Εμβόλιο AstraZeneca: Γιατί άλλαξε γνώμη η Επιτροπή Εμβολιασμών - Οι νέες εκτιμήσεις

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021 09:27 Εμβόλιο AstraZeneca: Γιατί άλλαξε γνώμη η Επιτροπή Εμβολιασμών - Οι νέες εκτιμήσεις

Γιατί άλλαξε γνώμη η Επιτροπή Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca. Ο ρόλος των περιστατικών παρενεργειών. Δεν αποκλείεται κι άλλη αναθεώρηση αν αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από τότε που η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συζητούσε την αλλαγή των ηλικιακών ορίων για το εμβόλιο της AstraZeneca μετά από τα περιστατικά θρομβώσεων που είχαν καταγραφεί και στη χώρα μας.

Παρά την έντονη ανησυχία εντούτοις για τις παρενέργειες και ενώ πολλά ευρωπαϊκά κράτη αναθεωρούσαν τη στρατηγική τους για το εν λόγω εμβόλιο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, δεν είχε αλλάξει τα ηλικιακά όρια- σημειώνεται πως το εμβόλιο χορηγούνταν σε άτομα άνω των τριάντα ετών- και είχε επισημάνει πως ο εκτιμώμενος κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου θρόμβωσης-θρομβοπενίας μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 50 ετών.

Αυτά μέχρι χθες, καθώς η Επιτροπή ανακοίνωσε πως στην παρούσα φάση που τα επίπεδα διασποράς του ιού είναι μέτρια προς χαμηλά με σταθερή τάση περαιτέρω μείωσης, εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση AstraZeneca των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών.

Πως δικαιολογήθηκε η εισήγηση

Όπως σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σταθερή πτωτική τάση των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας, γεγονός ευοίωνο στο οποίο έχει συμβάλλει καθοριστικά ο εξελισσόμενος εμβολιασμός. Από επιδημιολογικής πλευράς, η χώρα μας βρίσκεται σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδα διασποράς του ιού, με σταθερή τάση περαιτέρω μείωσης.

"Προ δύο μηνών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε αξιολογήσει συγκριτικά την εκτίμηση του κινδύνου από τη νόσο Covid και από την πολύ σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια της θρόμβωσης με θρομβοπενία, που έχει παρατηρηθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca. Η κυκλοφορία του ιού τότε ήταν υψηλή ως μέτρια και ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από Covid ήταν συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο ενδεχόμενης εκδήλωσης θρόμβωσης με θρομβοπενία σε ηλικίες άνω των 30 ετών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στον ΕΟΔΥ καταγράφηκαν τον Απρίλιο του 2021 105 θάνατοι ανά εβδομάδα και τον Μάιο 77 σε άτομα ηλικίας 30-59 ετών", είπε χαρακτηριστικά.

Τι γίνεται με τις παρενέργειες

Η Επιτροπή δεν συνέδεσε την αλλαγή την αλλαγή των ηλιακών ορίων με τις παρενέργειες. "Όντως η AstraZeneca έχει το μεγαλύτερο αριθμό από θρομβώσεις σοβαρές σε σχέση με τα άλλα εμβόλια, τα οποία επίσης έχουν ανάλογες παθογενετικά επιπλοκές. Επομένως, εφόσον στέλνονται και οι κίτρινες κάρτες γίνεται η καταγραφή όλων των ανεπιθύμητων ενεργειών" είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση