Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχονται κονδύλια 7,9 δισ. ευρώ μέσα στο 2021 από το Ταμείο Ανάκαμψης

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021 20:11 Έρχονται κονδύλια 7,9 δισ. ευρώ μέσα στο 2021 από το Ταμείο Ανάκαμψης

Κονδύλια ύψους έως 7,9 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθούν φέτος για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Κονδύλια ύψους έως 7,9 δισ ευρώ αναμένεται να εκταμιευτούν φέτος για την Ελλάδα από το Σχέδιο Ανάκαμψης προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών. Οπως είπε η χώρα μας είναι η δεύτερη απο τις χώρες - μέλη που κατέθεσε σχέδιο στην Κομισιόν. Ετσι μετά την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ αναμένεται να ακολουθήσει η καταβολή της πρώτης δόσης με βάση τα ορόσημα και τους στόχους που έχουν τεθεί.

Ο Θ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι υπάρχει άριστη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει με βάση τους ευρωπαικούς κανόνες. Η Ελλάδα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών θα λάβει τα δάνεια ύψους 13 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ έχει καταρτίσει σχέδιο βάση του οποίου τα δάνεια αυτά περνούν στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να δοθούν κίνητρα για αύξηση των επενδύσεων.

Οπως είπε τα 59 δισ. ευρώ που κινητοποιούνται συνολικά είναι αποτέλεσμα της δομής του σχεδίου: Από τα δάνεια, από την εκτεταμένη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με συγχρημαδοτούμενα σχέδια.

Ο Θ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης έχει κατά 90% ήδη προσδιορισμένα έργα και ότι προβλέπει την μεγαλύτερη κινητοποίηση μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη.

Σε ότι αφορά τον προσδιορισμό των έργων έφερε ως παράδειγμα τη σημερινή έγκριση του έργου για τη ψηφιακή αναμόρφωση των αρχείων του κράτους. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στόχος είναι να διπλασιάσουμε το ύψος των δημοσίων επενδύσεων το 2022. Δηλαδή πρέπει να αυξηθεί από τα 5 στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ κάτι που, όπως είπε, "με την παλιά Ελλάδα ήταν αδιανόητο, με την καινούργια Ελλάδα είναι δύσκολα εφικτό".