσωτερικό της χώρας του. Δεν αποκλείεται η Τουρκία το επόμενο διάστημα να θελήσει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη ανεβάζοντας τους τόνους απέναντι στην χώρα μας.

Γι’ αυτό τον λόγο η ελληνική πλευρά κρατά χαμηλούς τόνους, καθώς πιστεύει στην επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου. "Υπό την πρωθυπουργία Μητσοτάκη η Ελλάδα προσπαθεί να βρει κοινό τόπο με την Τουρκία, αλλά αυτός ο κοινός τόπος πρέπει να έχει μια σταθερή βάση και αυτή η σταθερή βάση είναι το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας" δήλωσε ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη του στο "Euronews now".

Οι τρεις σταθμοί μέχρι την συνάντηση

Μέχρι όμως να γίνει η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο θα πρέπει να προηγηθεί μία άλλη, εκείνη των δύο υπουργών εξωτερικών. Ο Νίκος Δένδιας λίγο πριν από την επεισοδιακή συνέντευξη τύπου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε προσκαλέσει τον τούρκο ομόλογο του στην Αθήνα προκειμένου να προετοιμάσουν την συνάντηση των δύο ηγετών.

Παράλληλα όμως εκκρεμούν δύο ζητήματα που πιθανότατα θα δείξουν αν έχει αλλάξει κάτι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και πόσο κοντά ή μακριά είναι η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με τα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών να προετοιμάζονται για τον 4ο κύκλο συνομιλιών. Επίσης συνεχίζονται και οι διερευνητικές επαφές με την Άκυρα να είναι αυτή την φορά η "οικοδέσποινα" της συνάντησης ανάμεσα διπλωματικές αντιπροσωπίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Μητσοτάκης: Άψογη η στάση του Δένδια

Ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη του στον Alpha δεν αποκάλυψε το μήνυμα που του έστειλε μέσω του Νίκου Δένδια, ο Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο απένειμε τα εύσημα στον υπουργό Εξωτερικών για τον τρόπο που αντέδρασε στις κοινές δηλώσεις με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. "Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι ο χειρισμός από πλευράς του κ. Δένδια υπήρξε άψογος. Γιατί υπήρξε άψογος; Μην σταθείτε μόνο στην αντιπαράθεση η οποία θέλω να θυμίσω ότι προκλήθηκε διότι επέλεξε ο κ. Τσαβούσογλου να απαντήσει στον κ. Δένδια -υπό κανονικές συνθήκες- θα είχαμε δύο πρωτολογίες, θα είχε τελειώσει η συζήτηση εκεί".

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την εντολή που είχε πάρει ο Νίκος Δένδιας πριν αναχωρήσει για την Άγκυρα. "Δεν ήταν η πρόθεση κανενός να τσακωθεί. Η εντολή που είχα δώσει στον Υπουργό Εξωτερικών - χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες- αν έπρεπε να τη συνοψίσω είναι ότι δεν θα αφήσεις καμία πρόκληση αναπάντητη". Στην Αθήνα τονίζουν πλέον πως με την στάση του Νίκου Δένδια ακούστηκαν οι ξεκάθαρες ελληνικές θέσεις τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο και στην Ευρώπη, καθώς προκάλεσε αίσθηση ο τρόπος που αντέδρασε ο υπουργός Εξωτερικών απέναντι στην προκλητική ρητορική του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

"Κρατώ από αυτή τη συνάντηση το γεγονός ότι τα θέματα τέθηκαν με ειλικρίνεια, με ευκρίνεια, τέθηκαν ως προς το επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά αυτά τα οποία είπαμε ακούστηκαν και αλλού, ακούστηκαν και στην Ευρώπη", σημείωσε ο Νίκος Δένδιας στο διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο "Euronews now". Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης πως ο μοναδικός δρόμος για να επιλυθούν οι διάφορές με την γειτονική χώρα είναι η Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να αποδεχθεί τη Διεθνή Συνθήκη της Άγκυρας.

Πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση