Open: Αντίσωμα συνδέει τις θρομβώσεις του 35χρονου με το εμβόλιο AstraZeneca - Γίνεται κλινικός έλεγχος για επιβεβαίωση

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 18 Μαΐου 2021 21:34 Open: Αντίσωμα συνδέει τις θρομβώσεις του 35χρονου με το εμβόλιο AstraZeneca - Γίνεται κλινικός έλεγχος για επιβεβαίωση

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το συγκεκριμένο αντίσωμα, θα είναι η δεύτερη περίπτωση με αυτό το πολύ σπάνιο σύνδρομο μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca.

Ένα αντίσωμα φαίνεται ότι συνδέει τις θρομβώσεις του 35χρονου από την Κρήτη με το εμβόλιο της Astrazeneca. Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, η συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα για την περίπτωση αυτή συνεχίζεται, ενώ το θέμα τέθηκε σήμερα και στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αλλά και στην Επιτροπή της Φαρμακοεπαγρύπνησης.

"Εντοπίστηκαν αντισώματα κατά του αιματοπεταλειακού παράγοντα. Αυτό είναι χαρακτηριστικό αυτού του σπάνιου συνδρόμου θρόμβωσης και αιμορραγίας, η σπάνια αυτή παρενέργεια που δημιουργείται από το AstraZeneca" αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ του καναλιού.

Ωστόσο, πρέπει να ολοκληρωθεί ο κλινικός έλεγχος, να αποφανθεί πρώτα η Επιτροπή της Φαρμακοεπαγρύπνησης και στη συνέχεια η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ο εντοπισμός του συγκεκριμένου αντισώματος πάντως, αυτή θα είναι η δεύτερη περίπτωση με αυτό το πολύ σπάνιο σύνδρομο στη χώρα μας, ανάμεσα στους 900.000 εμβολιασμούς που έχουν γίνει στην Ελλάδα με AstraZeneca.

"Είμαι από τις πιο σπάνιες περιπτώσεις"

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η περιπέτεια για τον 35χρονο Αλέξανδρο Μεταξάκη από την Κρήτη ο οποίος εμφάνισε θρόμβωση στο πόδι 11 ημέρες μετά τον εμβολιασμό του με AstraZeneca και πέντε ημέρες αργότερα, ενώ ήταν στο νοσοκομείο, παρουσίασε και δεύτερο θρομβοεμβολικό επεισόδιο, αυτή την φορά στην καρωτίδα.

"Σε ένα έλεγχο ρουτίνας εντοπίστηκε ένας θρόμβος, στην καρωτίδα, αριστερά. Έπρεπε να μπω αμέσως στο χειρουργείο για να αποφύγω κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο" δήλωσε ο ίδιος χθες στο Mega και την εκπομπή "Live News", ενώ υπεβλήθη και την πρώτα φορά σε πολύωρο χειρουργείο, καθώς κινδύνευε ακόμη και να χάσει το πόδι του.

Μετά από μία επέμβαση που κράτησε πάνω από τέσσερις ώρες, οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου κατάφεραν να αντιμετωπίσουν και τη δεύτερη θρόμβωση, με τον Αλέξανδρο να είναι καλά στην υγεία του.

"Οι γιατροί μου είπαν ότι ήμουν από τις πιο σπάνιες περιπτώσεις. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι όλο το περιστατικό οφείλεται στο εμβόλιο, στο AstraZeneca" πρόσθεσε, τονίζοντας πως ούτε οι γιατροί δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς ένας άνδρας εμφανίζει θρομβώσεις, "αφού αυτό συμβαίνει συνήθως στις γυναίκες".

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση