Αποφασίζουν οι επιστήμονες για το «αντίο» στις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021 10:02 Αποφασίζουν οι επιστήμονες για το «αντίο» στις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους (φωτο intime)

Η πτώση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα ανοίγει το δρόμο για να φύγουν οι μάσκες από τη ζωή μας ακόμη και από αυτό το Σάββατο, καταρχήν σε εξωτερικούς χώρους.

Τόσο οι πλήρως εμβολιασμένοι, όσο και οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας απαλλάσσονται από την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, όπως πρώτο μετέδωσε χθες το newsit.gr.

Εκτός από την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων κορωνοϊού, την απόφαση η άρση του μέτρου να ισχύσει άμεσα και για όλους βάρυνε και το γεγονός ότι είναι δύσκολο να ελεγχθεί ποιος πολίτης έχει κάνει και ποιος όχι το εμβόλιο.

Καταλυτικός είναι και ο παράγοντας τουρισμός και η διευκόλυνση των επισκεπτών στη χώρα μας. Και βέβαια και ο ζεστός καιρός, που από τη μία αποδυναμώνει τη μεταδοτικότητα του ιού, και από την άλλη δυσκολεύει τη χρήση σε υψηλές θερμοκρασίες. Αλλά και οι εμβολιασμοί, καθώς πλέον πάνω από 7,5 εκατ. πολίτες έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση.

Που φεύγει και που παραμένει η μάσκα και πότε

«Όλοι ελπίζουμε πως βρισκόμαστε κοντά σε αυτό δεδομένης και της επιδημιολογικής εικόνας» δήλωσε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, παραπέμποντας στους ειδικούς, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα.

Οι επιστήμονες εξετάζουν την άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας ακόμη και από αυτό το Σάββατο, 26 Ιουνίου, ή το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου.

Οι μάσκες φεύγουν σύντομα από τη ζωή μας στους εξωτερικούς χώρους, ωστόσο οι Επιστήμονες θα απευθύνουν ισχυρή σύσταση οι πολίτες να τις φορούν όταν και όπου παρατηρείται συγχρωτισμός, όπως σε πλατείες, σοκάκια, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, γήπεδα κ.α..

Όπως και πέρυσι το καλοκαίρι υποχρεωτική αναμένεται να κριθεί η μάσκα στα ταξίδια με πλοία και αεροπλάνα και άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η υποχρεωτικότητα σε κλειστούς χώρους δεν αίρεται σε αυτή τη φάση, αλλά θα εξεταστεί όταν προχωρήσει περαιτέρω το εμβολιαστικό πρόγραμμα και χτιστεί ένα ικανοποιητικό «τείχος» ανοσίας.

Ο εμβολιασμός του πληθυσμού το μεγάλο «στοίχημα» του καλοκαιριού

Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού και ο κίνδυνος για ένα 4ο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο, προκαλεί ανησυχία τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στους επιστήμονες.

Κλειδί για την αναχαίτιση της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός και το βλέμμα εστιάζεται στους πολίτες που ακόμη διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο.

«Η πρόοδος στο μέτωπο της πανδημίας θα εξαρτηθεί απόλυτα από την πρόοδο στους ρυθμούς των εμβολιασμών» δήλωσε ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση του με την Ευρωπαία Επίτροπο για θέματα υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, απευθύνοντας νέα έκκληση για εμβολιασμό, κυρίως στους νέους και στους μεγαλύτερης ηλικίας συμπολίτες μας. «Τώρα δεν έχουν κανένα λόγο να είναι επιφυλακτικοί καθώς τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανησυχία για τη μετάλλαξη «Δ»

Ιδιαίτερη ανησυχία ωστόσο υπάρχει για την μετάλλαξη «Δ» (την αποκαλούμενη ινδική) και τον κίνδυνο μετάδοσης και στη χώρα μας και της δημιουργίας νέου κύματος της πανδημίας.

«Η ένταση αυτού του κύματος θα είναι ηπιότερη και θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους» εκτίμησε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με μελέτες, ο εμβολιασμός είναι το… μεγάλο «ανάχωμα», καθώς σε περισσότερα από 12.000 άτομα εμβολιασμένα με δύο δόσεις στη Βρετανία, διαπιστώθηκε ότι η προστασία με το εμβόλιο της Pfizer από την μετάλλαξη «Δ» υπολογίζεται στο 86% και με το AstraZeneca περίπου στο 66%.

Μητσοτάκης: Επάρκεια εμβολίων για 3η δόση

Για την περίπτωση να απαιτηθεί και 3η δόση του εμβολίου, ενισχυτική για την ανοσία του πληθυσμού, ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα έχει επάρκεια εμβολίων και για τον χειμώνα και για το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, ως τώρα έχουν γίνει στη χώρα μας πάνω από 7,5 εκατ. δόσεις εμβολίων, ενώ πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες είναι πλέον περίπου 3,2 εκατ., δηλαδή ποσοστό 30,24

Προσαρμοσμένη αναζήτηση