Το πρώτο τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν: Μόνοι, χωρίς υπουργούς και συμβούλους - Οι δύο όροι της Αθήνας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021 09:35 Το πρώτο τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν: Μόνοι, χωρίς υπουργούς και συμβούλους - Οι δύο όροι της Αθήνας (φωτο intime)

Στόχος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν είναι η διατήρηση των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης.

Με συγκρατημένη αισιοδοξία προσέρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο σήμερα το απόγευμα, μετά το τέλος της Συνόδου του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Το κλίμα που θα επικρατήσει κυρίως από την πλευρά της Άγκυρας δεν αποκλείεται να εξαρτηθεί και από το αποτέλεσμα του ραντεβού που θα έχει νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν.

Οι προσδοκίες είναι χαμηλές, καθώς πρωταρχικός στόχος της Αθήνας είναι να κρατήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την γειτονική χώρα. Η ελληνική αντιπροσωπεία γνωρίζει πως οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν θα επιλυθούν μετά από αυτή την συνάντηση, ωστόσο θα είναι ένα σημαντικό βήμα προκειμένου δημιουργηθούν οι βάσεις προκειμένου οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να περάσουν από τις απειλές, στον διάλογο.

"Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε. Η Ελλάδα επαναλαμβάνει με ειλικρίνεια τις πάγιες θέσεις της για όλα τα ζητήματα, σε κάθε ευκαιρία και σε όλα τα επίπεδα. Το ίδιο θα κάνει και τώρα", είχε δηλώσει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Οι δύο όροι της Αθήνας στην Άγκυρας

Η Αθήνα είχε διαμηνύσει στην Άγκυρα πως για να υπάρξει συνάντηση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών θα πρέπει να σταματήσουν οι εντάσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Το τελευταίο διάστημα η γειτονική χώρα χαμήλωσε τους τόνους, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από την πρόσφατη επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τον Τούρκο πρόεδρο να μπει ένα τέλος στις προκλήσεις, έτσι ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος για την επίλυση των διαφορών, ενώ παράλληλα θα θέσει και το θέμα της θετικής ατζέντας στους 25 τομείς, οι οποίοι συμφωνήθηκαν μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

"Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο. Και το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι ο σεβασμός όσων προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Και, ασφαλώς, οι σχέσεις καλής γειτονίας" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο France 24.

Διεθνολόγοι εκτιμούν πως το γεγονός ότι οι δύο άντρες θα συζητήσουν οι δυο τους, με την παρουσία μόνο των διερμηνέων, είναι από μόνο του ένα θετικό γεγονός, καθώς εκείνο που απαιτείται είναι να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Τούρκο πρόεδρο, κάτι που δεν υπάρχει αυτή την στιγμή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εκείνο που προέχει είναι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να κινηθούν σε "ήρεμα νερά" αν και δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τα σημαντικά εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ταγίπ Ερντογάν, τα οποία ενδεχομένως να οδηγήσουν την Άγκυρα στην κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στον "France 24" επανέλαβε πως η διαφορά που χωρίζει τις δύο χώρες είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών "Δεν αποτελεί μυστικό ότι έχουμε μεγάλες διαφορές με την Τουρκία και η πιο σημαντική διαφορά μας είναι το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας. Πρόκειται για ένα ζήτημα που χρονολογείται εδώ και πολλές δεκαετίες".

Με το βλέμμα στην συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν

Ωστόσο πριν από το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Τούρκου πρόεδρου με τον Τζο Μπάιντεν, το αποτέλεσμα της οποίας ενδεχομένως να καθορίσει και την στάση που θα κρατήσει ο Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στον πρωθυπουργό.

Το κλίμα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία δεν είναι και το καλύτερο μετά την εκλογή Μπάιντεν. Το ζήτημα των S-400 εξακολουθεί να προκαλεί ένα σοβαρό σημείο τριβής ανάμεσα στις δύο χώρες με την Ουάσιγκτον να έχει προχωρήσει σε κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας.

Από την άλλη πλευρά ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να ρίξει γέφυρες φιλίας λίγο πριν το τετ - α – τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο. "Υπήρξε πολλή φλυαρία εσωτερικά και εξωτερικά, άρα πρέπει να μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να αφήσουμε πίσω αυτά τα προβλήματα, τι μπορούμε να κάνουμε και τι θα κάνουμε", δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ είναι ένα ακόμη σημείο "αγκάθι" μεταξύ των δύο χωρών με τον Ταγίπ Ερντογάν να τονίζει πως θα θέσει μεταξύ άλλων το ζήτημα στην συνάντηση. "Μια συμμαχική χώρα που παίρνει μια τέτοια θέση σε ένα ζήτημα που δεν έχει καμία σχέση με το ΝΑΤΟ, το θέμα των Αρμενίων, μας έχει ενοχλήσει και αναστατώσει. Δεν είναι δυνατό να προχωρήσουμε χωρίς να το υπενθυμίσουμε", είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση