Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Προνόμια» για εμβολιασμένους: Τι προβλέπει το γαλλικό μοντέλο που θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021 22:24 «Προνόμια» για εμβολιασμένους: Τι προβλέπει το γαλλικό μοντέλο που θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα

Από 1ης Ιουλίου, οπότε και τίθεται σε εφαρμογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο το Πράσινο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού, ξεκινούν στη χώρα μας οι πρώτες διευκολύνσεις σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι και κατέχουν το… «Πράσινο Διαβατήριο».

Έτσι, από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα, όσοι έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα μπορούν να πετάξουν τη μάσκα σε εξωτερικούς χώρους. Παράλληλα καταργείται και η υποχρέωση self test για την είσοδο σε χώρους όπου είναι απαραίτητη η επίδειξη του (όπως π.χ. στην εργασία, στην εκπαίδευση, στα πλοία κ.α.).

Μέσα στην εβδομάδα η Επιτροπή Βιοηθικής παραδίδει το πόρισμά της στην Κυβέρνηση για να προχωρήσει τον σχεδιασμό της για το πλαίσιο των διευκολύνσεων που θα ισχύσουν με ορίζοντα το φθινόπωρο. Διευκολύνσεις οι οποίες λειτουργούν και ως κίνητρα για όσους διστάζουν ακόμη να κάνουν το εμβόλιο.

Υπό τον φόβο ενός 4ου κύματος της πανδημίας από το φθινόπωρο, με κινδύνους για τη δημόσια υγεία και με ανυπολόγιστες ζημιές για την οικονομία, η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε περιθώριο για να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν και να χτιστεί το «τείχος» ανοσίας, το οποίο θα φρενάρει την πανδημία.

Σε αυτό το πλαίσιο ξεκινά σε λίγες ημέρες, οπότε και θα υπάρχει πρόσβαση στα εμβόλια για κάθε ενήλικο πολίτη, η συζήτηση και η επεξεργασία του σχεδίου για κίνητρα ελεύθερης πρόσβασης σε χώρους μαζικών συγκεντρώσεων για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, και αντίστοιχα… «δυσκολίες» για όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Στο κυβερνητικό επιτελείο μελετούν το Γαλλικό μοντέλο με στόχο να το προσομοιώσουν στα ελληνικά δεδομένα.

Βάσει του μοντέλου αυτού όσοι κατέχουν το Πράσινο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού θα τους επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος σε εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων (π.χ. αθλητικές εκδηλώσεις σε κλειστά ή ανοιχτά γήπεδα, φεστιβάλ, συναυλίες, θέατρα ακόμη και εμπορικές εκθέσεις).

Όσοι επιλέγουν να μην εμβολιαστούν θα πρέπει για την είσοδο τους να επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό τεστ, το οποίο θα χρεώνονται οι ίδιοι.

Ελεύθερη αναμένεται να είναι η είσοδος για όσους έχουν εμβολιαστεί και στους κλειστούς χώρους της εστίασης, στα μπαρ, στα γυμναστήρια κ.α..

Εστίαση

Τι είπε ο Πέτσας για τα προνόμια των εμβολιασμένων – Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Για το ζήτημα αυτό, τα προνόμια των εμβολιασμέων, την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών αλλά και την οικονομία μίλησε στον Νίκο Ευαγγελάτο και την τηλεοπτική εκπομπή Live News ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας συνέστησε υπομονή και να προσπαθήσουμε για λίγο καιρό ακόμα να τηρούμε τα μέτρα και να φοράμε τη μάσκα. Ως προς τα προνόμια των εμβολιασμένων, είπε πως αποτελούν ένα κίνητρο για όσους δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν.

«Πρέπει να δώσουμε ένα παραπάνω κίνητρο για όσους δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν: Να μπορεί να ταξιδέψει πιο ελεύθερα, να μπορεί να επισκεφτεί ένα εσωτερικό χώρο πιο ελεύθερα, να μπορεί να διασκεδάσει πιο ελεύθερα», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, η συζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, ωστόσο τα μέσα Ιουλίου φαίνονται να είναι η ημερομηνία ορόσημο.

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

Δεν είναι γνωστό ακόμα ποιες κατηγορίες θα υπόκεινται σε υποχρεωτικό εμβολιασμό, ωστόσο το ζήτημα βρίσκεται υπό συζήτηση.

«Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν κι άλλες κατηγορίες συμπολιτών μας που δουλεύουν στην πρώτη γραμμή και οι οποίοι θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι για να παρέχουν με ασφάλεια της υπηρεσίες τους. Ποιες θα είναι αυτές οι κατηγορίες είναι υπό συζήτηση», σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Η οικονομία μετά την πανδημία

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ψήφιση 3 άρθρων στο νομοσχέδιο της τηλεργασίας δίνει τη δυνατότητα να ρυθμιστούν οι οφειλές των πολιτών και των επιχειρήσεων προς τους δήμους έως και 100 δόσεις, για οφειλές που έχουν δημιουργηθεί από τον Φεβρουάριο του 2020 έως και τον Ιούνιο του 2021, με δυνατότητα ρύθμισης μέχρι τέλος Οκτώβρη.

Επιπλέον, δόθηκε η δυνατότητα εναλλακτικών τρόπων ρύθμισης.

Δείτε όσα είπε ο Στέλιος Πέτσας

Με πληροφορίες από: Live News
Φωτογραφίες αρχείου: Intime / Reuters.