Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Lockdown: Οδηγός άρσης των μέτρων - Οι ημερομηνίες για παραλίες, σχολεία και Πολιτισμό

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 07 Μαΐου 2021 09:27 Lockdown: Οδηγός άρσης των μέτρων - Οι ημερομηνίες για παραλίες, σχολεία και Πολιτισμό

Ανοίγουν παραλίες, σχολεία, Πολιτισμός - Συνεδριάζουν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι -  Επί τάπητος και το άνοιγμα των αθλητικών δραστηριοτήτων - Πώς θα γίνει η διανομή των self-test - Κρίσιμο τεστ το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πορεία της αποκλιμάκωσης των μέτρων του lockdown την ώρα που η εμβολιαστική διαδικασία σπάει κάθε ρεκόρ μέρα με την ημέρα χτίζοντας ισχυρό τείχος ανοσίας. Την ίδια ώρα και τα στοιχεία από τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ελπιδοφόρα, καθώς μπορεί χθες ο αριθμός των κρουσμάτων να έφτασε τα 3.421 περιστατικά αλλά αυτά προέκυψαν μετά από αριθμό-ρεκόρ στα τεστ που διενεργήθηκαν σε όλη την επικράτεια.

Στο πλαίσιο, ο σχεδιασμός για την άρση των περιοριστικών μέτρων προχωρά κανονικά την ώρα που σταδιακά προστίθενται και νέες ελαφρύνσεις δίνοντας έτσι αέρα κανονικότητας στην καθημερινότητα των πολιτών.

Κρίσιμη αναμένεται λοιπόν και η συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων που θα γίνει με τη συμμετοχή της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη και θα αποφασίσει για το άνοιγμα ή μη δραστηριοτήτων αθλητισμού και πολιτισμού.

Οι ημερομηνίες-«κλειδιά»

  • Από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
  • Από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.
  • Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.
  • Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
  • Από τις 15 Μαΐου κάνει πρεμιέρα ο τουρισμός. Οι τουρίστες θα μπορούν να έρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού, PCR τεστ πριν την άφιξη και rapid test με την αναχώρηση. Την ίδια ημερομηνία απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις
  • Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Τι θα ισχύσει με SMS, μουσεία, θερινά σινεμά, θέατρα, συναυλίες

Την ίδια ώρα, οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να αποφασίσουν για την ημερομηνία κατάργησης της υποχρέωσης αποστολής SMS.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς εκτίμησε στον ΣΚΑΪ ότι κάτι τέτοιο αναμένεται στις 15 Μαΐου, οπότε και θα ανοίξει ο τουρισμός.

Παράλληλα, οι λοιμωξιολόγοι θα κρίνουν πότε θα ανοίξουν τα μουσεία, με πιθανότερη ημερομηνία την 14η Μαΐου, καθώς εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό υποστήριξης του τουρισμού.

Περί τις 21 Μαΐου αναμένεται ότι θα ανοίξουν τα θερινά σινεμά

Στα τέλη του μήνα, πιθανότατα στις 29 Μαΐου, αναμένεται το άνοιγμα θεάτρων και των συναυλιών. Όλες οι δραστηριότητες θα επιτραπούν με μάσκες, θερμομετρήσεις και self tests.

Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή το Φεστιβάλ Αθηνών, προχωρά με κάθε επιφύλαξη στην διοργάνωση της πρώτης του εκδήλωσης για την 1η Ιουνίου, ενώ αντίστοιχα οι διοργανωτές εκδηλώσεων στον χώρο του Πολιτισμού προσανατολίζονται σε επανέναρξη των δραστηριοτήτων τους στις αρχές Ιουνίου.

Επί τάπητος στη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, σήμερα Παρασκευή, θα τεθεί και το άνοιγμα των αθλητικών δραστηριοτήτων. «Οι Ακαδημίες και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στο σύνολο του θα ανοίξει όταν επιστρέψουν οι μαθητές στα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τα γυμνάσια» είχε, άλλωστε, προαναγγείλει ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, αναφερόμενος στις 10 Μαΐου, αν και προσώρας δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση γι'αυτό.

Πώς θα γίνει η διανομή των self-test

Από τη Δευτέρα θα μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν self-tests οι εργαζόμενοι σε λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών. Το αποτέλεσμα του τεστ θα πρέπει να δηλωθεί στην πλατφόρμα έως την Κυριακή 16 Μαΐου.

Στο δημόσιο οι εργαζόμενοι από Δευτέρα θα πάρουν δωρεάν το τρίτο self-test. Μέχρι τη Κυριακή 9 Μαΐου πρέπει να έχουν δηλωθεί τα αποτελέσματα των δύο πρώτων τεστ στο self-testing.gov.gr.

Στο μεταξύ τα Υπουργεία εξωτερικών της Ελλάδας και του Μπαχρέιν κατέληξαν σε αμοιβαία αναγνώριση πιστοποιητικών εμβολιασμού για να διευκολυνθούν τα ταξίδια και οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγή: protothema.gr