Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Σύσταση για εμβολιασμό των εφήβων 15 - 17 ετών

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 29 Ιουνίου 2021 15:18 Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Σύσταση για εμβολιασμό των εφήβων 15 - 17 ετών (φωτο Reuters)

H Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να συστήσει τον εμβολιασμό των εφήβων 15 - 17 ετών και των παιδιών με υποκείμενα νοσήματα ηλικίας 12 έως 17 ετών.

H Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να συστήσει τον εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15 - 17 ετών μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Η σύσταση έχει να κάνει με την μετάλλαξη Δέλτα που είναι εξαιρετικά μεταδοτική και πλήττει κυρίως τους νέους, που έχουν και τη μεγαλύτερη κινητικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια σύσταση θα αφορά και παιδιά με υποκείμενα νοσήματα ηλικίας 12 έως 17 ετών. Μετά τις ανακοινώσεις θα ανοίξει άμεσα και η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού.

Θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα η μετάλλαξη Δέλτα

Η νέα μετάλλαξη Δέλτα είναι μέχρι στιγμής η πιο μεταδοτική από όλες τις εκδοχές του κορωνοϊού. Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες, ενώ προβλέπεται ότι θα αποτελεί το επικρατών στέλεχος μέχρι το τέλος του καλοκαιριού παγκοσμίως. Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα επισήμως 29 κρούσματα.

Στην εκτίμηση ότι νομοτελειακά θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα, συμφωνούν ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, και ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα κινείται ταχύτερα και εξαπλώνεται γρηγορότερα από όλες τις προηγούμενες, ωστόσο το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για την επικυριαρχία του στελέχους μπορεί να επιμηκυνθεί με τήρηση των μέτρων και χτίζοντας άμυνα μέσω των εμβολιασμών.

Εξήγησε ότι πλήττει τους νέους γιατί είναι το πιο κινητικό τμήμα του πληθυσμού, αλλά δεν φαίνεται να συνιστά "συναγερμό" σε ότι αφορά τη βαρύτητα της νόσησης και τη θνητότητα σε μικρότερες ηλικίες.

Για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε ότι τα δεδομένα που υπάρχουν από την Αγγλία κυρίως αφορούν τα εμβόλια AstraZeneca και Pfizer αλλά δεν θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι δεν θα έχουν παρόμοια ποσοστά και τα άλλα δύο εμβόλια της Moderna και της Johnson & Johnson.

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση