Τι γίνεται με τη δεύτερη δόση αν νοσήσω αφού εμβολιαστώ - Τι ισχύει με το πιστοποιητικό νόσησης

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 25 Μαΐου 2021 10:03 Τι γίνεται με τη δεύτερη δόση αν νοσήσω αφού εμβολιαστώ - Τι ισχύει με το πιστοποιητικό νόσησης

Διευκρινίσεις δόθηκαν κατά τη χθεσινή ενημέρωση από την  καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Στην απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να αλλάξει το εμβολιαστικό σχήμα για όσους έχουν νοσήσει ή νόσησαν μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης αναφέρθηκε εκτενώς κατά τη χθεσινή ενημέρωση η πρόεδρος της Επιτροπής, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος με μία δόση εμβολίου (επαναληπτική) για τα άτομα που έχουν νοσήσει, με τη δυνατότητα για εμβολιασμό να δίδεται έξι έως 12 μήνες μετά τη νόσηση ή μετά το θετικό τεστ κορωνοιού. Αν πάλι κάποιος νοσήσει αφότου έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, θα ακυρώνεται το ραντεβού για τη δευτερη δόση και θα επαναπρογραμματίζεται 6-12 μήνες αργότερα.

Η απόφαση για εμβολιασμό μετά από ένα εξάμηνο ελήφθη, όπως σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου, καθώς οι μελέτες δείχνουν μεγάλη διάρκεια εξουδετερωτικών αντισωμάτων, έως και ένα χρόνο
. "Στο διάστημα αυτό το άτομο θεωρείται προστατευμένο και η χορήγηση του εμβολίου στους έξι μήνες παρατείνει κατά πολύ την προστασία με τα αντισώματα που θα παραχθούν από τον εμβολιασμό" , εξήγησε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου. Στην απόφαση συνέτειναν τα αποτελέσματα νεότερων διεθνών αλλά και εγχώριων μελετών, οι οποίες έδειξαν ότι η διάρκεια των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι των κύριων αντιγονικών στόχων του ιού ήταν μεγαλύτερης διάρκειας από αυτήν που πιστευόταν αρχικά, ενώ πρόσφατη μελέτη δίνει χρόνο παραμονής των προστατευτικών αντισωμάτων από τη φυσική νόσηση που ξεπερνά τους 12 μήνες και μείωση του ενδεχόμενου επαναλοίμωξης κατά 96%.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, σύντομα όσοι νόσησαν τους τελευταίους 12 μήνες, που φαίνεται ότι διαρκεί η ανοσία, θα μπορούν να λάβουν πιστοποιητικό νόσησης. Όσον αφορά σε εκείνους που νόσησαν και έκαναν μία δόση του εμβολίου όπως έχει συστήσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, θα μπορούν να λάβουν το πιστοποιητικό σε περίπου 10 με 15 ημέρες οπότε και θα είναι έτοιμο το σύστημα.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση