Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το «κουφάρι» Ομορφοχωρίου που ήθελε να γίνει τελωνείο Λάρισας…

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2021 14:53 Το «κουφάρι» Ομορφοχωρίου που ήθελε να γίνει τελωνείο Λάρισας…

Βρίσκεται πνιγμένο ανάμεσα σε «γαϊδουράγκαθα» και σκουριασμένα κάγκελα. Στέκει εκεί τριάντα και πλέον χρόνια.

Τούβλα και τον μπετόν, εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες και τη φθορά των ετών.

Το κτίριο «φάντασμα» στο Ομορφοχώρι Λάρισας φιλοδοξούσε κάποτε να γίνει το τελωνείο της Λάρισας.

Όσα χρόνια κι αν περνούν όμως δεν τα καταφέρνει…

Ξεχασμένο στο χρόνο το κτίριο στο Ομορφοχώρι

Το Larissanet.gr βρέθηκε στο σημείο καταγράφοντας την κατάσταση και επιχειρώντας για μια ακόμα φορά να ανοίξει το φάκελο αυτό του θέματος που έχει προεκτάσεις μέχρι και το κέντρο της πόλης.

Το τελωνείο λειτουργεί στην καρδιά της Λάρισας

Το Τελωνείο της Λάρισας αυτή τη στιγμή βρίσκεται πάνω από την υπόγεια διάβαση της οδού Φαρσάλων. Σε ένα σημείο που καταγράφεται μεγάλη κίνηση οχημάτων. Ειδικά τις μεσημεριανές ώρες, είναι χαρακτηριστικές οι ουρές των οχημάτων που σχηματίζονται και στα δύο ρεύματα. Τόσο προς το κέντρο της πόλης όσο και προς την έξοδό της.

Σ’ εκείνο ακριβώς το σημείο αναγκάζονται να στριμωχτούν μεγάλα φορτηγά για να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες ελέγχου. Όλα αυτά τα οχήματα μικρά και μεγάλα, σε συνδυασμό με τους στενούς δρόμους προκαλούν ένα καθημερινό κυκλοφοριακό έμφραγμα σε όλη την περιοχή και δικαιολογημένα την έκρηξη των κατοίκων αλλά και οδηγών.

Επικίνδυνα πράγματα με φορτηγά πάνω από την Φαρσάλων

Αν στα παραπάνω προστεθεί και το γεγονός πως η υπόγεια της Φαρσάλων είναι το μοναδικό κομμάτι διέλευσης για αρκετά μεγάλο κομμάτι της πόλης προς το κέντρο της, αφού υπάρχουν οι γραμμές του ΟΣΕ, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό το μέγεθος του ζητήματος.

Ο Δήμος Λαρισαίων επιθυμεί να βρεθεί άμεσα μια λύση αφού κάτι τέτοιο θα του έδινε τη δυνατότητα για εκμετάλλευση του χώρου σε πάρκινγκ παράλληλα με την αποσυμφόρηση από τα βαρέα οχήματα.

Στα μέσα του περασμένου μήνα (Μαΐου) στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων, κατόπιν σχετικής ερώτησης του επικεφαλής της «Ορμής Ανανέωσης» κ. Ν. Γαμβρούλα, έγινε γνωστό ότι ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης θα έχει επαφές με εκπροσώπους τόσο του Τελωνείου όσο και με στελέχη του αρμόδιου Υπουργείου για να συζητήσουν γύρω από το θέμα της μετεγκατάστασης. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει γνωστοποιηθεί κάποιο αποτέλεσμα.

Το θέμα έχει απασχολήσει κατά καιρούς και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πρόσφατα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός απαντώντας πρόσφατα στην επερώτηση των περιφερειακών συμβούλων της παράταξης «Η Θεσσαλία στην καρδιά μας» έκανε γνωστό πως, είναι αρμοδιότητα του Δήμου Λαρισαίων, αλλά θα στηρίξει ότι αποφασίσει η τοπική κοινωνία και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πρόσφατα εξέδωσε ανακοίνωση και η Λαρισαϊκή Λέσχη στην οποία ανέφερε ότι «Η λειτουργία του Τελωνείου εντός της πόλης είναι η αιτία του προβλήματος,  λόγω μεγάλου αριθμού φορτηγών που διέρχονται και σταθμεύουν επί της οδού Μαρτάλη, στην είσοδο του Τελωνείου αλλά και γύρω από την υπόγεια διάβαση Φαρσάλων.

Χαοτική η κατάσταση στη Μαρτάλη

Ο κίνδυνος είναι μεγάλος να σημειωθεί ατύχημα είτε με Ι.Χ. , ποδήλατα, πεζούς λόγω ότι δεν υπάρχει καλή ορατότητα από τον όγκο των φορτηγών» σημείωναν στην ανακοίνωση απαιτώντας να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα.

Πριν από περίπου πέντε χρόνια είχαν γίνει ενέργειες και από το Δήμο Κιλελέρ για παραχώρηση του κτιρίου και εν συνεχεία αξιοποίησή του όμως δεν βρήκε θετική ανταπόκριση από τα αρμόδια υπουργεία.