Μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν 3 μέρες πριν από το τετ-α-τετ στις Βρυξέλλες

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021 12:53 Μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν 3 μέρες πριν από το τετ-α-τετ στις Βρυξέλλες (φωτο intime)

Λίγα 24ωρα πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Δευτέρα 14 Ιουνίου, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι πυρήνας των θέσεων της Άγκυρας θα πρέπει να είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας.

«Τη Δευτέρα θα έχω δυνατότητα να συναντήσω τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν… Πρέπει η αποκλιμάκωση να συνεχιστεί και η Τουρκία να συνεχίσει εποικοδομητικά με βάση την αιρεσιμότητα της Ε.Ε. και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του στην έναρξη των εργασιών της υπουργικής Συνόδου των Μεσογειακών χωρών (MED).

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή σε μία θετική ατζέντα με την Τουρκία, υπό τους παραπάνω όρους.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε με έμφαση τη θέση Αθήνας και Λευκωσίας για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι η λύση θα πρέπει να κινείται στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Απέρριψε κατηγορηματικά τη θέση της Άγκυρας τονίζοντας ότι «οποιαδήποτε συζήτηση για λύση 2 κρατών είναι κάτι που όλοι αποκλείουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τέλος ο πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, σημειώνοντας ότι «δεν θέλουμε να δούμε ξανά, όπως τον Μάρτιο του 2020 να χρησιμοποιούνται άνθρωποι για γεωπολιτικούς σκοπούς».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση