Μόσιαλος για ινδική μετάλλαξη: Είναι πολύ πιθανό να την «πιάνουν» τα εμβόλια

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 06 Μαΐου 2021 22:44 Μόσιαλος για ινδική μετάλλαξη: Είναι πολύ πιθανό να την «πιάνουν» τα εμβόλια

«Το επόμενο διάστημα θα δούμε αν θα υπάρχουν εισαγωγές στα νοσοκομεία και πόσο βαριές θα είναι. Έτσι θα βγάλουμε συμπεράσματα…» είπε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, για την ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, για το κατά πόσο αντιμετωπίζουν αυτή τη μετάλλαξη, τα εμβόλια που υπάρχουν στη χώρα μας, κατά του κορωνοϊού, ο ίδιος είπε:

«Έχουμε όμως κάποιες απαντήσεις από την ινδική κυβέρνηση ότι το δικό τους τοπικό εμβόλιο, που είναι ένας αδρανοποιημένος κορωνοϊός, πιάνει αυτή τη μετάλλαξη και την αντιμετωπίζει… Για τα υπόλοιπα εμβόλια που χρησιμοποιούμε στην Ευρώπη δεν ξέρουμε ακόμα γιατί δεν είχαμε πολλές περιπτώσεις της ινδικής μετάλλαξης στην Ευρώπη αλλά θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς ότι εφόσον το ινδικό εμβόλιο πιάνει αυτή τη μετάλλαξη, είναι πολύ πιθανό και τα υπόλοιπα εμβόλια να είναι εξίσου αποτελεσματικά».

«Kανένα εμβόλιο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα»

Για το εμβόλιο της AstraZeneca και τις γυναίκες παραγωγικής ηλικίας, (30+) ο καθηγητής δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν επηρεάζει τη γονιμότητα, δεν επηρεάζει τη γονιμότητα όχι μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά κανένα εμβόλιο, ούτε τα mRNA εμβόλια.

«Αν θέλουν να έχουν επιλογή αυτό θα γίνει προς το τέλος Μαΐου – αρχές Ιουνίου όταν η χώρα μας θα έχει περισσότερες δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna. Από το καλοκαίρι και μετά θα έχουμε πολύ περισσότερες ποσότητες από αυτά τα δύο εμβόλια, και από το Σεπτέμβριο και μετά αυτά τα εμβόλια θα κυριαρχήσουν» διευκρίνισε. 

Ο κ. Μόσιαλος ξεκαθάρισε πάντως ότι οι επιπλοκές που μπορούν να γίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αν οι έγκυες κολλήσουν κορονοϊό είναι σημαντικές. Και θα πρέπει κανείς να σταθμίσει αυτό το θέμα. «Επίσης, η περίπτωση ιδιάζουσας θρόμβωσης που μπορεί να συμβεί αν κολλήσουμε κορονοϊό, η πιθανότητα είναι 10 φορές μεγαλύτερη αν κολλήσουμε τον κορονοϊό, σε σχέση με την απειροελάχιστη πιθανότητα με το εμβόλιο της AstraZeneca. Οπότε οι αποφάσεις έτσι παίρνονται… Τι είναι πιο πιθανό να μας συμβεί. Αν είναι πιο πιθανό να κολλήσουμε, προφανώς και κάνουμε το εμβόλιο. Αν θεωρούμε ότι δεν πρόκειται να κολλήσουμε, τον κορονοϊό γιατί είμαστε κάπου απομονωμένοι εντελώς και δεν μας πλησιάζει κανείς, τότε πιθανώς υπάρχει μια μεγαλύτερη πιθανότητα επιλογής σε αργότερο χρονικό διάστημα». 

Μιλώντας για τις τις πατέντες εμβολίων, ο Ηλίας Μόσιαλος τόνισε για ακόμα μία φορά ότι «είναι ιστορικής σημασίας η απόφαση των ΗΠΑ και η στήριξη που έλαβε από άλλες χώρες». Το γιατί, το είχε εξηγήσει και νωρίτερα, με σχετική ανάρτησή του στο Facebook.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση