Self test για κορωνοϊό: Κρίσιμη συνάντηση Υπουργείου Υγείας - Φαρμακοποιών μετά τις «απειλές»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021 16:37 Self test για κορωνοϊό: Κρίσιμη συνάντηση Υπουργείου Υγείας - Φαρμακοποιών μετά τις «απειλές» (φωτο intime)

Κρίσιμη συνάντηση μεταξύ της ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου θα πραγματοποιηθεί στις τέσσερις το μεσημέρι για να συζητηθούν θεσμικά θέματα του κλάδου αλλά και η συνέχιση της διάθεσης των self test κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε ομάδες πολιτών.

Λίγες ώρες όμως πριν τη συνάντηση ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής με ανακοίνωση του, έρχεται να βαρύνει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς όπως αναφέρει οι φαρμακοποιοί θα διακόψουν τη δωρεάν χορήγηση των self test τη 19η Ιουνίου. Μάλιστα στην ανακοίνωση γίνεται λόγος και για αναξιοπιστία της τάξεως του 90% των αυτοδιαγνωστικών τεστ.

Η απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών να επικαλεστεί την αξιοπιστία των self test σε ετεροχρονισμένο διάστημα, έχει προκαλέσει πολλές απορίες, καθώς έρχεται στην εκπνοή της παράτασης που έχει δοθεί έως τις 19 Ιουνίου.

Σε ερώτηση του newsit.gr προς το Γενικό Γραμματέα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Ηλία Γιαννόγλου γιατί δεν υπήρξαν νωρίτερα οι αιτιάσεις για την αξιοπιστία των self test o ίδιος απαντά: «Η διάθεση των self test από τα φαρμακεία είχε προγραμματιστεί να σταματήσει στις 6 Ιουνίου. Αποφασίσαμε να πούμε να στην παράταση για να διευκολύνουμε τα παιδιά που δίνουν πανελλήνιες. Πάντα λέγαμε για την αξιοπιστία των self test».

Τα στοιχεία που επικαλείται στην ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, προέρχονται από την πλατφόρμα του ΕΟΔΥ και αναρτήθηκαν στις 2 Ιουνίου. Εκεί αναφέρονται τα εξής: «Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (Self-tests): Έως 01 Ιουνίου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 15.274.355 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου. Από τα 287.273 άτομα που προσήλθαν για επανέλεγχο έως και τις 01 Ιουνίου 2021, έχουν καταγραφεί 28.064 θετικά αποτελέσματα».

Έτσι με έναν απλό υπολογισμό φαίνεται ότι μόνο ένα από τα δέκα αρχικά θετικά τεστ, επιβεβαιώθηκαν με την επανεξέταση. Ωστόσο, όπως λένε στο newsit.gr μέλη Φαρμακευτικών Συλλόγων τόσο της Αθήνας όσο κι άλλων περιοχών της Ελλάδας, το παραπάνω νούμερο δεν αντικατοπτρίζει σε καμία περίπτωση την πραγματικότητα. Μεταξύ των επιχειρημάτων που έρχονται σε αντιδιαστολή με την αναξιοπιστία της τάξεως του 90% που παρουσιάζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογός Αττικής, είναι ότι κανείς δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει πόσα από τα 287.273 τεστ δεν έγιναν με τον ενδεδειγμένο τρόπο με αποτέλεσμα να βγουν λανθασμένα συμπεράσματα.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, εκτός από τις αιτιάσεις για την αποτελεσματικότητα των self test, γίνεται λόγος και για καινούργιο… «χαράτσι» που επιβάλλεται στον κλάδο. 

«Ο Φ.Σ.Α. εξ αρχής είχε σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των self test, τα οποία η κυβέρνηση ήθελε να διακινήσουμε στους πολίτες. Τα στοιχεία πλέον μας επιβεβαιώνουν ότι το 90% των θετικών self test είναι ψευδώς θετικά. Είχαμε σοβαρές αντιρρήσεις επίσης και για την πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που στηρίζονταν εξ ολοκλήρου στην ατομική ευθύνη των πολιτών» αναφέρουν οι συντάκτες της ανακοίνωσης και συνεχίζοντας συμπληρώνουν: «Η κυβέρνηση σκέφτεται να συνεχίσει αυτήν την αποτυχημένη επιδημιολογική επιτήρηση προτείνοντας ως «αντάλλαγμα» να δει με θετικό μάτι τα χρόνια θεσμικά προβλήματα των φαρμακοποιών, την ίδια ώρα που το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ πήρε απόφαση να μετακυλήσει το claw back των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από τις εισαγωγικές εταιρείες στα φαρμακεία. Ουσιαστικά όχι μόνο δεν επιβραβεύουν την προσπάθεια και την ταλαιπωρία των φαρμακείων αλλά τους βάζουν και καινούργιο χαράτσι. Για τους παραπάνω λόγους ο Φ.Σ.Α. δεν μπορεί να συνεχίσει να διαθέτει τα self test».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση