Ξένα ΜΜΕ για την επίσκεψη της φον ντερ Λάιεν: Η Κομισιόν εγκρίνει τεράστιο πακέτο για την Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021 20:48 Ξένα ΜΜΕ για την επίσκεψη της φον ντερ Λάιεν: Η Κομισιόν εγκρίνει τεράστιο πακέτο για την Ελλάδα
Στο πακέτο 30,5 δισ. ευρώ που ενέκρινε η Κομισιόν για την Ελλάδα αναφέρεται ο ξένος Τύπος - «Τα χρήματα θα κατευθυνθούν σε ευρύ φάσμα έργων» αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο - 175 επενδυτικά προγράμματα, με έμφαση κυρίως στην πράσινη οικονομία και την ψηφιοποίηση προανήγγειλε ο Μητσοτάκης

Ρεπορτάζ για το σχέδιο Ελλάδα 2.0 που αφορά στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης φιλοξενούν μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία του εξωτερικού, με αφορμή και την επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Ελλάδα και στην Αρχαία Αγορά, μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η ΕΕ εγκρίνει το πλάνο της Ελλάδας 30,5 δισ. ευρώ» γράφει το Bloomberg, σημειώνοντας ότι όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, το σχέδιο της Αθήνας πραγματεύεται αποτελεσματικά το σύνολο ή ένα σημαντικό υποσύνολο οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων που περιγράφονται σεις συστάσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Άμεσα αναμένεται η εκταμίευση 4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα ως προκαταβολή, δηλαδή το 13% του συνολικού ποσού που θα δοθεί στη χώρα, ενώ η Κομισιόν θα προχωρήσει στην έγκριση περαιτέρω εκταμιεύσεων βάσει της ικανοποιητικής εκπλήρωσης των στόχων που περιγράφονται στην απόφαση του Συμβουλίου.

«Ζωτικής σημασίας ανακούφιση για την Ελλάδα»

Στην έγκριση των κονδυλίων αναφέρεται και το Γαλλικό Πρακτορείο, εξηγώντας ότι η χρηματοδότηση παρέχει «ζωτικής σημασίας ανακούφιση για το μέλος της ευρωζώνης, του οποίου η οικονομία έχει δεχθεί αναταράξεις».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε επίσημα την έγκριση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, κάτω από την Ακρόπολη της Αθήνας.

«Είμαι ευτυχής που ανακοινώνω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως στο Ελλάδα 2.0», ανέφερε, καθώς βρισκόταν δίπλα από την πρωθυπουργό. Όπως εξήγησε, η έγκριση δόθηκε μετά από εμπεριστατωμένη αξιολόγηση των σχεδίων από αρμόδια επιτροπή.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το πρόγραμμα αποτελείται από 175 κρίσιμα σχέδια σε τέσσερις τομείς: περιβάλλον, ψηφιακή μεταρρύθμιση, απασχόληση και ιδιωτικές επενδύσεις. «Είναι πολύ σημαντική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη» είπε ο πρωθυπουργός.

Reuters: Το ελληνικό σχέδιο στοχεύει σε μια πιο πράσινη και πιο ψηφιακή οικονομία

Στην έγκριση του προγράμματος, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να δημιουργήσει μια πιο πράσινη και πιο ψηφιακή οικονομία αναφέρεται το Reuters.

Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 18,2 δισεκατομμύρια ως επιχορήγηση και 13 δισεκατομμύρια ως φθηνά δάνεια τα επόμενα χρόνια, ποσό που ισοδυναμεί με το 16% του ΑΕΠ. Η Αθήνα επιδιώκει να πετύχει ανάπτυξη 7% τα επόμενα έξι χρόνια.

«Το πρόγραμμα θα βοηθήσει την Ελλάδα να χτίσει ένα καλύτερο μέλλον» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με το πρακτορείο να κάνει αναφορά στην παρουσίαση που έγινε στην Αρχαία Αγορά, κοντά στην Ακρόπολη, ένα αρχαίο τόπο συνάντησης για εμπόριο και πολιτική.

reuters_plan

Le Monde: Η Ελλάδα λαμβάνει στήριξη από την ΕΕ

Ρεπορτάζ για το ευρωπαϊκό πράσινο φως δημοσιεύει και η γαλλική εφημερίδα «Le Monde», λέγοντας ότι η Ελλάδα θα μετριάσει τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πραγματοποιεί ευρωπαϊκή περιοδεία, ενώ το απόγευμα της Πέμπτης θα βρεθεί στη Δανία. Με την έγκριση του προγράμματος από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τα πρώτα κεφάλαια θα αποδεσμευτούν τον Ιούλιο, ανέφερε.

«Είναι η αρχή μιας νέας εποχής» ανέφερε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν στην πράσινη μετάβαση και την ψηφιακή οικονομία.

Το πρόγραμμα «θα μεταμορφώσει βαθιά την ελληνική οικονομία και θα κάνει την Ελλάδα πιο ισχυρή και καλύτερα προετοιμασμένη για το μέλλον» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν. Η γαλλική εφημερίδα εξηγεί ότι η Ελλάδα έχει υποστεί σε μεγάλο βαθμό τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση