Lockdown τέλος μετά από 6 μήνες: Πώς ταξιδεύουμε στα νησιά - Χωρίς ραντεβού τα ψώνια - Σταματούν τα SMS - Tα επόμενα βήματα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 13 Μαΐου 2021 09:24 Lockdown τέλος μετά από 6 μήνες: Πώς ταξιδεύουμε στα νησιά - Χωρίς ραντεβού τα ψώνια - Σταματούν τα SMS - Tα επόμενα βήματα

Χαλάρωση αλλά με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα ώστε να μην υπάρξει κανένα πισωγύρισμα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η Ελλάδα από τις 6 το πρωί της Παρασκευής αλλάζει σελίδα και μετά από 6 μήνες αυστηρών περιοριστικών μέτρων επιστρέφει στην κανονικότητα. Οι βαλβίδες αποσυμπίεσης με το προσεχτικό άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων είχαν θετικά αποτελέσματα, καθώς σταθεροποιήθηκε η πορεία της πανδημίας, η οποία αρχίζει πλέον να δείχνει πτωτικές τάσεις.

Τα SMS σε 24ώρες θα αποτελούν παρελθόν, οι αγορές στα καταστήματα θα γίνονται χωρίς ραντεβού, ενώ απελευθερώνονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Κομβικό ρόλο εκτός από την σταδιακή χαλάρωση που υπήρξε, έπαιξαν η ραγδαία αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών, των χιλιάδων καθημερινών ελέγχων αλλά και των self – test που έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. "Χάρη σε αυτούς τους παράγοντες, λοιπόν, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι αφήνουμε πίσω μας τα lockdown και ανοίγουμε με ασφάλεια και υψηλό αίσθημα ατομικής και συλλογικής προστασίας ξανά την οικονομία και τον τουρισμό μας", τόνισε ο Άκης Σκέρτσος.

Με εισιτήριο και αρνητικό τεστ ανά χείρας στα νησιά

Ωστόσο τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρά κυρίως για όσους επιλέξουν να ταξιδέψουν με πλοίο ή με αεροπλάνο προς τα νησιά καθώς θα απαιτηθεί εκτός από το εισιτήριο, αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ η μάσκα θα είναι σε όλους τους χώρους υποχρεωτική.

Τα υγειονομικά έγγραφα που απαιτούνται είναι τα εξής:

- Αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού οι μετακινήσεις στα νησιά

(Εξαιρούνται Λευκάδα, Εύβοια και Σαλαμίνα)

- Έγγραφο για PCR 72ωρών ή rabid test 24ωρών ή δήλωση του self – test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

- Πιστοποιητικό εμβολιασμού 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση

- Βεβαίωση για όσους έχουν νοσήσει από kορονοϊό (2 έως 9 μήνες)

- Υπόχρεοι είναι όλοι οι ταξιδιώτες από 5 ετών

- Αυστηροί έλεγχοι από αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες

Χερσαίες μετακινήσεις: Χωρίς ελέγχους στα διόδια

Όσοι επιλέξουν να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο για να μεταβούν στην ενδοχώρα, δεν θα αντιμετωπίσουν τους αυστηρούς ελέγχους που υπήρξαν στα διόδια την περίοδο του Πάσχα, καθώς αποφασίστηκε να γίνει μόνο αυστηρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ.

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι επέλεξαν την συγκεκριμένη λύση καθώς οι χερσαίες μετακινήσεις δεν μπορούν να ελεγχθούν εύκολα και γι’ αυτό το λόγο συνιστούν στους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικοί από την στιγμή που θα φύγουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους για να επισκεφθούν έναν άλλο νομό.

Τέλος τα sms - Χωρίς μουσική η εστίαση

Οι έξι κωδικοί που μας ακολουθούσαν καθημερινά εδώ και έξι μήνες σταματούν από το πρωί της Παρασκευής, όπως επίσης και τα sms για τις αγορές στα καταστήματα. Οι περιορισμοί θα συνεχίσουν να ισχύουν για τον αριθμό των ατόμων που θα βρίσκονται μέσα στο μαγαζί.

Τι αλλάζει από την Παρασκευή

Τέλος στα sms προς το 13033 και 13032

Χωρίς ραντεβού οι αγορές στα εμπορικά καταστήματα

Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ στα μαγαζιά

Διεύρυνση ωραρίου κυκλοφορίας μέχρι τις 12:30 τα μεσάνυχτα

Απαγόρευση μουσικής στην εστίαση

Επαναλειτουργία μουσείων

Επόμενα βήματα χαλάρωσης

Το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα καθώς από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους ειδικούς δεν θα ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα πλήρους χαλάρωσης προς την κοινωνία. Ωστόσο ο Άκης Σκέρτσος τόνισε αρκετές φορές κατά την παρουσίαση των μέτρων χαλάρωσης πως δεν θα πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός.

"Μολονότι βαδίζουμε σε σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, η πολιτεία θα συνεχίσει με αυστηρότητα σε καθημερινή βάση την επιδημιολογική επαγρύπνηση και παρακολούθηση κρίσιμων δεικτών. Δείκτες που μας δίνουν την εικόνα του επιδημιολογικού προφίλ κάθε περιοχής", είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό.

Ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Ετσι, από τις 17 Μαΐου προβλέπεται άνοιγμα βρεφονηπιακών - παιδικών σταθμών και ωδείων

21 Μαΐου επαναλειτουργία θερινών κινηματογράφων

28 Μαΐου έναρξη θεατρικών εκδηλώσεων και συναυλιών

Τον Ιούνιο αίρονται οι απαγορεύσεις για δεξιώσεις για γάμους και βαφτίσια με ανώτατο όριο προσκεκλημένων τα 100 άτομα. Επίσης αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία των γυμναστηρίων

Προσαρμοσμένη αναζήτηση