Fly me to the moon… Έλαμψε στον ουρανό η "υπερπανσέληνος της Φράουλας" (pics)

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021 13:54 Fly me to the moon… Έλαμψε στον ουρανό η "υπερπανσέληνος της Φράουλας" (pics)

Είχε πανσέληνο χθες και ήταν ωραία.

Τα βλέμματα όλων στράφηκαν στον νυχτερινό ουρανό το βράδυ της Πέμπτης 24/6 που φωτίστηκε από τη μαγική υπερπανσέληνο “της Φράουλας”, όπως είναι γνωστή.

Η τελευταία υπερπανσέληνος του χρόνου έλαμψε στον ουρανό της Αθήνας και μας χάρισε πραγματικά μαγευτικές εικόνες.

Γιατί ονομάστηκε έτσι

Ήταν παραδοσιακά γνωστή και ως «Φεγγάρι της Φράουλας» στους Ινδιάνους της Αμερικής, επειδή πέφτει σε μια εποχή που μαζεύονται οι ώριμες πια φράουλες.

Καθώς η ελλειπτική τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνει την απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερ-πανσέληνος συμβαίνει όταν το φεγγάρι συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης. Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο). Όταν η συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί. Ο όρος, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979.

Το φεγγάρι στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο σε σχέση με ένα στο απόγειο. Επίσης μια υπερ-πανσέληνος είναι περίπου 7% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο.

Έχουν ήδη προηγηθεί δυο υπερπανσέληνοι φέτος, η πρώτη στις 27 Απριλίου και τη δεύτερη στις 26 Mαΐου, που λέγεται και “Ματωμένο Φεγγάρι”.

Πηγή: debater.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση